Helsingin eläinsuojelu otti huostaansa yli 400 eläintä – Suurin osa hylätyistä oli kissoja

Kissoihin liittyvät eläinsuojeluongelmat työllistävät vapaaehtoisia valtavasti. Armi Suojanen

Jari Pietiläinen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy otti viime vuonna hoitoonsa yhteensä 421 avun tarpeessa olevaa lemmikkieläintä. Kaikista Hesylle tulleista eläimistä peräti 89 prosenttia oli kissoja.Viime vuonna yhdistyksen hoitoon tuotiin 374 kissaa, 17 koiraa, 20 kania ja 10 muiden lajien edustajaa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys toimii tällä hetkellä Siuntion löytökissojen virallisena talteenottopaikkana. Koirat otti aiemmin vastaan Kirkkonummen koiratarha ja viime vuoden lopulla vastaanottajaksi vaihtui Lohjan eläinsuojeluyhdistys ry.

Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen löytöeläimet toimitetaan Viikin löytöeläintalolle, jossa niitä säilytetään lakisääteiset 15 vuorokautta.

Hesylle tuodaan Viikin löytöeläintalolta sellaisia eläimiä, joiden omistajia ei ole löytynyt määräaikana ja joita ei ole saatu sen jälkeen myytyä eteenpäin. Viime vuonna yhdistys otti Viikin löytöeläintalolta vastaan 96 eläintä, joista 86 oli kissoja, 7 kaneja ja 3 koiria.

Pääkaupunkiseudun löytöeläimet tuodaan Viikkiin."

Hesy helpottaa myös maakuntien löytöeläintalojen ruuhkaa ottamalla vastaan eläimiä muun muassa jäsenyhdistyksiltään ja löytöeläintaloilta, joiden tilat ovat täynnä. Yhdistyksen rooli maakuntien löytöeläintalojen jatkohoitopaikkana on vahvistunut vuosi vuodelta.

Viime vuonna yhdistys otti vastaan 170 eläintä maakunnista, mikä on 40 prosenttia eläinten kokonaismäärästä. Eniten eläimiä tuli Kouvolan eläinsuojeluyhdistykseltä, josta vastaanotettiin 99 eläintä. Toiseksi eniten eläimiä vastaanotettiin Porin kunnaneläinlääkärin kautta 37 yksilön määrällä. Muista eri maakunnista Hesyotti vastaan 34 eläintä.

– Valitettavasti kissojen asema on hylkäämisten perusteella edelleen heikompi kuin muiden lemmikkieläinten ja erityisen huono se on maaseudulla. Haja-asutusalueilla kissat joutuvat elämään usein oman onnensa nojassa ja niitä pidetään ulkona säistä riippumatta, pahoittelee Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen

Kissoja ei leikkauteta, rokoteta tai madoteta, ja ne ovat muutenkin huonolla hoidolla. Siten niistä syntyy nopeasti kymmenien villiintyvien kissojen laumoja, joilla on edessä kurja kohtalo kuten kuoliaaksi paleltuminen tai nälkään tai tauteihin nääntyminen.

Kissoista syntyy helposti laumoja, joilla on kurja kohtalo."

Hesyn hoitoon tulee paitsi löytöeläimiä myös sosiaalisista tai eläinsuojelullisista syistä huostaanotettuja eläimiä. Nämä ovat eläimiä, joita niiden omistajat ovat kohdelleet kaltoin tai joiden omistajat ovat ajautuneet kriisiin eivätkä enää kykene huolehtimaan lemmikeistään esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmien, vankilatuomion tai pitkäaikaisen sairaala- tai laitoshoidon takia.

Huostaanotettujen eläinten määrä oli viime vuonna Hesyllä 45 prosenttia. Löytöeläinten osuus oli 36 prosenttia. Loput olivat Hesyn aiemmin sijoittamia eläimiä, jotka omistaja joutui palauttamaan takaisin yhdistyksen hoitoon esimerkiksi allergian puhkeamisen takia.

Tällä hetkellä Hesyn hoidossa on tällä hetkellä 99 eläintä, joista 82 on kissoja, 13 koiria, 2 kaneja ja 2 punakorvakilpikonnia.

Korjaus 21.2.2017 kello 17.35: Juttuun päivitetty tiedot Siuntion löytöeläinten sijoituspaikoista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut