Kiertueteatteri suunnittelee nyt syksyä – "Meille kävi kuitenkin hyvin"

Totem-teatterin taiteellinen johtaja Päivi Rissanen katsoo rauhallisena tulevaisuuteen, vaikka meneillään on poikkeuksellinen kevät.

Ihana sininen sai ensiesityksensä tammikuussa ja se ehti kiertää kaksi kuukautta.

Kevätkauden esityksistä ehdittiin toteuttaa puolet ennen kuin koronavirusepidemia vei Suomen poikkeustilaan.

– Meille kävikuitenkin hyvin, koska saimme siirrettyä melkein kaikki peruuntuneet esitykset syyskuulle. Ne toteutetaan ennen syyskiertuetta, Rissanen kertoo.

– Opettajat olivat tosi yhteistyöhaluisia. Kouluissa kaivataan kulttuuria, kun koululaiset syksyllä palaavat kouluun.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) myönsi Totem-teatterin kannatusyhdistykselle kolmivuotisen, yhteensä 115 000 euron toiminta-avustuksen.

– Taiken avustus nousi 40 prosentilla. Se on hieno asia, koska sen turvin voimme vakinaistaa teatteripedagogin. Tähän asti yleisötyö on toteutettu projektiavustusten turvin.

Rissanen iloitsee myös siitä, että Espoon kaupunki nosti toiminta-avustustaan kymmenellä prosentilla.

Kiertuetauko ei merkitse Totem-teatterille lomaa, vaan siellä on keskitytty syksyn esitysaikataulun järjestämiseen ja ruotsinkielisen esityksen aikatauluttamiseen.

– Nyt meillä on ollut mahdollisuus myös teatteripedagogin tehtäväkuvan kirkastamiseen. Jos aikaa liikenee, kehitämme toimintatapojamme muutenkin, Päivi Rissanen kertoo.

– Toiminnassa on mukana myös freelancereita ja valitettavasti heidän työnsä on nyt pysähdyksissä, mutta se jatkuu taas kun syksyn esitykset alkavat.

Totem-teatteri on kiertueteatteri ja se toteuttaa 70 esitystä lukuvuoden aikana. Lisäksi esityksen tilanneilla kouluilla järjestetään työpajoja.

Rissasen mukaan katsojia oli viime vuonna 14 000.

Enää Totem-teatterissa ei lasketa, paljonko teatterin auton matkamittariin kertyy kilometrejä, koska auto kulkee ilmastoystävällisellä biopolttoaineella. Ilmasto otetaan muutoinkin huomioon teatterin kaikessa toiminnassa.

Tämän vuoden kiertue-esitys Ihana sininen lähtee liikkeelle ihmisten ja esineiden suhteesta.

Esitystä tehtäessä on mietitty, miten jo kertaalleen käytettyä rekvisiittaa ja aiemmissa esityksissä olleita tavaroita ja ideoita voisi käyttää uudelleen.

Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut helsinkiläinen performanssitaiteilija Pilvi Porkola

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut