Pastoria uhkaa varoitus homoparin vihkimisestä

Keskiviikkona voimaan astunut uusi tasa-arvoinen avioliittolaki poiki heti riidan luterilaisen kirkon sisällä Helsingissä.

Helsingin piispantoimisto kertoo Twitterissä, että helsinkiläispastori Kai Sadinmaan toimittamasta samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä on kanneltu tuomiokapituliin. Kantelu tehtiin torstaina.

Lakimiesasessori Ritva Saario sanoi Yleuutisille, että kantelun teki yksityishenkilö.

Saario olettaa, että kantelu koskee Musiikkiteatteri Kapsäkin ravintolassa keskiviikkona järjestettyä tapahtumaa, jossa vihittiin samaa sukupuolta olevia pareja.

Tuomiokapituli käsittelee kantelua ensi viikon keskiviikkona. Saarion mukaan Sadinmaata voi uhata kirkon lainsäädäntöön liittyvää ohjaus tai varoitus.

Ohjeistus luterilaisen kirkon sisällä homoparien kohtelusta on ristiriitainen.

Pastori Kai Sadinmaan toimittamasta samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä on kanneltu tuomiokapituliin #kirkko#uskonto.— Hgin piispan tsto (@hginpiispantoim) March 2, 2017

Kirkon ohjeistus on ristiriitainen

Tasa-arvoinen avioliittolaki tulivoimaan 1.3. Se mahdollistaa avioliiton samaa sukupuolta olevien kesken.

Kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous ei ole päättänyt mitään samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

15 kirkolliskokousedustajaa on valmistellut toukokuun kirkolliskokoukselle aloitteen, jossa esitetään avioliittokäsityksen laajentamista. Heidän mukaansa kirkollisen avioliittoon vihkimisen tulisi olla mahdollista myös samaa sukupuolta oleville, mutta yksittäistä pappia ei pitäisi velvoittaa vihkimään.

Kirkkohallituksen selvityksen mukaan kirkolla on edelleen oikeus päättää vihkimiskäytännöistään itse eikä avioliittolain muutos luo papeille velvollisuutta vihkiä homopareja.

Piispainkokouksen selonteon mukaan avioliittolain muutos ei muuta kirkon oppia avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona. Pappi ei voi vihkiä homopareja eikä siunata heidän avioliittoaan, mutta rukoileminen heidän kanssaan ja puolestaan on sallittua.

Helsingin hiippakuntavaltuusto on linjannut, että papit voivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja ongelmattomasti.

Pappisliitto on kehottanut panemaan jäitä hattuun. Liiton hallituksen mukaan virkasuhteessa olevan papin tulee noudattaa työnantajansa määräyksiä työtehtävistä.

Lähde: Uutissuomalainen

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut