Juhan, 47, kierre alkoi poikakodista – "Vankila ei lopeta mitään"

ELÄMÄNTARINA Juha on viettänyt suurimman osa elämästään erilaisissa laitoksissa: ensin poikakodissa, sitten 20 vuotta vankilassa. Nyt hän uskoo laitoskierteen katkenneen.

20 vuotta vankilassa istunut Juha uskoo, että laitoskierre on vihdoin katkenut, kun valvottu koevapaus kesällä päättyy. - Kai mä olen vähän iän myötä viisastunutkin, mies hymähtää. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Juha oli 10-vuotias joutuessaan poikakotiin. Elettiin vuotta 1980.

Tänä päivänä, 37-vuotta myöhemmin, takana on 20 vuoden vankilakierre ja seitsemän istuttua tuomiota. Viimeisimmästä tuomiosta vapaus koittaa kesäkuussa, kun valvottu koevapaus päättyy.

–Se jälkeen olen niin sanotusti vapaa mies. Mun 10-vuotiaana alkanut laitoskierre on nyt päättymässä.

Juha tekee kesään asti annettuja töitä valvotussa koevapaudessa Kriminaalihuollon tukisäätiön Maalinnoitus-hankkeessa. Sen jälkeen työkokeilu säätiössä jatkuu.

Yli puolet elämästä on vierähtänyt vankilassa tai laitoksessa, mutta nyt Juha uskoo vahvasti, että on muutosten aika.

–Tiedän, että en enää palaa, mies sanoo päättäväisesti, vaikkakin sanoo elävänsä päivä kerrallaan.

Niin on parempi. Ikinä ei tiedä. Jos oikein huono tuuri käy, voi miehen mukaan joutua tahtomattaan keskelle "jotain hässäkkää" ja olla jälleen syytettyjen penkille.

–Muahan on aina helppo syyttää, kun mulla on tällainen tausta.

Yhteyden saaminen jälleen omiin lapsiin sekä päihteetön elämä kannustavat pysymään pois rikolliselta tieltä.

Päihteetöntä elämää on nyt takana seitsemän kuukautta. Se on pitkä aika miehelle, joka sanoo, ettei uskalla ottaa saunakaljaakaan, ettei samoissa huuruissa hurahda vaikkapa seuraavat kahdeksan kuukautta. Pullo vei nimittäin miestä vuosikymmeniä. Sitten aina sattui ja tapahtui kaikenlaista.

– Poltin pilveä ekaa kertaa 10-vuotiaana. 11–12-vuotiaana alkoivat imppaaminen ja autovarkaudet. Siitä lähti niin sanotusti rikollinen urani.

Osasyy hölmöilyiden alkamiseen oli Juhan mukaan poikakotiin joutuminen. Muutto ei ollut oma valinta, vaan ympäristön.

Laitoksesta piti päästä pois lukukauden jälkeen, mutta niin ei käynytkään. Vedottiin kouluvaikeuksiin. Juhan mielestä ongelmat olivat muualla. Äiti oli aiemmin jäänyt yksin kolmen lapsen kanssa. Lukuvuoden jälkeen ilmoitettiin, että peruskoulu pitikin kokonaisuudessaan käydä loppuun poikakodissa.

–Tunsin itseni huijatuksi.

–Vankila ei lopeta mitään."

Poikakodin ovet avautuivat vihdoin reilun neljän vuoden kuluttua Juhan ollessa 15-vuotias. Paluu kotiin mahdollistui vuonna 1984.

–Palasin kotiin, mutta ei siitä mitään tullut. En tullut äitini kanssa toimeen.

Yhteys äitiin on edelleen etäinen.

Ensimmäinen tuomio tuli vuonna 1987. Omaisuusrikoksia: asuntomurtoja ja autovarkauksia.

–Ensimmäisen tuomion saatuani poikakodista alkanut laitoskierre jatkui. Oikeastaan armeija oli vain välissä. Sörkässä meni 20 vuotta.

Tuomiot seurasivat toisiaan. Vaikka ehti välissä perheitäkin perustamaan ja lapsia syntyi.

Pisin, kymmenen vuoden tuomio, tuli törkeästä pahoinpitelystä.

–Vankila ei lopeta mitään. Siellä oppii korkeintaan tekemään erilaisia rikoksia eri tavalla.

–Multa kysyttiin aikoinaan vankilassa, että mikä pitää muuttua. Vastasin, että mun kohdalla varmaan kaikki. Olen kasvanut niin väärään juttuun.

Toissavuonna alkanut Kriminaalihuollon tukisäätiön hanke on osaltaan auttanut. Hankkeen aikana Juha on saanut vertaistukea ja tehnyt töitä, siivonnut muun muassa juoksuhautoja Helsingin taajamissa.

–Päihteetön ympäristö on ollut tärkein. Kai mä olen vähän iän myötä viisastunutkin, mies hymähtää.

Helsingin Uutiset kertoi Kriminaalihuollon tukisäätiön hankkeesta ja Juhasta viime viikolla.

Elämä rullaa nyt päivä kerrallaan. Neljä päivä viikossa sekä viisi ja puoli tuntia päivässä on pakollista, koevapauteen kuuluvaa työtä. Perjantaina täytyy käydä antamassa virtsanäyte Sörkän vankilassa.

Liikkumista seurataan kesään asti jalkapannalla ja valvontapuhelimella. Jos koiralla menee keskellä yötä vatsa sekaisin, täytyy soittaa Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) numeroon ja pyytää lupaa piipahtaa ulkona koiran kanssa. Omasta asunnosta ei saa koevapauden aikana poistua iltayhdeksän ja aamukuuden välillä.

Ensi kesänä edessä on uusi alku, puhdas pöytä. Uusia syytteitä ei ole vireillä.

–Ekan kerran elämässä vihreää valoa näkyy vähän joka paikassa. Olen etsinyt asuntoautoa, jolla voisin matkustella koiran kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 10. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 13. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 14. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 15. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.