Korona iski voimalla Mira Ekosen 5-henkiseen talouteen – Pelastakaa lapset: Monissa perheissä raha ei riitä kasvaneisiin ruokakuluihin

Toimeentulo: Korona on iskenyt myös Mira Ekosen perheen talouteen.

Korona-aika on tarkoittanut Mira Ekoselle ja hänen perheelleen myös pysähdystä arjen oravanpyörästä. Ekosella on ollut aikaa työstää pitkään työn alla ollutta tilkkutäkkiä. Johanna Erjonsalo
Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

”Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.”

Espoon Tuomarilassa asuva Mira Ekonen oli autossa, kun hän kuuli nämä pääministeri Sanna Marinin (sd.) sanat maaliskuisena torstaina. Se oli hetki, jolloin koronvirus iski voimalla Ekosen ja hänen viisihenkisen perheensä talouteen.

Toiminimiyrittäjänä toimiva Ekonen oli kuukausien ajan järjestänyt käsityötapahtumaa, joka oli määrä pitää Helsingissä Kaapelitehtaalla toukokuun toisella viikolla. Tapahtumaan ilmoittautuneiden näytteilleasettajien laskutuksen oli ollut määrä alkaa myöhemmin maaliskuussa, mutta nyt rahaa ei tulisikaan.

Seuraavat päivät kuluivat epäuskoisissa tunnelmissa. Vielä maanantaina Ekonen odotti tietoa mahdollisista tuista.

– Miehenkään puolelta ei tule säännöllisiä tuloja. Lapsilisiä tulee kahdesta lapsesta, kun kolmas on jo täyttänyt 17 vuotta, Ekonen sanoo.

Ekosen perhe ei ole taloushaasteineen yksin. Lapsiperheköyhyyden asiantuntija Aino Sarkia Pelastakaa Lapset ry:stä sanoo koronan vaikutusten näkyneen varhain etenkin perheissä, joissa rahat ovat olleet tiukilla jo aiemmin. Järjestölle tulleissa yhteydenotoissa on toistunut ruokalaskun paisumisen aiheuttama tuska.

Toive on, että elämä tasapainottuu.

– Nyt kun lapset eivät syö päiväruokaa koulussa ja päiväkodissa ja ehkä myös aamu- ja välipalat ovat jääneet kodin hoidettavaksi, ovat perheiden ruokakustannukset nousseet niin paljon, että rahat eivät yksinkertaisesti riitä.

Yhteydenottoja on Sarkian mukaan tullut erilaisilta perheiltä. Erityisen haastavalta tilanne näyttää yksinhuoltajilla, monilapsisissa perheissä ja perheissä, joissa vanhemmalla on sairautta.

– Perheiden kannattaa nyt olla yhteydessä oman kunnan sosiaalitoimeen tai seurakunnan diakoniatyöhön ja tiedustella sieltä, miten he voisivat saada apua vaikeaan tilanteeseensa, Sarkia neuvoo.

Sama neuvo on Espoon perhe- ja sosiaalipalvelujen johtajalla Mari Ahlströmillä. Hän arvioi, että perhe- ja sosiaalipalveluissa koronan aiheuttamat vaikeudet näkyvät vasta myöhemmin.

– Tällä hetkellä on vielä rauhallista, mutta sosiaalihuollon tarpeet näkyvät yleensä pienellä viiveellä tällaisissa kriiseissä. Perheiden tilanne ei kriisiydy saman tien, vaan hetken päästä.

– Toistaiseksi pidämme yhteyttä asiakkaisiimme ja kannustamme ottamaan matalalla kynnyksellä itse yhteyttä, Ahlström sanoo.

Espoossa lapsiperheiden tilannetta helpottaa se, että kaupunki jakaa eväspusseja etäopetuksessa oleville koululaisille.

Myös Mira Ekosen kaksi nuorinta lasta ovat käyneet hakemassa eväitä koululta. Hän kiittelee eväsmahdollisuutta, vaikka ne eivät täysin korvaakaan lämmintä ruokaa.

Helpotusta perheen talouteen ovat tuoneet myös muun muassa lainan lyhennysvapaa ja polttoainekuluista syntyvät säästöt, kun lasten harrastukset ovat tauolla.

Ekosen järjestämälle Kässäfestarit-tapahtumalle on myös löytynyt uusi paikka Helsingin Suvilahdesta ja päivämäärä elokuulta. Vielä on kuitenkin epävarmaa, toteutuuko tapahtuma silloinkaan.

– Toive on, että elämä tasapainottuu. Halu jatkaa yrittäjänä on niin voimakas. Toivon, että tämä jatkuisi vaikka vain sen kolme kuukautta, Ekonen sanoo.

Tuloja saadakseen Ekonen on tarjoutunut tekemään töitä aina siivoamisesta verkkosivujen päivittämiseen. Muutama siivouskeikka olikin jo välillä sovittuna, mutta ne peruuntuivat.

Hieman tuloja Ekonen on saanut. Hän kertoo kiitellen, että eräs rouva maksoi hänelle keikasta jo etukäteen.

– Heti kun voin mennä hänen luokseen ikkunoita pesemään, puutarhahommiin tai sitten pitämään hänelle ja hänen ystävilleen käsityökurssin, niin menen, Ekonen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut