Pitkä parisuhde ei takaa yhteistä arvomaailmaa – "Monelle riittää suhde joka ei anna juuri mitään"

Kun lapset muuttavat pois kotoa tai jäädään eläkkeelle, edessä voi olla parisuhteen arviointi. Onko suhteessa vielä paloa vai lensikö rakkaus kodista pois lasten mukana?

–Ei ole harvinaista, että toinen puolisoista havahtuu aiemmin tai on tyytymättömämpi suhteeseen kuin toinen. Suhteen tila voi kirkastua myös rinnakkaissuhteen, vakavan sairauden tai elämäntarkoituksellisen pohdinnan seurauksena, toteaa kouluttaja ja eroasiantuntija Marika Rosenborg

Mistä tietää suhteen tulleen tiensä päähän?

–Jos pariskunnan välillä on enemmän vihaa ja pelkoa kuin myönteisiä tunteita, on jatko haastavaa.

Jos tahtoa riittää, on myös toivoa. Apua voi pyytää ulkopuolelta, mutta Rosenborgin mielestä tärkeintä on avoin mieli ja halu nähdä toinen uusin silmin.

–Luulemme usein tuntevamme itsemme ja toisemme läpikotaisin, mutta meissä kaikissa on paljon katvealueita ja salaisia puutarhoja, kunhan vain teemme tilaa niiden löytämiselle.

Pitkässä parisuhteessa on paljon sellaista, jota uusi suhde ei voi antaa, kannustaa pitkään parien kanssa töitä tehnyt Rosenborg.

– Puolisot jakavat yhteisen historian. Menneisyys on täynnä asioita, joita kukaan muu ei voi tuntea samoin kuin pitkäaikainen kumppani. Tiedämme myös, että uusperhe on haastavampi kokonaisuus kuin ydinperhe.

Uusperheestä puhutaan, vaikka kyseessä olisi vanhemmalla iällä perustettu parisuhde ja lapset asuisivat jo omillaan.

Suhde on voinut perustua ”työtoveruuteen”. Se on mahdollistanut riittävän hyvän perhearjen ja kun hektisin elämänvaihe on ohi, on aikaa pohtia suhteen perustaa.

–Pitkä parisuhde ei itsessään takaa yhteistä ymmärrystä ja arvomaailmaa, toteaa Rosenborg.

Suhdetta saatetaan jatkaa, vaikka tunneside olisi seitinohut.

–Monelle riittää suhde, joka ei enää anna juuri mitään. Joskus jatketaan, koska pelätään yksinjäämistä ja eron jälkeistä tunnemyrskyä.

Väkisin ei pitkää suhdettakaan kannattaisi jatkaa. Molemmilla on oltava halua jatkaa yhdessä, toisen tahto ei riitä. Aina ei riitä yhteinen tahtokaan.

–Reilumpaa, kuin aloittaa salasuhde tai vaihtaa lennossa toiseen, olisi todeta hiipuneessa suhteessa, että se on tullut tiensä päähän, ja pyrkiä yhdessä riittävän hyvään eroon.

Eron jälkeen tulevat tunteet ovat Rosenborgin mukaan pitkälti samanlaisia kaikissa ikäryhmissä. Jos ero johtuu petetyksi tulemisesta, käsiteltävänä on todennäköisesti erityisen suuri pettymys.

–Asiakaskunnassani on paljon yli viisikymppisiä eronneita naisia, vanhempiakin, joista suurin osa on saanut sattumalta tietää puolisollaan meneillä olevasta sivusuhteesta. Petetyksi tuleminen satuttaa sitä enemmän mitä yllättävämpää se on ollut. Jos toinen on vuodesta toiseen vakuuttanut kaiken olevan kunnossa, mutta samalla elänyt sivusuhteen hurmaa, on pettymys todella karvas.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut