Eilispäivän tähteet saavat pienellä vaivalla uuden elämän – keitetyistä perunoista syntyy perunamunakas, katso reseptit

Jos et halua syödä samaa ruokaa kahdesti, jalosta tähteistä kokonaan uusi ateria.

Perunamunakas on helppo, edullinen ja täyttävä ruoka. Marko Puumalainen

Anna Sievälä

Jokainen suomalainen heittää vuodessa roskiin 20–25 kiloa ruokaa.

Syötäväksi tarkoitettu mutta syystä tai toisesta jätteeksi päätyvä ruoka on paitsi itse ruuan, myös rahan tuhlaamista. Siksi kannattaakin miettiä, miten itse pystyisi vähentämään omaa ruokahävikkiään.

Kaupassa on hyvä pohtia, paljonko ruokaa todellisuudessa ehtii käyttämään. Ruoka kannattaa säilyttää kotona siten, ettei se pilaannu ennenaikaisesti.

Yksi tapa oman ruokahävikin vähentämiseen on ruuantähteiden hyödyntäminen. Vaikka saman ruuan syöminen kahdesti ei houkuttelisi, ei tähteitä kannata nakata biojäteastiaan, sillä niistä saa jalostettua seuraavana päivänä vielä hyvin uuden aterian.

Pasta on kiitollinen ruokalaji tähteeksi jääneiden ruokien hävittämiseen, sillä maukkaaseen kastikkeeseen pystyy upottamaan melkein mitä tahansa.

Jos vaikkapa uunilohta on jäänyt pieni palanen, valmista seuraavana päivänä lohipastaa. Pastakastikkeessa ei haittaa, jos tähteeksi jääneet lohenpalaset eivät ole siistejä tai kauniita.

Pasta on kiitollinen ruokalaji tähteeksi jääneiden ruokien hävittämiseen.

Keitetyistä perunoista saa ruokaisan aterian hyödyntämällä ne perunamunakkaaseen.

Aidossa espanjalaisessa perunamunakkaassa raa’at perunat kypsennetään paistinpannulla öljyssä, mutta maukkaan joskin vähemmän autenttisen munakkaan saa aikaiseksi myös kypsistä perunoista.

Perunamunakas on täyttävää, ja se sopii hyvin vaikkapa salaatin ohessa syötäväksi lounaaksi. Perunamunakkaan voi syödä niin lämpöisenä, huoneenlämpöisenä kuin kylmänäkin.

Yli jäänyttä pientä määrää porkkanaraastettakaan ei kannata hylätä käyttökelvottomana, sillä siitä saa tehtyä vielä herkullisia lettuja.

Porkkanaraasteen, samoin kuin vaikkapa aamupuuron tähteet, voi hyödyntää myös esimerkiksi sämpylöissä.

Käännä munakas lautasen avulla.

Pastaan pystyy upottamaan helposti pienetkin määrät yli jäänyttä ruokaa. Marko Puumalainen

Lohipasta

2–3 annosta

200 g farfalle-pastaa

25 g voita

2 salottisipulia

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

1 pieni sitruuna

200 g creme fraicea

200 g kypsää lohta

0,5 dl tillisilppua

1 tl mustapippuria

1 dl pastan keitinvettä

2 dl pakasteherneitä

1. Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää joukkoon pasta, kun vesi kiehuu kunnolla.

2. Veden kiehuessa ja pastan kypsyessä aloita kastikkeen valmistaminen. Sulata paistinpannulla voi, hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa. Lisää joukkoon hunaja ja suola ja anna kiehua hiljakseltaan pannulla pari minuuttia.

3. Raasta pannulle sitruunan kuori ja purista joukkoon sitruunan mehu. Keitä kastiketta pari minuuttia ja lisää joukkoon creme fraice, lohi, mustapippuri ja tilli.

4. Kun pasta on lähes kypsää, lisää kastikkeen joukkoon desilitra pastan keitinlientä. Siivilöi pasta ja lisää paistinpannulle.

5. Lisää lopuksi joukkoon pakasteherneet ja jatka paistamista, kunnes herneet ovat lämmenneet.

Perunamunakas

5 keskikokoista keitettyä perunaa (noin 250 g)

1 sipuli

1 dl oliiviöljyä

6 kananmunaa

1 tl suolaa

1. Kuori ja siivuta perunat. Hienonna sipuli.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää joukkoon perunaviipaleet ja sipuli. Lisää joukkoon 0,5 tl suolaa ja paista noin kymmenen minuuttia, välillä perunaviipaleita kääntäen.

3. Nostele perunat ja sipulisilppu lautaselle. Ota paistinpannu pois liedeltä ja jätä öljy jäähtymään pannuun.

4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää joukkoon 0,5 tl suolaa. Lisää kulhoon perunaviipaleet ja sipulisilppu. Kaada sitten massa paistinpannulle, jossa on jäähtynyt öljy.

5. Paista miedolla lämmöllä noin 25-30 minuuttia, kunnes munamassa on hyytynyt. Käännä munakas lautasen avulla ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Tarjoile joko lämpimänä tai jäähtyneenä.

Porkkanaletut ovat herkullinen tapa hyödyntää porkkanaraasteen tähteet. Marko Puumalainen

Porkkanaletut

24 pientä lettua

5 dl maitoa

2 dl porkkanaraastetta

2 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

2 rkl öljyä tai sulatettua rasvaa

1. Mittaa tehosekoittimeen maito ja porkkanaraaste. Pyöritä massaa tehosekoittimessa pari minuuttia ja lisää joukkoon kananmunat.

2. Anna tehosekoittimen käydä ja lisää joukkoon vehnäjauhot, suola, sokeri ja rasva. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina kulhoon. Anna turvota puoli tuntia.

3. Paista letut voissa ja tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.

Tilastot

Ruokahävikki on Suomessa jopa 500 miljoonaa kiloa

Luonnonvarakeskus arvioi, että ruokahävikki Suomessa on kaiken kaikkiaan vuodessa 400–500 miljoonaa kiloa.

Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa: alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupassa, ravintoloissa ja kotitalouksissa.

Kotitaloudet tuottavat eniten ruokahävikkiä kaikista ruokaketjun vaiheista.

Kotitalouksien arvioidaan heittävän Suomessa vuosittain roskiin alun perin syömäkelpoista ruokaa 120–160 miljoonaa kiloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut