HS: Gluteeniton ruokavalio voi lisätä syöpäriskiä – Löytyykö tätä ruoka-ainetta sinun kaapistasi?

Riisi on tuttu lisuke monessa ruokapöydässä. Ari Peltonen/Arkisto

Marika Lumme

Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle.

Helsingin Sanomien mukaan tuore yhdysvaltalaistutkimus kertoo, että gluteenitonta ruokaa syövien veren elohopeatasot olivat keskimäärin 70 prosenttia korkeammat kuin vertailuryhmällä. Tutkimukseen osallistuneiden virtsassa oli myrkyllistä, epäorgaanista arseenia lähes kaksinkertainen määrä muihin verrattuna.

Tutkijoiden mukaan tulos selittyy sillä, että gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ihmiset korvaavat vehnän, ohran ja rukiin tavallisimmin riisillä. Riisi puolestaan sisältää huolestuttavia määriä elohopeaa ja epäorgaanista arseenia, joka lisää riskiä sairastua muun muassa keuhko-, iho ja rakkosyöpään.

Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että ne, jotka välttävät vehnää, ohraa ja ruista, käyttäisivät korvaavia tuotteita mahdollisimman monipuolisesti. Riisin lisäksi tulisi syödä esimerkiksi hirssiä, tattaria, maissia ja gluteenitonta kauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut