Tapani, 44, on kaveri koulupojalle, jolta puuttuu isä – ”Sauli Niinistön puhe innosti toimimaan”

YHDESSÄ Mieskaveritoiminnassa on tilaa hyvin monenlaisille turvallisille miehille.

Nelikymppinen Tapani Aittoniemi myöntää, ettei hän ollut koskaan pohtinut ryhtyvänsä vapaaehtoistyöhön, kunnes sattumalta kuuli presidentti Sauli Niinistön mainitsevan Mieskaveri-toiminnan.

– Toiminta kuulosti tosi hyvältä ja kiinnostuin, kertoo Kalliossa asuva Aittoniemi.

Kaksikko tapaa noin kaksi kertaa kuukaudessa."

Mieskaveri on vapaaehtoinen turvallinen ystävä sellaiselle lapselle, jonka elämässä oma isä ei ole läsnä. Mieskaveritoiminnassa lapsikavereita kutsutaan pikkukavereiksi.

Kun elämäntilanne oli sopiva, Aittoniemi päätti hakea mieskaverikurssille. Hän sai pikkukaverikseen alle kouluikäisen vantaalaispojan. Yhdessä he käyvät ongella, uimassa, ulkoilemassa ja museoissa. Kaksikko tapaa noin kaksi kertaa kuukaudessa.

– Kävimme äskettäin Verkkokauppa.com-myymälän katolla katsomassa siellä olevaa lentokonetta. Se oli hieno kokemus molemmille. Mietimme, missä kaikkialla kone on mahtanut lennellä. Katselimme katolta myös laivoja ja niihin ajavia rekkoja. Mietimme, minne ne kaikki ovat menossa.

Aittoniemellä on ollut pikkukaveri noin kaksi vuotta. Hän pohtii, mitä mieskaverilta vaaditaan:

– Täytyy kyetä sitoutumaan. Toiminnassa on mukana lapsia, joilla saattaa olla taustalla hylkäämiskokemus. Mieskaveri ei saa hylätä heitä. Myös oman elämäntilanteen tulee olla vakaa.

Sitoutuminen on tärkeää, mutta toimintaan voi tulla mukaan ihan tavallisin eväin.

– Eihän sitä koskaan tiedä, jos elämässä tulee eteen vaikka muutto ulkomaille. Sellainen mahdollisuus on aina olemassa, pohtii Aittoniemi.

Moni mieskaveri pysyy pikkukaverin elämässä aina aikuisuuteen asti, vahvistaa Uudenmaan mieskaveritoiminnan koordinaattori Marika Rosenborg Pienperheyhdistyksestä.

– Elämässä tulee tietenkin vaiheita, joissa ei ole mahdollisuutta tavata usein, mutta yhteys voi säilyä muuten. Moni mieskavereistamme on jo toisella kierroksella pikkukaverin kanssa, kun ensimmäisestä on kasvanut aikuinen ja suhde on muuttunut aikuisten kaveruudeksi.

On se hyvä, että Tapani vie minut onkimaan."

Toiminta vaatii mieskaverin omalta perheeltä ymmärtämystä. Aittoniemellä on vaimo ja alle kouluikäinen tytär.

– Vaimo tukee minua täysillä tässä. Myös hän pitää kaveruuttani tärkeänä.

Rosenborg korostaa, etteivät mieskaverit ole mitään ihmemiehiä, vaan ihan tavallisia miehiä puutteineen.

– Kaikenlaiset turvalliset miehet ovat tervetulleita mukaan. Miehiä, kuten lapsiakin, on erilaisia luonteiltaan. Emme usko yhdenlaiseen miehenmalliin.

Mieskaveri tekee pikkukaverin kanssa ihan tavallisia juttuja. Aittoniemi toteaa, ettei toiminta vaadi rahaa.

– Moneen museoon pääsee ilmaiseksi tai hyvin halvalla, uimaliput maksavat muutaman euron.

Tärkeää on sopivien kavereiden löytäminen."

Uudellamaalla odottaa tällä hetkellä omaa mieskaveria noin kolmekymmentä lasta. Mukana on myös sisaruksia.

– Tärkeää on sopivien kavereiden löytäminen. Siksi joku saa joskus heti mieskaverin, toinen odottaa kuukausia. Pyrimme löytämään toimivia pareja.

Mieskaverista muodostuu lapselle usein hyvin tärkeä ihminen ja hän saa pureksittavaksi suuria tunteita. Tunteiden runsaus ja merkittävyys ovat yllättäneet Aittoniemen.

Viimeksi isänpäivän tietämillä pikkukaverin äiti laittoi Aittoniemelle viestin ja kertoi kuulleensa poikansa toteavan kaverilleen: ”Kun minulla ei ole omaa isää, niin on se hyvä, että Tapani vie minut onkimaan”.

Kiinnostuitko?

Äiti tai muu lapsen naispuolinen huoltaja hakee lapselleen mieskaveria jättämällä hakemuksen ja osallistumalla äitien infoon. Lapsen alaikäraja on 4 vuotta.

Mieskavereille järjestetään Uudellamaalla vuosittain 4–6 mieskaverikurssia riippuen hakijamääristä eli mukaan pääsee kohtuullisen nopeasti.

Kurssille osallistuneet haastatellaan ja heidän tulee antaa lupa rikosrekisteriotteen tilaamiseen.

Toimintaan voivat tulla mukaan myös sellaiset miehet, joilla on omia pieniä lapsia. Päätöstä kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan ja pohtia, riittääkö aika sekä omalle perheelle että pikkukaverille.

Mieskaverit tapaavat pikkukavereitaan keskimäärin joka toinen viikko parin tunnin ajan.

Lisätietoa: www.mieskaverit.fi

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut