Nuoret uskovat, että ammatti vaihtuu monta kertaa elämän aikana – moni aikoo opetella koodaamaan

Valtaosa nuorista uskoo työskentelevänsä useissa eri ammateissa uransa aikana. Arkistokuva rekrytointimessuilta. Sari Tauru

Katariina Hakaniemi

Työelämä on muuttunut, ja nuoret tietävät sen. Jopa 82 prosenttia suomalaisnuorista piti todennäköisenä, että työelämän muutoksen vuoksi he työskentelevät useissa eri ammateissa uransa aikana. Erityisesti korkeakoulutetut nuoret olivat tätä mieltä.

Muutoksessa keskeiseksi muodostuu kyky johtaa itseään ja kykyä toimia itsenäisesti. Nuoret luottavat siihen, että heidän tähänastiset opintonsa ja työkokemuksensa ovat antaneet hyvän pohjan itsenäiseen työskentelyyn.

Työelämässä jo muutaman vuoden työskennelleet ja korkeakoulutetut arvostivat tutkimuksen mukaan työntekijöiden mentorointia tai valmennusta itsensä johtamiseen. He suosivat myös sitä, että työantajat mahdollistavat etätyöskentelyn sekä joustavat työajoissa.

Nuoret kokevat, että tarmokkaalle osaajalle löytyy kysyntää jatkossakin. Heidän mukaansa elinikäinen oppiminen auttaa mukautumaan tuleviin muutoksiin.

Tutkimuksessa kartoitettiin myös nuorten arviota omista digitaidoistaan tulevia työtehtäviä ajatellen. Tärkeiksi koettaa muun muassa sosiaalisen median osaaminen, oleellisen tiedon hakeminen sekä nopea omaksumis- ja oppimiskyky.

Toisaalta osa nuoria ei tiedä millaisia digitaitoja tarvitaan. Vastanneista 64 prosenttia haluaisikin oppia käyttämään paremmin omalla alalla yleisesti käytettäviä digityökaluja sekä ohjelmistoja.

Vastanneista 52 prosenttia haluaisi oppia vähintään koodaamisen alkeet.

Tiedot käyvät ilmi Alma Median, KPMG:n, LähiTapiolan ja Telian kartoituksesta, jossa kyseltiin nuorten tuntemuksia valmiuksistaan tulevaisuuden työelämässä.

Markkinointitutkimusyhtiö Bilendin toteuttamaan kyselyyn vastasi tammi–helmikuun vaihteessa 500 vähintään osa-aikaisesti työssä käyvää 18–29 -vuotiasta nuorta. Kyselyssä nuorilta tiedusteltiin myös käsityksiä hyvästä työelämästä, johtamisesta ja menestymisestä työssä.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut