Vuosaarelaiset puolustavat kynsin hampain luontoalueitaan – "Kun vähän nakerretaan, nakerretaan helposti lisääkin"

Anniina Virtanen

Mustavuoren metsä on harvoja laajoja metsäalueita Helsingissä, ja etenkin nyt koronan aikaan se on ollut suosittu ulkoilualue. Miten vuosaarelaiset suhtautuvat siihen, että ainutlaatuisen Mustavuoren laitamia uhkaavat rakentamispaineet vähän väliä?

– Ei ole kiva, jos kunnon metsiä ja luontoalueita aletaan nakertaa. Sitten kun vähän nakerretaan, nakerretaankin taas vähän lisää ja yhtäkkiä meillä ei enää ole metsiä. Kun nämä eivät ole vain meidän metsät, Vuosaari-seuran puheenjohtaja Nina Ruuttu sanoo.

Juuri nyt Mustavuori ei ole akuutin rakentamisuhan alla, mutta suunnitelmia siellä täällä pitkälle tulevaisuuteen on. Esimerkiksi Kallvikintien ja Niinisaarentien pohjoispuolella on luvassa täydennysrakentamisalueita, koska alueelle tulee pikaraitiotieyhteys raidejokeri 2.

– Haluaisimme säilyttää sen ennallaan, koska Kallvikintie on Vuosaarelle ominainen, männyt kuuluvat Vuosaari-kuvaan. Huolestuttaa, aiotaanko se rakentaa asuntoja täyteen, Ruuttu kertoo.

Kaupungin Vuosaari–Vartiokylänlahti-arkkitehtitiimi on arvioinut, että Mustavuoren kehittyminen sijoittuisi vuosille 2025–2045, jolloin alueelle voitaisiin mahdollistaa asuntoja noin 1 700 asukkaalle.

– Vuosi 2025 on käytännössä kuitenkin hyvin varhain, koska asiaa koskien ei ole vielä laadittu suunnitelmia, eikä poliittisia päätöksiä ole tehty. Rakentamisessa ei olla esittämässä voimassa olevan Yleiskaava 2016 pohjalta edes tulevaisuudessa laajasti Mustavuoren alueella, arkkitehti Jussi Ukkonen kertoo.

Ruuttu kertoo, että Vuosaaressa seurataan todella tarkasti uusia suunnitelmia alueella.

– Laitamme heti lausuntoa menemään, jos koemme sen tarpeelliseksi. Mustallavuorella ole mitään hätää. Suurempi hätä on tuolla Meri-Rastilan metsiköllä, joka on meren ja Meri-Rastilan tien välillä. Siellä on muun muassa se hieno pirunpelto, joka jäisi asutuksen keskelle, Nina Ruuttu sanoo.

Onko Vuosaari-seura ja alueen asukkaat pystyneet vaikuttamaan siihen, että Mustavuoren liepeille tai muihin arvokkaisiin luontokohteisiin ei ole rakennettu?

– Uskoisimme, että kyllä olemme. Emme me aina vastusta kaikkea mahdollista. Monesta rakentamishankkeesta olemmekin olleet samaa mieltä, Ruuttu sanoo.

Ilman poikkeusaikaakin Mustavuori on vuosaarelaisille ja lähialueen asukkaille tärkeä hengähdyspaikka. Ja tullaanpa lähialueen metsiin kauempaakin.

– Vuosaareen tullaan ympäri pääkaupunkiseutua, kuten Vantaalta, Sipoosta, Tuusulasta. Onneksi meillä on Mustavuoren lisäksi myös Uutela ja Kallvik, ettei kaikkien tarvitse ahtautua samaan metsään, Ruuttu naurahtaa.

Mustavuori

Mustavuori (ruotsiksi Svarta backen) on osa-alue Itä-Helsingin Vuosaaressa.

Mustavuoren osa-alue käsittää osan suojelualuetta, joka tunnetaan nimellä Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintuvedet.

Alueella ei ole pysyvää asutusta.

Laajemmin käsitetty Mustavuoren alue kokonaisuudessaan on luonnonarvoiltaan kaupunkilaisten henkireikä ja merkittävä ulkoilumaasto.

Mustavuoren laitamia uhkaa rakentamispaineet monesta suunnasta, kuten Mellunmäestä ja Pohjois-Vuosaaresta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 4. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 5. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 8. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 9. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 10. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 11. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 12. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 13. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 14. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 15. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 4. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 10. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 11. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 14. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 15. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.