Brother Christmas ja kotiäiti Jenny Pasanen auttavat, kun virallinen Suomi pettää – "Vantaan yh-äidin tapaus ei ole ainoa"

HYVÄTEKEVÄISYYS Avuntarvitsijat eivät lopu joulusesonkiin. Työttömyys, sairaus tai avioero voivat romahduttaa talouden.

Facebookissa on hyväntekeväisyystempauksia pitänyt lastentarvikekirpputori, jonka yhtenä ylläpitäjänä on tuusulalainen Jenny Pasanen. Brother Christmas asuu niin ikään Tuusulassa, mutta reissaa viikoittain eri puolille Suomea tapaamaan autettaviaan, esimerkiksi syöpäsairaita lapsia. Sauvo Jylhä

Tanja-Elina Niemi

Yhtenä aamuna Muksujen Merkkituote kirppari -ryhmässä Facebookissa syntyi idea uudesta hyväntekeväisyystempauksesta: huutokaupalla kerättäisiin rahaa jouluveljenä tunnetulle Brother Christmasille, joka auttaa ihmisiä eri puolilla maata; kohteet voivat olla syöpäsairaita lapsia tai taloudelliseen ahdinkoon esimerkiksi työttömyyden tai sairauden vuoksi joutuneita perheitä.

–Silloin tällöin teemme hyväntekeväisyyshuutokauppoja. Viimeksi kohteena oli Ice Hearts, kertoo sivun ylläpitäjä, kotiäiti Jenny Pasanen

Ryhmä on jo kerännyt yli 30 000 euroa muun muassa Lastenklinikalle, sairaalaklovneille ja Reumaliitolle.

On hyväksyttävä, että ei pysty pelastamaan koko maailmaa."

Hyväntekeväisyydessä joulu on sesonkiaikaa, mutta se ei riitä.

– Joulu pitäisi saada jatkumaan koko vuoden, sanoo Brother Christmas, joka aloitti hyvät työnsä joulukuussa 2015.

–Halusin inspiroida ihmisiä tekemään jotain. Toisten auttaminen jää liikaa siihen, että vaan puhutaan ja istutaan sohvan nurkalla. Teot ratkaisevat.

Jouluveli saa viikoittain lukuisia avunhuutoja.

Miten kävi vantaalaisen yksinhuoltajaäidin velalle? Vantaa otti uuteen käsittelyyn."

Julkisuudessa otsikoihin nousi vantaalainen yksinhuoltajaäiti, joka kamppaili perintävelkojen kanssa. Brother Christmas tuli hätiin ja lupasi maksaa äidin velat. Asia ei kuitenkaan ole nyt edennyt, sillä Vantaan kaupunki päättikin käsitellä asiaa uudelleen.

Brother Christmas ei toistaiseksi ole saanut laskua, minkä hän lupasi maksaa, mutta asia ehkä kuitenkin notkahti parempaan suuntaan julkisuuden myötä.

Yksinhuoltajaäidin kaltaisia tapauksia on tullut esiin muitakin. Jouluveli hämmästelee yhteiskunnan toimintaa, joka ei aina ole järkevää.

–Tapauskohtaisesti kun jeesais, niin ihminen pääsisi taas jaloilleen eikä joutuisi yhteiskunnan tukiloukkoon.

Jouluveli iloitsee siitä, että on pystynyt auttamaan, vaikka jokaisen rahkeet auttaa ovat rajalliset.

–Pitää olla iloinen siitä, mihin pystyy. Jos joulun aikaan sai lahjat ja ruuat 114 perheelle, on se hyvin, vaikka pyytäjiä oli tuhat. On hyväksyttävä, että ei pysty pelastamaan koko maailmaa.

Pyyntöjä tulee laidasta laitaan, osa on selvästi asialla hyötymismielessä.

–Se selviää usein jo puhelimessa, kun henkilön kanssa keskustelee, sanoo Brother Christmas, joka tapaa autettavansa henkilökohtaisesti. Se vähentää väärinkäytön riskiä.

Tärkeä yhteistyötaho on seurakunnan diakoniatyöntekijät.

–Siellä on niitä avuntarvitsijoita, jotka eivät itse pysty pyytämään apua, sanoo jouluveli, jota suosionsa myötä ei ole vielä suostuteltu mukaan politiikkaan.

–Ei ole pyydetty enkä lähde, hän tuumii.

Huutokauppa 22.–26.2. Fb: Muksujen Merkkituote kirppari.

Ketkä kyseessä?

Brother Christmas eli Ari Koponen on 34-vuotias kahden alle kouluikäisen lapsen isä Tuusulasta. Tullut tunnetuksi hyväntekijänä: 50–70 tuntia viikossa menee hyväntekeväisyystyöhön. Pitänyt vaateliikettä Helsingissä, ollut hierojana, vammaisen ihmisen avustajana ja töissä pörssissä. Pelannut nuorena jalkapalloa: 12 nuorten maaottelua.

Jenny Pasanen on 27-vuotias kolmen alle kouluikäisen lapsen äiti. Ylläpitää Facebookissa Muksujen Merkkituote Kirpparia, jäseniä yli 40 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.