Juhan, 47, kierre alkoi poikakodista – "Vankila ei lopeta mitään"

ELÄMÄNTARINA Juha on viettänyt suurimman osa elämästään erilaisissa laitoksissa: ensin poikakodissa, sitten 20 vuotta vankilassa. Nyt hän uskoo laitoskierteen katkenneen.

20 vuotta vankilassa istunut Juha uskoo, että laitoskierre on vihdoin katkenut, kun valvottu koevapaus kesällä päättyy. - Kai mä olen vähän iän myötä viisastunutkin, mies hymähtää. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Juha oli 10-vuotias joutuessaan poikakotiin. Elettiin vuotta 1980.

Tänä päivänä, 37-vuotta myöhemmin, takana on 20 vuoden vankilakierre ja seitsemän istuttua tuomiota. Viimeisimmästä tuomiosta vapaus koittaa kesäkuussa, kun valvottu koevapaus päättyy.

–Se jälkeen olen niin sanotusti vapaa mies. Mun 10-vuotiaana alkanut laitoskierre on nyt päättymässä.

Juha tekee kesään asti annettuja töitä valvotussa koevapaudessa Kriminaalihuollon tukisäätiön Maalinnoitus-hankkeessa. Sen jälkeen työkokeilu säätiössä jatkuu.

Yli puolet elämästä on vierähtänyt vankilassa tai laitoksessa, mutta nyt Juha uskoo vahvasti, että on muutosten aika.

–Tiedän, että en enää palaa, mies sanoo päättäväisesti, vaikkakin sanoo elävänsä päivä kerrallaan.

Niin on parempi. Ikinä ei tiedä. Jos oikein huono tuuri käy, voi miehen mukaan joutua tahtomattaan keskelle "jotain hässäkkää" ja olla jälleen syytettyjen penkille.

–Muahan on aina helppo syyttää, kun mulla on tällainen tausta.

Yhteyden saaminen jälleen omiin lapsiin sekä päihteetön elämä kannustavat pysymään pois rikolliselta tieltä.

Päihteetöntä elämää on nyt takana seitsemän kuukautta. Se on pitkä aika miehelle, joka sanoo, ettei uskalla ottaa saunakaljaakaan, ettei samoissa huuruissa hurahda vaikkapa seuraavat kahdeksan kuukautta. Pullo vei nimittäin miestä vuosikymmeniä. Sitten aina sattui ja tapahtui kaikenlaista.

– Poltin pilveä ekaa kertaa 10-vuotiaana. 11–12-vuotiaana alkoivat imppaaminen ja autovarkaudet. Siitä lähti niin sanotusti rikollinen urani.

Osasyy hölmöilyiden alkamiseen oli Juhan mukaan poikakotiin joutuminen. Muutto ei ollut oma valinta, vaan ympäristön.

Laitoksesta piti päästä pois lukukauden jälkeen, mutta niin ei käynytkään. Vedottiin kouluvaikeuksiin. Juhan mielestä ongelmat olivat muualla. Äiti oli aiemmin jäänyt yksin kolmen lapsen kanssa. Lukuvuoden jälkeen ilmoitettiin, että peruskoulu pitikin kokonaisuudessaan käydä loppuun poikakodissa.

–Tunsin itseni huijatuksi.

–Vankila ei lopeta mitään."

Poikakodin ovet avautuivat vihdoin reilun neljän vuoden kuluttua Juhan ollessa 15-vuotias. Paluu kotiin mahdollistui vuonna 1984.

–Palasin kotiin, mutta ei siitä mitään tullut. En tullut äitini kanssa toimeen.

Yhteys äitiin on edelleen etäinen.

Ensimmäinen tuomio tuli vuonna 1987. Omaisuusrikoksia: asuntomurtoja ja autovarkauksia.

–Ensimmäisen tuomion saatuani poikakodista alkanut laitoskierre jatkui. Oikeastaan armeija oli vain välissä. Sörkässä meni 20 vuotta.

Tuomiot seurasivat toisiaan. Vaikka ehti välissä perheitäkin perustamaan ja lapsia syntyi.

Pisin, kymmenen vuoden tuomio, tuli törkeästä pahoinpitelystä.

–Vankila ei lopeta mitään. Siellä oppii korkeintaan tekemään erilaisia rikoksia eri tavalla.

–Multa kysyttiin aikoinaan vankilassa, että mikä pitää muuttua. Vastasin, että mun kohdalla varmaan kaikki. Olen kasvanut niin väärään juttuun.

Toissavuonna alkanut Kriminaalihuollon tukisäätiön hanke on osaltaan auttanut. Hankkeen aikana Juha on saanut vertaistukea ja tehnyt töitä, siivonnut muun muassa juoksuhautoja Helsingin taajamissa.

–Päihteetön ympäristö on ollut tärkein. Kai mä olen vähän iän myötä viisastunutkin, mies hymähtää.

Helsingin Uutiset kertoi Kriminaalihuollon tukisäätiön hankkeesta ja Juhasta viime viikolla.

Elämä rullaa nyt päivä kerrallaan. Neljä päivä viikossa sekä viisi ja puoli tuntia päivässä on pakollista, koevapauteen kuuluvaa työtä. Perjantaina täytyy käydä antamassa virtsanäyte Sörkän vankilassa.

Liikkumista seurataan kesään asti jalkapannalla ja valvontapuhelimella. Jos koiralla menee keskellä yötä vatsa sekaisin, täytyy soittaa Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) numeroon ja pyytää lupaa piipahtaa ulkona koiran kanssa. Omasta asunnosta ei saa koevapauden aikana poistua iltayhdeksän ja aamukuuden välillä.

Ensi kesänä edessä on uusi alku, puhdas pöytä. Uusia syytteitä ei ole vireillä.

–Ekan kerran elämässä vihreää valoa näkyy vähän joka paikassa. Olen etsinyt asuntoautoa, jolla voisin matkustella koiran kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.