Talous: Ilman rahallista tukea moni helsinkiläinen yksinyrittäjä nääntyy.
Kalliossa asuva kirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka on kokenut kylmän kevään: koronaepidemian vyöryttyä päälle hänen yritystoimintansa meni täysin uusiin puihin.
– Kyllä kaikki kaatui päälle uskomattoman nopeasti. Pelkästään kolmen arkipäivän aikana omasta liikevaihdostani hävisi 17 000 euroa, Janakka kertoo.
– Puhetilaisuuksiani peruttiin joka päivä useita, eikä tilalle ole tullut uusia tilaisuuksia.
Työvoima- ja elinkeinoministeriö on kertonut, että Janakan kaltaisille yksinyrittäjille on luvassa 2 000 euron suuruinen kriisituki.
– Kyllä tuo summa tuntuu aika mitättömältä. Pitäisi ymmärtää, että nyt asutaan Helsingissä eikä missään Pieksämäen maalaiskunnassa. Pelkästään vuokrataso on täällä aivan eri luokkaa kuin maaseudulla, Janakka muistuttaa.
Janakka on yksi tuhansista helsinkiläisyrittäjistä, jotka uurastavat yrityksessään yksin. Suomen kaikista yrittäjistä useampi kuin kaksi kolmasosaa on samassa tilanteessa.
Yksinyrittäjien ahdinkoa ovat lisänneet viime viikkojen epäselvyydet kriisitukien suhteen.
Vielä alkuviikolla oli epäselvää, milloin ja millä tavalla Helsingin kaupunki alkaa tukea myöntää.
Pahimmassa ahdingossa ovat juuri ne yrittäjät, joilla ei ole ainuttakaan palkollista. Heidän tukensa koostuu ainoastaan kuntien tuesta ja oman pankkinsa rahoituksesta.
Raja kulkee työntekijöiden määrässä: jos yrityksellä on yksikin palkattu työntekijä, se voi saada tukea Finnveralta sekä elinkeinokeskuksilta.
Ely-keskukset vastaavat 1–6 hengen yrityksistä, kun taas sitä suurempia yrityksiä tukee Business Finland.
Helsingin yrittäjät ry:n puheenjohtaja Mari Laaksonen on rajauksesta tuohduksissaan.
– Pitäisi muistaa, että yksinyrittäjien kirjo on Helsingissä valtava. Jonkun yrittäjän liikevaihto voi olla 10 000 euroa vuodessa ja toisen taas kolme miljoonaa euroa. Kyllä tämä erilaisuus pitäisi ottaa tuettaessa huomioon, Laaksonen korostaa.
– Ja yksinyrittäjillä ei ole suuria pääomia takanaan, joten kriisin iskiessä heillä ei ole juuri minkäänlaista puskuria turvanaan.
– Tämä koronalama lyö todella rytinällä pienyrittäjien elämään.
Laaksosen mukaan Helsingissä on runsaasti pieniä kivijalkayrityksiä, joiden liiketilojen omistajat ovat olleet nihkeitä antamaan vuokria koronakriisinkään keskellä anteeksi.
Myös Business Finlandin johtaja Reijo Kangas myöntää, että pienten helsinkiläisyritysten ahdinko on nyt suuri.
– Ongelma on tällä hetkellä niin laajamittainen, että sitä ei yksikään toimija voi kohdata omin voimin, emme mekään, Kangas arvioi,
Kankaan arvion mukaan yritysten vaikeudet näkyvät jo lähitulevaisuudessa myönteiselläkin tavalla.
– Aivan varmasti karanteeniaika etätöineen tuottaa nyt todellisen digiloikan Suomeen. Kun kasvokkain ei voida kohdata, uusia verkossa tapahtuvia ratkaisuja keksitään tilalle.
– Myös uusia, hautomassa olevia kehitysideoita kaivetaan pienyrityksissä esiin naftaliinista. Samoin koronaepidemian vuoksi rikki menneitä toimitusketjuja tiivistetään, Kangas kertoo.