Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ison Roban lykätty remontti alkaa vihdoin – "Mikä tässä niin kauheaa on?"

Ison Roobertinkadun remontin piti alun perin alkaa jo viime syksynä, mutta se viivästyi urakkakilpailusta tehdyn oikaisuvaatimuksen takia.

Työt pääsevät vihdoin alkuun maanantaina 27. helmikuuta.

Mikä tässä niin kauheaa on?"

Korjaus alkaa johto- ja putkitöillä, eli katu avataan tarvittavin osin.

– Työt tehdään niin, että katua pitkin pääsee kulkemaan. Myös kaikkiin liikehuoneistoihin pääsee, rakennusviraston projektinjohtaja Tomas Palmgren kertoo.

Iso Roba ei varsinaisesti näytä kaipaavan korjausta. Toki kadulla on pölyistä ja ankeaa, mutta niin on tähän aikaan muillakin kaduilla.

– Mikä tässä niin kauheaa on? ihmettelevät kulmilla asuvat Raija ja Juhani Aho

Palmgren vakuuttaa, että remontintarve on selkeä.

– Pintamateriaalit ovat kuluneet ja rikkoutuneet. Vesi jää seisomaan lätäköihin. Osa puista on huonokuntoisia. Katukalusteissakin on uusimisen tarvetta.

– Yksi tärkeä syy on maanalaisen kunnallistekniikan osittainen uusiminen. Parasta on tehdä kaikki kerralla, Palmgren perustelee.

Iso Roba on Helsingin vanhin kävelykatu. Avajaisia vietettiin vuonna 1985.

Tavoitteena on saneerata kävelykatu taas viihtyisäksi ja toimivaksi kauppakaduksi.

Toimivuuteen vaikuttaa paljon huoltoautojen liikenne, johon on kehitetty uusi ratkaisu.

Nykykäytäntö, jossa autot pääsevät kävelyosuudelle vain Annankadun kautta ja joutuvat peruuttamaan samaa reittiä päästäkseen pois, on todettu huonoksi.

Uudessa mallissa Fredrikinkadun ja Yrjönkadun päät suljetaan jatkossakin ajoestein, mutta kumpaankin päähän asennetaan yksi automaattisesti laskeutuva pollari, joka sallii kävelykadulta pois ajamisen.

Remontti kestää näillä näkymin syyskuun loppuun asti. Töitä tehdään välillä Fredrikinkatu–Yrjönkatu.

Poikkeusjärjestelyt hoidetaan liikenteenohjauslaitteiden ja liikenteenohjaajien avulla. Työ tehdään vaiheittain ja liikennejärjestelyistä tiedotetaan työn edetessä.