Kalliolainen kiinteistönvälittäjä koronatilanteesta: Mielikuva on sellainen, että omistajat odottavat vieläkin arvonnousua

Välittäjä: Majoituskäytössä olleet asunnot laitetaan nyt vuokralle tai odottamaan arvonnousua.

Vuokramarkkinoille on tulvahtanut iso määrä pieniä asuntoja. Kuvituskuva. Arkisto/Jani Jakonen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Vuokramarkkinoille on tulvahtanut suuri määrä pieniä asuntoja. Yhteistä ilmoituksille on kliininen kalustus – aivan kuin kukaan ei olisi koskaan asunut näissä kohteissa.

Osa Airbnb-emännistä ja -isännistä painaa nyt paniikkinappulaa, kuvat ovat heidän kohteistaan.

– Aiemmin Airbnb-käytössä olleita asuntoja on tullut meillekin välitettäväksi paljon. Ja näyttää siltä, että lopuistakin Airnbnb-asunnoista merkittävä osa ainakin väliaikaisesti vuokrataan normaaliin asuinkäyttöön, Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola vahvistaa.

Metsolan mukaan ilmiö on maailmanlaajuinen, eikä koske vain Helsinkiä. Se näkyy myös suomalaisten suosikkihohteessa Tallinnassa.

Viikko sitten twiittasi tunnettu Tallinna-bloggari Henna Mikkilä: ”Mun pitäis varmaan jatkaa tätä pientä elämäntarinaani sooloiluja.com. Vaikeaa vaan vielä sanoa, että mikä sen seuraava luku on. Airbnb:t tyhjeni, tulot meni nollaan”.

Metsolan mukaan Airbnb-bisnes elää nyt epätietoisuudessa.

– Loppua ei näy. Menee pitkään – ehkä pari vuotta – ennen kuin Airbnb-asuntojen kysyntä palaa ennalleen.

Sen sijaan yksiöiden ja muiden pienten vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu, joten Airbnb-asuntojen paluu vuokramarkkinoille ei välttämättä vaikuta vuokrapyyntöihin.

Pienistä asunnoista on kysyntää muun muassa siksi, että kun parisuhteet päättyvät, näissä oloissa ei mennä kavereiden nurkkiin asumaan. Kysyntä kasvaa myös sen takia, että asuntokaupat pannaan toistaiseksi jäihin.

Kasvaneesta vuokrakysynnästä kertovat luvut:

– Saimme kahdessa viikkossa 8 900 hakemusta, kun siirryimme koronan takia sähköiseen lomakkeeseen entisen paperisen hakukaavakkeen sijasta.

– Sen sijaan ostotarjousten määrä on valunut pieneksi.

Viime kuussa asuntokauppa kävi Metsolan mukaan vielä normaalisti mutta nyt se hiljenee. Maaliskuussa vietiin loppuuun aiemmin käynnistyneitä kauppoja, mutta aivan kuten autokaupassa, tästedes vältetään suurten päätösten tekoa.

Koskaan ei ole Metsolan mielestä ollut näin vaikeaa ennustaa asuntojen hintakehitystä.

– Ensinnäkin on liian aikaista sanoa vielä mitään. Korot pysyvät alhaalla todella pitkään.

– Pörssissä ja raaka-ainemarkkinoilla on vaikeaa. Muiden omaisuuslajien heikkous saa sijoittajat kiinnostumaan käteisestä ja asunnoista, mikä näkyy asuntojen hinnoissa.

Metsolan mukaan tyypillinen Airbnb-yrittäjä omistaa yhden tai kaksi asuntoa itse, mutta on vuokrannut edelleen vuokrattavaksi useampia. Toimintatapa on samankaltainen kuin esimerksi Forenomilla, joka välivuokraa suuressa mittakaavassa.

Kalliolainen kiinteistönvälittäjä Tuomas Meriläinen on tehnyt kauppoja alueella 20 vuotta.

– Aiemmin oli paljon asiakkaita, joiden ostotarkoitus oli ”lyhyttä vuokrausta varten”. Ostajilla oli suorastaan paniikki päällä, mikä nosti asuntojen hintoja aivan älyttömyyksiin.

Juuri tällä hetkellä myytävää on vähän. Hän sanoo käyneensä arvioimassa myös kalustettuja Airbnb-asuntoja, mutta niistä ei vielä ole tullut toimeksiantoja.

– Mielikuva on sellainen, että omistajat odottavat vieläkin arvonnousua. Toisaalta koronavirus on kerryttänyt myytävää, kun ostopäätöksiä ei tehdä, Meriläinen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut