5 helsinkiläisnaista kertoo, mitä naistenpäivä merkitsee – "Tasa-arvoa on se, kun naisella ja miehellä on molemmilla hyvä itsetunto"

NAISTENPÄIVÄ Kysyimme helsinkiläisiltä naisilta, mitä keskiviikkona vietettävä naisten päivä merkitsee. Tasa-arvoa juhlistetaan konsertissa Malmitalossa.

Malmilla haastatellun Aulikki Sauramon mukaan suomalainen nainen on tasa-arvoinen miehen kanssa, mutta monia asioita esimerkiksi työrintamalla on vielä tehtävä. Sasa Tuomola

toimitus

Malmilla asuva Lotta Jern pitää maaliskuun 8. päivänä järjestettävää naistenpäivää suuressa arvossa. Hänen mukaansa naisen asema Suomessa on erinomainen verrattuna monen kanssasisaren asemaan maailmalla.

Samaa mieltä on Maija Takkinen Hänen mukaansa aito nainen osaa arvostaa ja rakastaa myös itseään.

–Kun itse olin nuori, ei silloin puhuttu silikonirinnoista tai jatkuvasta kehon muokkauksesta. Me olimme tyytyväisiä itseemme ja olemme sitä edelleenkin, Takkinen sanoo.

Hän sanoo olevansa onnekas, koska tietää saavansa ruusuja ja halauksia naistenpäivänä.

–Naiset arvostavat miehiä, jotka osaavat arvostaa naistenpäivää ja tasa-arvoa, Takkinen tulkitsee.

–Mies ja nainen ovat tasa-arvoisia silloin, kun heillä kummallakin on hyvä itsetunto.

Neljän lapsen nuori äiti Emmi Järvinen pitää niin ikään suomalaisnaisen asemaa erittäin hyvänä. Koulutus ja päivähoito ovat tehneet lasten kasvatuksen helpommaksi.

–Meille kansainvälinen naistenpäivä on perheen kesken vietettävä juhla, Emmi Järvinen sanoo.

–Ulkomailla naisten asemaa voitaisiin edistää koulutuksen ja tiedon kautta. Tämä on toteutunut Suomessa – miksi myös muualla, Järvinen lisää.

Tietoa ja koulutusta korostaa myös malmilainen Anja Lindqvist Hän sanoo olevansa etuoikeutettu, koska on syntynyt Suomeen.

–Joskus on niin, ettei omassa arjessaan huomaa sitä kaikkea hyvää mitä me olemme saaneet, Lindqvist sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa koulutus- ja työmahdollisuudet ovat todella hyvät. Siitä huolimatta työmaatakin on.

–Tasa-arvo sinänsä voi merkitä eri ihmisille erilaisia asioita. Vaikuttamismahdollisuudet Suomessa ovat onneksi hyviä, Lindqvist toteaa.

Myös Aulikki Sauramon mukaan suomalainen nainen on tasa-arvoinen miehen kanssa, mutta monia asioita esimerkiksi työrintamalla on vielä tehtävä.

Kun olin nuori, ei puhuttu kehon muokkauksesta, me olimme tyytyväisiä itseemme."

Malmitalossa järjestetään keskiviikkona naistenpäivän kunniaksi Arvon Leidit! -konsertti kello 19, jossa on mukana joukko pääkaupunkiseudulta tuttuja esiintyjiä. Näistä yksi on edesmenneen musiikkitoimittaja Lasse Finskan leski Raija Koso, joka sanoo kovista kokemuksistaan huolimatta nousevansa lavalle hyvällä mielellä.

–Konserttiin menen odottavalla mielellä. Malmitalo on todella osuva paikka juuri tällaiselle konsertille ja toivon, että paikalle saapuu paljon eri-ikäisiä ihmisiä juhlistamaan kansainvälistä naistenpäivää, hän sanoo.

Lavalla nähdään Raija Koson lisäksi Nina J. Hedkrok, Jarno Kokko, Raider ja Passion, Kantribändi Laramie sekä Saana Manner.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut