Ravintolayrittäjille tarjotut vuokra-alennukset "osin hämäystä" – HU:n näkemä lista jakaa omistajat hyviksiin ja pahiksiin

Triplan kauppakeskuksen ravintolamaailmassa oli hiljaista maanantaina kello 13. Eniten paikalla näkyi ruokalähettejä. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Ravintoloiden tie ulos ahdingosta ei ole niin auvoinen kuin yksittäiset uutiset vuokrien anteeksiannosta antavat ymmärtää. Päinvastoin. Ahdinko on saanut liikkeelle myös raadonmetsästäjät, hyeenatalouden.

– Ahnein vuokranantaja on jo sanonut: Jätä vain avaimet pöydälle ja lähde – vapautan sinut vuokrista ja pitkistä sopimuksista, kertoo yrityskauppatalo Activalin perustaja ja ravintola-alan konkari Ari Larnemaa.

Viime viikot ovat menneet hänellä vuokrasopimusten setvimiseen, ja silloin näkee kaikenlaista talouden pimeältäkin puolelta.

– Jos vuokranantaja on varma, että sopimuskauden lopun vuokria ei tule sisään, sen kannattaa yrittää hätistää vuokralainen tiehensä, ja pitää hyvänään vuokralaisen omalla kustannuksellaan tekemät kalliit ilmastointi- ja muut ravintola-asennukset sekä hyvässä lykyssä myös irtaimisto.

Kun ravintolayritys menee konkurssiin, pesänhoitaja tulee hakemaan kalusteita velkojien edustajana, mutta todellisuudessa niiden arvo on liki nollaantunut ja vuokranantaja saa tilaisuuden ostaa ne vähintäänkin edullisesti.

– Tämän jälkeen vuokrattava tila ei olekaan enää tila, vaan kokonainen ja toimintakunnossa oleva ravintola. Vuokra-arvokin on sen mukainen, Larnemaa kuvailee.

Jäädään katsomaan, nieleekö yrittäjä paniikissaan syötin.

Toisaalta yrittäjä ei pääse tällä hetkellä ravintolastaan millään eroon. Tappioita kärsimättä. Ostajia ei ole. Rahoitusta ei saa kaupan järjestelyyn mistään lähteistä. Osa pienimmistä yrittäjistä on kuin ansassa. Surkeimmissa tapauksissa yrittäjä yksin istua kököttää omassa ravintolassaan odottaen noutopizzan hakijaa, että kassaan ropisisi edes jotain.

– Aina on niitä, jotka eivät ole riippuvaisia ulkoisista rahoituslähteistä. Ja niitä, joiden rahoitus on aina järjestyksessä. Kenellä on tänään, on huomenna vielä enemmän.

Turkulainen sijoittaja ja arkkitehti Benito Casagrande ilmoitti ensimmäisenä, että se vapauttaa tiloissaan toimivat ravintolat vuokrista koronakriisin ajaksi. Hän on Larnemaan mukaan poikkeus valtavirrasta.

Yleislinja on, että annetaan maksuaikaa eli kasataan lisää velkatakkaa yrittäjälle. Ei armahdusta.

– Useimmissa tapauksissa sitä tarjotaan ensin ja jäädään katsomaan, nieleekö yrittäjä paniikissaan syötin. Moni on niellyt.

– Onneksi joku vuokranantajista ymmärtää, että tässä tarvitsee antaa nyt huojennusta – ei lisälainaa.

Venkslausta ja peliä on myös muunlaista. Larnemaan mukaan sopimuksiin yritetään kirjoittaa uusia vuokralaista rasittavia pykäliä, kuten muuttaa vuokrasopimuksen kestoa.

Kaupunkien sataprosenttisesti omistamat tytäryhtiöt eivät vie joustoja yrittäjille automaattisesti. Päätökset pitää tehdä niissä erikseen. Esimerkiksi Kaapelitalo teki ripeästi.

Ilmoitukset ja julkiset ulostulot ovat Larnemaan mielestä myös sekavia.

– Osa on pelkkää hämäystä. Osa outoja. Työeläkeyhtiö myöntää toisaalla vuokravapautta omissa kohteissaan, mutta ollessaan rakennusliikkeen kanssa kimpassa kauppakeskuksessa se tee ei mitään.

Yrityskauppatalo Actival on kerännyt yli kaksi viikkoa valkoista ja mustaa listaa siitä, miten vuokranantajat suhtautuvat neuvottelupyyntöihin. Lista perustuu yrittäjien itsensä ilmoituksiin ja on maanlaajuinen.

Lista on jaossa yrittäjille ja näin sitä motivoidaan:

”Antamasi tieto voi pelastaa juuri sen yrittäjän, joka edelleen luuli, että neuvotteleminen on mahdotonta.”

Helsingin Uutiset on nähnyt tuoreimmat versiot, mutta ei julkaise niitä kokonaisuudessaan.

Hyvisten puolella ovat muiden muassa Espoon kaupunki, Flamingo, Helsingin kaupunki (ei suoraan koske tytäryhtiöitä), Jumbo, Kaapelitalo (määräajan), Keva, Lasipalatsi (määräajan), Sello, Senaattikiinteistöt ja Vantaan kaupunki.

Listan ulkopuolelta VR Group ilmoitti perjantaina vapauttavansa tiloissaan toimivat kahvilat ja ravintolat vuokrista.

Larnemaan listalla oli ennestään jo Cityconin Iso Omena, Myyrmanni ja Koskikeskus. Perjantaina pörssiyhtiö tiedotti virallisesti kahden kuukauden vuokravapaasta.

Kiitetty etelähelsinkiläinen ruokaravintola Maannos on ollut korona-ajan ensimmäinen uhri. Joko on tullut muita?

– En tiedä, koska konkurssirattaat saattavat pyöriä hitaasti, Larnemaa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.