Ennenkuulumaton kampanja kirkoissa – AL: Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä aletaan lukea ääneen

Mikko Välimaa

Osassa Suomen seurakuntia aletaan kampanjoida turvapaikanhakijoiden puolesta lukemalla ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Kyse on suomalaisten teattereiden aloittamasta We see you, Migri -kampanjasta, jossa luetaan yhdeksän turvapaikanhakijan saamaa autenttista turvapaikkapäätöstä, mutta ilman henkilöiden nimiä.

Aamulehden haastattelema Espoon Olarin seurakunnan diakoni Kristiina Huotari sanoo, että turvapaikanhakijoiden kohtalon sivuuttaminen olisi tekopyhää, kun kirkossa alkoi paastonaika.

Huotari kritisoi voimakkaasti Suomen viranomaisia, jotka ovat kiristäneet turvapaikkalinjaa muiden Pohjoismaiden vanavedessä. Kiristyneen linjan vuoksi tuhannet ihmiset ovat saaneet Suomessa kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Maahanmuuttovirasto Migri on muun muassa todennut, että kielteisen turvapaikanhakija voi olla uhattuna kotimaassaan, mutta hän voi palata silti muualle kuin kotiseudulleen.

– Ne (päätökset) ovat todella pöyristyttäviä. Turvapaikanhakijalle on esimerkiksi todettu, että olet vaarassa ja henkesi on uhattuna. Ja silti päätös on, että sinut palautetaan kotimaahasi, Huotari sanoo Aamulehdelle.

– Näin laajamittaista ihmisarvon loukkausta ei ole ennen tehty. On tekopyhää puhua paaston vaelluksesta, jos ei ota huomioon turvapaikanhakijoita.

Seurakuntien kampanja on varsin poikkeuksellinen, ja aiheensa puolestaennenkuulumaton.

Aiemmin osassa seurakuntia on toteutettu passiivista kansalaistottelemattomuutta antamalla maassa laittomasti oleskeleville ihmisille niin sanottua kirkkosuojaa.

Tämä on tarkoittanut, ettei turvaa hakevia ihmisiä ole ilmiannettu viranomaisille.

Huotari sanoo, ettei ole törmännyt kirkon piirissä keneenkään, joka olisi sanonut, ettei tällaista pitäisi tehdä.

Uusi kampanja toteutetaanpaastonaikana. Paastokestää laskiaisesta pääsiäiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 10. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 13. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 14. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 15. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.