Triathlonista tuli 35–55-vuotiaiden trendilaji – Suomesta puuttuu silti yksi tärkeä asia

toimitus

Triathlonin kansallisessa kärjessä on tilaa. Lajissa on kilpailtu olympialaisissa Sydneyn kisoista alkaen vuodesta 2000. Suomalaisia edustajia kilpailussa ei ole ollut koskaan.

Kaisa Sali (o.s. Lehtonen) oli lähellä kisapaikkaa Lontoon kaduille 2012, mutta oli ensimmäinen tippuja kansainvälisessä olympirankingissa. Vuoden helsinkiläisurheilijaksi 2016 valittu Sali on tunnetuin nykytriathlonisteistamme, hänkin toki lopetti viime kauden jälkeen. Nimekkäimmät triathlonurheilijamme Pauli Kiuru ja Magnus Lönngvist kisasivat 1980-luvulla, aikana, jolloin laji vasta elätti olympiaunelmaansa.

Paul Sjöholm on pitkän linjan triathlonurheilija ja -valmentaja. Entisenä hiihtäjänä hän kyllästyi pääkaupunkiseudun lyhyisiin lumettomiin talviin ja aloitti triathlonin 1990-luvulla. Siitä asti hän on myös valmentanut, viime vuodet hän on ollut Suomen triathlonin päävalmentajana.

– Suurin osa lajin harrastajista on 35-55-vuotiaita. Meiltä puuttuu tällä hetkellä lajista selkeä esikuva. Hienoa toki, että triathlonista on kasvanut hyvä laji kansanliikuttajaksi. Tarvitsemme silti lajitähden olympiamatkalle, jotta yleinen kiinnostus meitä kohtaan kasvaa ja seurojen vetovoima parantuu, Paul Sjöholm ynnää.

Suomessa lajia harrastaa arviolta 10 000 urheilijaa, tosissaan kilpailijoita on vain kourallinen. Raskas kestävyyslaji on viime vuosina saanut suuren innostuksen yrityspäättäjien keskuudessa, mutta on lajin pariin eksynyt paljon myös perinteisiä juoksuharrastajia. Varsinkin entisen ulkoministeri Alexander Stubbin palo lajiin on motivoinut paljon lisäharrastajia triathlonin pariin.

Lajiliiton haaste on löytää oikeanikäisiä ja oikean lajitaustan omaavia urheilijoita. Paras lajitausta triathloniin olisi uinti. Uinti on lajina teknisesti haastavin, ja sen oppii parhaiten nuorena.

Ongelmat on tunnistettu myös lajiliitossa. Maajoukkueryhmä on aiemmin ollut liian iso, jatkossa valmennus keskittyy selkeämmin olympia- ja haastajaryhmään. Halutaan löytää 3-5 selvästi sitoutunutta olympialaisiin tähtäävää urheilijaa. Triathlon tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden motivoituneille urheilijoille laji-idoliksi.

– Uinnin lisäksi lajitausta, jossa on saanut iskutusta jaloille kuten maila- ja pallopeleistä. Tällä perimällä voisi olla mahdollista päästä melko nopeasti kansalliseen kärkeen, kokenut valmentaja Sjöholm lupaa.

Helsinki City Triathlon kilpaillaan 16. elokuuta.

Triathlon

Täyspitkässä kilpailussa on 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksu.

Lyhyessä ja niin sanotussa olympiamatkassa uidaan 1 500 metriä, pyöräillään 40 km ja juostaan lopuksi 10 kilometriä.

Helppo laji aloittaa, kynnys matalalla ja alkuun pääsee pienellä kustannuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut