Isännöintipalkkiot pysyivät ennallaan, mutta yritykset tekevät tiliä oheislaskutuksella – näin paljon nousivat kokouspalkkiot

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi monia erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti, joten taloyhtiöiden kannattaa verrata omia veloituksiaan yleiseen tasoon.

Kiinteistöliitto on koonnut kyselyllä tietoa isännöintipalkkioiden suuruudesta ja kehittymisestä kolmen vuoden sisällä. Erityisen suurta vaihtelu on erillisveloitusten osalta, todetaan liiton tiedotteessa. Taksojen nousua on ollut esimerkiksi kokouspalkkioissa, erillisveloitettavissa tuntitöissä, kilometrikorvauksissa ja isännöitsijäntodistuksissa.

Isännöitsijäntodistuksen mediaanihinta liitteineen oli 100 euroa. Edullisin neljännes isännöitsijöistä veloitti 90 euroa tai vähemmän, kun kallein neljännes peri 125 euroa tai enemmän isännöitsijäntodistuksesta.

Hallitusten vastausten perusteella todistuksen mediaanihinnat nousivat 4–10 prosenttia kolmessa vuodessa riippuen isännöitsijätodistuksen tyypistä. Isännöitsijöiden vastauksissa nousua oli 0–6 prosenttia.

Kokouspalkkiot, erillisveloitettavat tuntityöt sekä kilometrikorvaukset nousivat merkittävästi kolmessa vuodessa. Isännöitsijät vastasivat kokouspalkkioiden nousseen 6–15 prosenttia kokouksen ajankohdasta riippuen, kilometrikorvausten 8 prosenttia ja hallinnollisten töiden tuntipalkkion 6 prosenttia.

Isännöinnin veloitukset taloyhtiöltä ja sen osakkailta perustuvat isännöintisopimukseen, jonka taloyhtiön puolelta hyväksyy hallitus.

Taloyhtiöiden maksamat varsinaiset isännöintipalkkiot ovat sitä vastoin kasvaneet maltillisesti viime vuosina. Isännöinnin kiinteä kuukausipalkkio on pysynyt ennallaan vuodesta 2017 vuoteen 2020, jopa laskenut hieman. Kiinteä kuukausipalkkio määräytyy tyypillisimmin taloyhtiön huoneistojen lukumäärän perusteella.

Kiinteä isännöintipalkkio 40 asuinhuoneiston taloyhtiössä oli keskimäärin 670 euroa kuukaudessa (mediaani), jossa on laskua 30 euroa vuodesta 2017. Mediaani 20 asuinhuoneiston talossa oli 420 euroa kuukaudessa sekä 100 asuinhuoneiston talossa 1 300 euroa kuukaudessa. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Isännöinnin ostamisessa taloyhtiöiden tulee Kiinteistöliiton mukaan kiinnittää huomiota erityisesti ostettavan palvelun laatuun, erillisveloitusten hinnoitteluun sekä isännöinnin kokonaiskustannuksiin.

Kyselyn toteutti KTI Kiinteistöliiton toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 357 ammatti-isännöitsijää ja 1 500 hallituksen puheenjohtajaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut