Verkkopankkien tunnuslukukortti jää historiaan – maksuautomaatit säilyvät "toistaiseksi"

PANKIT Laskujen maksaminen muuttuu ja siirtyy yhä enemmän älypuhelimeen.

Nordean laskunmaksuautomaattien käyttömäärät ovat laskeneet nopeasti. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Nordea aikoo ainakin toistaiseksi pitää laskunmaksuautomaatit yhtenä palvelumuotonaan.

Huoli laskunmaksuautomaattien tulevaisuudesta nousi esille Kampin palvelukeskuksessa, jossa Nordean edustaja oli kertomassa mobiililaitteisiin asennettavasta tunnuslukusovelluksesta ja tunnuslukulaitteesta.

–Laskunmaksuautomaatit ovat monille tärkeä maksuväline. Käyttö on helppoa, ei vaadi atk-laitteita tai puhelinta ja monille tärkeän paperisen kuittitulosteen saa heti mukaansa, kirjoittaa HU:n lukija asiasta toimitukselle.

Lukija kertoo, että monet tarvitsevat paperista kuittia muiden muassa erinäisten tukien hakemiseen ynnä muuhun.

–Laskunmaksuautomaattien tulevaisuudesta ei ole tehty päätöstä eli ne ovat käytössä toistaiseksi. Olemme ainoa pankki, joka vielä tarjoaa laskunmaksuautomaattipalvelun, liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen Nordeasta kertoo.

Hän kuitenkin jatkaa, että laskunmaksuautomaatit eivät tule olemaan käytössä kovin pitkään tulevaisuudessa.

–Niiden käyttömäärä laskee nopeasti. Siihen on kaksi suurta syytä: e-laskut ja se, että laskut voi maksaa myös esimerkiksi mobiililaitteella.

Laskunmaksu maksuautomaatilla maksaa tällä hetkellä 2,25 euroa per lasku.

Käyttömäärä laskee nopeasti."

Perinteisen paperisen tunnuslukukortin käyttö loppuu Nordeassa tänä vuonna. Tunnuslukukorttien käytön lopettaminen koskee kaikkia pankkeja ja perustuu EU-lainsäädäntöön.

–Tunnuslukusovelluksen käyttäjämäärät kasvavat huimasti, nyt sovelluksella on jo lähes 600000 käyttäjää, Mekkonen jatkaa.

Asiakkaat, joilla ei ole älypuhelinta tai tablettia, tai eivät muusta syystä lataa tunnuslukusovellusta mobiililaitteeseensa, saavat Nordealta erillisen tunnuslukulaitteen. Laite toimitetaan asiakkaalle ennen kuin tunnuslukukortin käyttö loppuu.

–Tunnuslukulaitteen voi tilata jo sitä ennen esimerkiksi verkkopankista maaliskuun loppupuolelta alkaen.

Tunnuslukulaite on kevyt, pienikokoinen ja kulkee mukana esimerkiksi lompakon korttitaskussa. Paristoja virtalähteenään käyttävä laite on toiminnassa noin seitsemän vuotta riippuen siitä, kuinka usein sitä käyttää.

Tunnuslukukorteista luovutaan lähivuosina

Pankit ovat luopumassa verkkopankkien pahvisista, paperisista tai muovisista avainlukulistoista lähivuosina.

Tunnuslukujärjestelmän rinnalle ja osin sen korvaajaksi tulevat sähköiset vaihtoehdot. Ensimmäisenä avainlukulistojen korvaamisesta modernimmilla elektronisilla vaihtoehdoilla kertoi Nordea.

Myös OP, Danske Bank, S-Pankki ja Aktia ovat alustavasti kertoneet suunnitelmistaan tuoda vaihtoehtoisia ratkaisuja painetuista avainlukulistoista lähitulevaisuudessa.

S-Pankki on kertonut tuovansa tunnuslukusovelluksen tänä vuonna ja muut tutkivat aktiivisesti vaihtoehtoja.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto / Peter Janssonin blogi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut