Ryystäminen tuo kahvin aromit esille – baristakurssi vihkii suomalaisten suosikkijuoman saloihin

NAUTINTO Monen kotoa löytyy kallis espressokeitin, mutta harva osaa keittää sillä hyvää kahvia. Kahvinystävät hakeutuvat nykyisin baristakurssille, kuten Teemu Kaski, joka opetteli kurssilla ryystämään maistaakseen aromit.

Teemu Kaski ryystää oikeaoppisesti maistaakseen espresson aromit. Sami Haikonen, Irena Podjed ja Petteri Lehtonen seuraavat. Kouluttaja Priit Saade taustalla. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Espresson valmistaminen keittimellä on vaikeaa. Ilman tietoa on helpompi epäonnistua kuin onnistua.

Ja sitten hyvät uutiset: mainion espresson saa millä tahansa keittimellä.

– Ja minä kun luulin, että vika on keittimessä ja pääsen ostamaan uuden, puuskahtaa kahvikurssille osallistuva Teemu Kaski

Kuusi kahvinharrastajaa on kokoontunut Kaffecentralenin baristakurssille, joista on tullut pieni trendi. Kurssilla opetellaan tekemään espressoja, jotka ovat perusta myös maitokahveille.

Kouluttaja Priit Saade tekee ensimmäisen espresson. Keittimestä ei tule pitkään aikaan mitään, sitten läpi pusertuu muutama karvas tippa.

– Pieleen meni. Kahvi on liian hienoksi jauhettua.

Kahvinvalmistuksessa Saaden mukaan tärkein väline on mylly, sillä oikea kahvin ystävä käyttää vain pavuista jauhettua tuoretta kahvia. Myllyllä voi säätää karkeutta.

– Jopa sää vaikuttaa siihen, mikä karkeus kannattaa valita. Kahvi imee herkästi kosteutta, ja ilmankosteus on eri riippuen siitä, onko kuusi astetta lämmintä vai pakkasta.

Jauhamme karkeampaa kahvia, ja nyt ruskea neste valuu hyvin – liian hyvin.

– Tuli vetistä, Saade sanoo.

Espresson oikea valumisaika on noin 25 sekuntia, plus miinus muutama sekunti. Siihen päästään, kun on haettu oikea karkeus kokeilemalla.

Kurssilla käytettävällä kahvisekoituksella espresso alkaa vaaleta 25 sekunnin kohdalla, joten myös siitä näkee, milloin vesi kannattaa sulkea.

Nyt espresso maistuu pehmeältä, ja siinä on aavistus makeutta.

Saade neuvoo vielä muutaman perusasian.

– Kotikoneet pitää lämmittää kunnolla ennen käyttöä, jotta veden lämpötila boilerissa on riittävä. Ennen ensimmäistä kupillista kannattaa valuttaa laitteesta vähän vettä, jotta paine tasaantuu.

Jos tekee maitokahvia, espresso tehdään ensin lämmitettyyn kuppiin, maito vasta sen jälkeen.

Tärkeää on tampata kahvi tiiviisti ja tasaisesti kahvan pesään.

– Jos kahvissa on reikiä tai ohuempia kohtia, yhdeksän barin paineella tuleva vesi menee läpi helpointa reittiä. Silloin kahvi uuttuu epätasaisesti ja lopputulos on kitkerä.

Kurssilla on neljä miestä ja kaksi naista.

– Aika tavallinen otos, enemmistö kurssilaisista on miehiä, Saade paljastaa.

Ainakin tämän kurssin miehiä kahvikoneet kiehtovat.

– Minua miellyttää puhtaasti koneen tyylikkyys, Kaski tunnustaa.

Joillakin kurssilaisilla on kotona muutaman sadan euron laite, mutta kalliimpiakin tuhansien eurojen koneita löytyy.

– Kalliimmissa koneissa riittää tehoa useampien kupillisten tekoon kerralla, ja niissä on muutenkin enemmän valmiuksia, Saade tiivistää.

Näin valmistat suodatinkahvin

Keitä kahvi raikkaasta kylmästä vedestä.

Käytä mielellään vasta jauhettua tai muuten tuoretta kahvia.

Älä kaada vettä keittimeen pannulla, ettei sinne kerry kahvin rasvaa.

Puhdista välineet joka kerta käytön jälkeen.

Valo, happi ja kosteus ovat kahvin vihollisia, joten säilytä kahvi tiiviisti ja kuivassa.

Älä säilytä avattua pakettia jääkaapissa, jossa se kerää vieraita makuja.

Tarjoa kahvi heti keittämisen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.