Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myynti romahti muodin ja urheilun kaupassa – "Uutta tavaraa tulee suljettuihin myymälöihin"

Myynnit romahtivat maaliskuussa koronakriisin takia myös muoti- ja urheilukaupoissa.

Maaliskuun alkuun asti myynti oli nousussa, mutta sitten se romahti urheilukaupoissa 27 prosenttia ja muotikaupoissa 51 prosenttia.

Viimeisten viikkojen aikana tilanne on entisestään huonontunut ja myynti on romahtanut yli 90 prosenttia viikkotasolla siitä, mitä se oli vuosi sitten.

Monet erikoisliikkeet ovat sulkeneet ovensa täydellisen asiakaskadon takia ja samanaikaisesti kevään sekä kesän aiemmin tilattuja tuotteita toimitetaan suljettuihin myymälöihin.

Vaikka verkkokauppa kasvoi maaliskuussa vaatteissa 82 prosenttia ja kengissä 63 prosenttia, on verkkomyynti vain noin seitsemäsosa myymäläkaupasta.

Muoti- ja urheilukauppa ry:n ennakkotilastojen mukaan myynnin arvosta katosi maaliskuun aikana 151 miljoonaa euroa.

– Ennakkotiedot huhtikuun myynneistä ovat karmivia. Myynti on pudonnut niin alas, että nyt joka ikinen kuukausi kaupan arvosta katoaa 310 miljoonaa euroa, kertoo tiedotteessa Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Työntekijöitä, erityisesti myymälöiden myyjiä on laajasti lomautettu. Vuokrat kuitenkin juoksevat ja yritysten maksukyky on erittäin huono.

Suurin osa isoista vuokranantajista ei Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan edelleenkään ole ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, eikä ole tullut lainkaan vastaan vuokratasossa tai maksuajoissa.

Vaikka kustannuksia saataisiin siirrettyä, yritysten maksukyky palautuu hitaasti, Kankaanpää arvioi.

– Kevään sesonkitavara on kaupoissa ja uutta tilattua tavaraa tulee sisään kiinni oleviin myymälöihin. Jos yrityksiä ajautuu vararikkoon, markkinoille joudutaan poistamaan tavaraa, mikä edelleen sekoittaa tulevien sesonkien myyntiä, Kankaanpää toteaa.

Valtio tekemät toimet koetaan alalla liian hitaina ja kankeina. Kankaanpään mukaan takausjärjestelyt eivät toimi muotikaupan yrityksille, joissa Finnveran vaatima omavastuu on kiinni myymälöissä seisovissa varastoissa.