Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Malmin Kela kielsi asiakkailta vessojen käytön – vasta sinnikäs palaute muutti tilanteen

Sinnikäs asiakaspalaute on saanut Malmin Kelan avaamaan tiloissaan olevat wc-tilat asiakkaille.

Aikaisemmin asiakas saattoi päästä vessaan vain poikkeustapauksessa, jos silloinkaan. Nyt aulan palveluneuvojat avaavat vessojen ovet asiakkaille aina pyydettäessä.

– Kaikki asiakkaat, jotka vessaa tarvitsevat, sinne myös jatkossa pääsevät, pääkaupunkiseudun asiakkuusyksikön päällikkö Matti Kujala lupaa.

Kujala myöntää, että seula vessoihin oli aikaisemmin tiukempi.

Muutoksen aiheuttaneen palautteen takana on naisasiakas, joka otti Kelaan yhteyttä ystävänsä puolesta.

Nainen pääsi itse pyytäessään käyttämään wc-tiloja, mutta hänen lähisukulaisensa ei. Sukulaisnaista kehotettiin käyttämään esimerkiksi vieressä sijaitsevan kauppakeskus Novan vessaa.

– Eihän kukaan uskalla lähteä minnekään muualle vessaan, ettei vuoronumero mene ohi, nainen puuskahtaa.

Ystävänsä kohtelusta suivaantuneena nainen laittoi viestiä Kelaan, josta vastattiin, että ovet ovat pysyneet suljettuina jo pitkään tilojen epäasianmukaisen käytön takia.

Kela pahoitteli tapahtunutta. Linjaus oli seurausta vessojen käytöstä syntyneistä ongelmista. Kelasta kerrottiin, että henkilökunta avaa oven tarvittaessa poikkeustapauksissa. Naista vastaus hämmästytti.

– Mikä on sellainen poikkeustapaus, että saa käyttää vessaa? Eikö pelkkä vessahätä ole riittävä syy vessan käyttöön?

Naisen mukaan jonotusaika Malmin Kelassa on pitkä, jopa yli tunnin. Siinä ajassa vessahädän syntyminen ei ole suurikaan ihme.

Jonot Kelassa pitenivät vuoden alussa entisestään, kun toimeentulotukihakemusten käsittely siirtyi kunnista Kelaan. Muutoksen myötä asiakasmäärät moninkertaistuivat.

Matti Kujalan mukaan muutos toi Malmille, kuten muuallekin, valtavasti lisää asiakkaita, mutta myös häiriökäyttäytymistä. Viime viikolla Malmin Kelaan palkattiin vartija.

– Vartija rauhoittaa vähän tilannetta. Aikaisemmin emme antaneet asiakkaiden käyttää vessoja, koska se tietyllä tavalla lisäsi häiriökäyttäytymistä.

Kelan palveluryhmän päällikkö Susanna Hytönen kertoo, että useiden Kelan toimistojen vessoja on pidetty Malmin tavoin suljettuina jo vuosia.

Syynä on se, että pääkaupunkiseudun Kelan vessoissa on Hytösen mukaan hoidettu muun muassa aamupesuja, juotu alkoholia ja käytetty huumeita.