Nappaako 3470 euroa maksava kala? – Helsingissä laittomasti kalastetuista ei vielä ole kirjoitettu laskuja

Harrastukset: Yhtään laskua laittomasti kalastetuista kaloista ei ole vielä kirjoitettu Helsingissä.

Vajaa vuosi sitten laittomasti kalastetut kalat saivat hinnan, joka voi kohota tuhansiin euroihin. Yhtään laskua ei kuitenkaan ole vielä kirjoitettu Helsingissä.

Laiton lohi maksaa 3 470 euroa ja laiton taimen 3 260 euroa. Nämä olisivat Helsingin vesien kalleimmat kalat.

Pyytää saa, muttei ottaa. Tämä maallikolle hämäräksi jäävä periaate, pätee suurimpaaan osaan Helsingin vesistä.

Erillisiä rajoitus- ja totaalikieltoalueita on kuitenkin kymmenittäin. Erityismääräykset löytyvät Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikasivustoilla.

Laiva- ja veneliikennettä häiritsevä kalastus väylillä ja ankkurointipaikoilla on kielletty. Luonnonsuojelualueilla on niin kalastus kuin maihinnousu pääsääntöisesti kielletty.

Vanhankaupunginkoski toimii aivan omana erityislupa-alueenaan. Myös suvannossa kalastamiseen tarvitaan oma lupansa. Rasvaevälliset taimenet ja lohet on vapautettava. Myös sellainen saaliiksi saatu taimen, jonka rasvaevä on leikattu, suositellaan vapautettavaksi 1. joulukuuta.–30. huhtikuuta.

 Pyytäminen on eri asia kuin ottaminen.

Kalastus seisovilla pyydyksillä kuten rysällä, katiskalla, verkolla, pitkälläsiimalla ja koukuilla on kielletty ympäri vuoden monin paikoin – muun muassa Töölönlahdella.

Uutena suurena rajoituksena tuli Laajalahti, jolla kalastus seisovilla pyydyksillä on nyt kielletty 1. huhtikuuta–1. tammikuuta kello 12:een asti. Laajalahdella on Helsingin seurakuntayhtymällä laajat vesialueet ja niillä salakalastusta harrastettiin verkoilla pitkään. Nyt Laajalahti jää vapakalastajien valtakunnaksi.

Kalastusta valvovat sekä kaupunki että venepoliisit.

– Helsingissä ei ole tähän mennessä ollut yhtään tapausta, että maksu olisi määrätty, kaupungin kalatalousasiantuntija Jukka Linder kertoo.

– Vaelluskaloja Helsingin vesialueilla voi pyytää ympäri vuoden lähes koko merialueella. Syksy on otollisinta aikaa luvattomalle ja laittomalle kalastukselle, kun kalat pyrkivät jokiin tai puroihin kutemaan kuten myös nahkiainen, hän sanoo.

– Pyytäminen on eri asia kuin ottaminen, muistuttaa Vaelluskala ry:n kalatalousasiantuntija Henrik Kettunen.

– Rasvaevälliset lohet ja taimenet ovat pitkään olleet rauhoitettuja, kuten aina alamittaiset kalat, hän muistuttaa.

Ne pitäisi vapauttaa. Nykylain mukaan pitää vapauttaa myös pyydyksessä vahingoittunut kala.

Suojeluarvoja koskevassa asetuksessa on kaikkiaan 23 erilaista hintaa, jotka vaihtelevat välillä 50–7 510 euroa. Suurin arvo on äärimmäisen uhanalaisella Vuoksen vesistöalueen järvilohella ja pienin arvo jokiravulla.

Viime marraskuussa Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi paikallisen nelikymppisen salakalastajan kalastusrikkomuksesta sakkoihin ja lisäksi korvaamaan pyydystämänsä Saimaan järvilohen. 84-senttisen vonkaleen hinnaksi tuli maksimi eli 7 510 euroa. Tästä on tulossa ennakkotapaus koko maahan, jossa on tutkinnassa muutama muukin vastaava juttu.

Helsingin kalastusinfo löytyy numerosta 09 310 87777.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut