Turvapaikanhakijoiden vastaanottokuluissa kova nousu – keskihinta lähenteli jo hotellitasoa

toimitus

Vuonna 2015 voimakkaasti kasvanut turvapaikanhakijoiden määrä lisäsi Maahanmuuttoviraston menoja viime vuonna liki puolella miljardilla eurolla.

Maahanmuuttovirasto (Migri) kertoi keskiviikkona, että virasto käytti rahaa viime vuonna yhteensä 673,8 miljoonaa euroa. Se on 492 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2015.

Suurin osa kulujen lisäyksestä tuli vastaanottotoiminnasta, jonka kokonaiskustannukset olivat viime vuonna 603,6 miljoonaa euroa.

Vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettaviin tukiin, kuten vastaanottorahaan, käytettiin 77,6 miljoonaa euroa.

Vastaanoton kokonaiskustannuksista laskettu majoitusvuorokauden keskihinta oli viime 65 euroa henkilöltä vuorokautta kohden. Keskihintaan sisältyvät kaikki kulut, kuten vastaanottokeskuksen tilavuokra ja kiinteistöhuolto, työntekijöiden palkat sekä asukkaille maksettava vastaanottoraha.

Keskihinta nousi merkittävästi, sillä vuoden 2015 syksyllä sen arvioitiin olevan 43 euron luokkaa henkilöltä.

65 euron vuorokausikulu lähenteli hotelliyöpymisen hintaa. Tilastokeskuksen mukaan hotelliöiden keskihinnat ovat Suomessa vaihdelleet 90–100 euron välillä kuukaudesta riippuen.

Migri on aiemmin selittänyt kulujen kasvua muun muassa sillä, että virasto joutui tekemään epäedullisia sopimuksia vastaanottokeskuksiksi vuokratuista tiloista. Syynä oli sopivien tilojen puute ja turvapaikanhakijoiden määrä nopea kasvu.

Vuoden 2015 turvapaikanhakijamäärän vaikutukset näkyivät Migrin mukaan pääasiassa vasta vuoden 2016 puolella.

Suurin osa hakemuksista ratkaistiin vuoden 2016 aikana, mitä varten virastoon palkattiin noin 500 määräaikaista työntekijää.

Niin ikään vastaanottokapasiteetin tarve oli suurimmillaan alkuvuodesta 2016 laskien sitä mukaan, kun hakemuksia ratkaistiin.

Viime vuonna Migrin turvapaikkayksikkö teki peräti 28 252 turvapaikkapäätöstä. Myös oleskelulupahakemusten määrä kasvoi erityisesti kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten perhesidehakemusten määrän kasvettua. Yhteensä virastoon tuli vireille 84 112 asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.