Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vuosaarelaiset puolustavat kynsin hampain luontoalueitaan – "Kun vähän nakerretaan, nakerretaan helposti lisääkin"

Mustavuoren metsä on harvoja laajoja metsäalueita Helsingissä, ja etenkin nyt koronan aikaan se on ollut suosittu ulkoilualue. Miten vuosaarelaiset suhtautuvat siihen, että ainutlaatuisen Mustavuoren laitamia uhkaavat rakentamispaineet vähän väliä?

– Ei ole kiva, jos kunnon metsiä ja luontoalueita aletaan nakertaa. Sitten kun vähän nakerretaan, nakerretaankin taas vähän lisää ja yhtäkkiä meillä ei enää ole metsiä. Kun nämä eivät ole vain meidän metsät, Vuosaari-seuran puheenjohtaja Nina Ruuttu sanoo.

Juuri nyt Mustavuori ei ole akuutin rakentamisuhan alla, mutta suunnitelmia siellä täällä pitkälle tulevaisuuteen on. Esimerkiksi Kallvikintien ja Niinisaarentien pohjoispuolella on luvassa täydennysrakentamisalueita, koska alueelle tulee pikaraitiotieyhteys raidejokeri 2.

– Haluaisimme säilyttää sen ennallaan, koska Kallvikintie on Vuosaarelle ominainen, männyt kuuluvat Vuosaari-kuvaan. Huolestuttaa, aiotaanko se rakentaa asuntoja täyteen, Ruuttu kertoo.

Kaupungin Vuosaari–Vartiokylänlahti-arkkitehtitiimi on arvioinut, että Mustavuoren kehittyminen sijoittuisi vuosille 2025–2045, jolloin alueelle voitaisiin mahdollistaa asuntoja noin 1 700 asukkaalle.

– Vuosi 2025 on käytännössä kuitenkin hyvin varhain, koska asiaa koskien ei ole vielä laadittu suunnitelmia, eikä poliittisia päätöksiä ole tehty. Rakentamisessa ei olla esittämässä voimassa olevan Yleiskaava 2016 pohjalta edes tulevaisuudessa laajasti Mustavuoren alueella, arkkitehti Jussi Ukkonen kertoo.

Ruuttu kertoo, että Vuosaaressa seurataan todella tarkasti uusia suunnitelmia alueella.

– Laitamme heti lausuntoa menemään, jos koemme sen tarpeelliseksi. Mustallavuorella ole mitään hätää. Suurempi hätä on tuolla Meri-Rastilan metsiköllä, joka on meren ja Meri-Rastilan tien välillä. Siellä on muun muassa se hieno pirunpelto, joka jäisi asutuksen keskelle, Nina Ruuttu sanoo.

Onko Vuosaari-seura ja alueen asukkaat pystyneet vaikuttamaan siihen, että Mustavuoren liepeille tai muihin arvokkaisiin luontokohteisiin ei ole rakennettu?

– Uskoisimme, että kyllä olemme. Emme me aina vastusta kaikkea mahdollista. Monesta rakentamishankkeesta olemmekin olleet samaa mieltä, Ruuttu sanoo.

Ilman poikkeusaikaakin Mustavuori on vuosaarelaisille ja lähialueen asukkaille tärkeä hengähdyspaikka. Ja tullaanpa lähialueen metsiin kauempaakin.

– Vuosaareen tullaan ympäri pääkaupunkiseutua, kuten Vantaalta, Sipoosta, Tuusulasta. Onneksi meillä on Mustavuoren lisäksi myös Uutela ja Kallvik, ettei kaikkien tarvitse ahtautua samaan metsään, Ruuttu naurahtaa.