Vuosaarelaiset puolustavat kynsin hampain luontoalueitaan – "Kun vähän nakerretaan, nakerretaan helposti lisääkin"

Anniina Virtanen

Mustavuoren metsä on harvoja laajoja metsäalueita Helsingissä, ja etenkin nyt koronan aikaan se on ollut suosittu ulkoilualue. Miten vuosaarelaiset suhtautuvat siihen, että ainutlaatuisen Mustavuoren laitamia uhkaavat rakentamispaineet vähän väliä?

– Ei ole kiva, jos kunnon metsiä ja luontoalueita aletaan nakertaa. Sitten kun vähän nakerretaan, nakerretaankin taas vähän lisää ja yhtäkkiä meillä ei enää ole metsiä. Kun nämä eivät ole vain meidän metsät, Vuosaari-seuran puheenjohtaja Nina Ruuttu sanoo.

Juuri nyt Mustavuori ei ole akuutin rakentamisuhan alla, mutta suunnitelmia siellä täällä pitkälle tulevaisuuteen on. Esimerkiksi Kallvikintien ja Niinisaarentien pohjoispuolella on luvassa täydennysrakentamisalueita, koska alueelle tulee pikaraitiotieyhteys raidejokeri 2.

– Haluaisimme säilyttää sen ennallaan, koska Kallvikintie on Vuosaarelle ominainen, männyt kuuluvat Vuosaari-kuvaan. Huolestuttaa, aiotaanko se rakentaa asuntoja täyteen, Ruuttu kertoo.

Kaupungin Vuosaari–Vartiokylänlahti-arkkitehtitiimi on arvioinut, että Mustavuoren kehittyminen sijoittuisi vuosille 2025–2045, jolloin alueelle voitaisiin mahdollistaa asuntoja noin 1 700 asukkaalle.

– Vuosi 2025 on käytännössä kuitenkin hyvin varhain, koska asiaa koskien ei ole vielä laadittu suunnitelmia, eikä poliittisia päätöksiä ole tehty. Rakentamisessa ei olla esittämässä voimassa olevan Yleiskaava 2016 pohjalta edes tulevaisuudessa laajasti Mustavuoren alueella, arkkitehti Jussi Ukkonen kertoo.

Ruuttu kertoo, että Vuosaaressa seurataan todella tarkasti uusia suunnitelmia alueella.

– Laitamme heti lausuntoa menemään, jos koemme sen tarpeelliseksi. Mustallavuorella ole mitään hätää. Suurempi hätä on tuolla Meri-Rastilan metsiköllä, joka on meren ja Meri-Rastilan tien välillä. Siellä on muun muassa se hieno pirunpelto, joka jäisi asutuksen keskelle, Nina Ruuttu sanoo.

Onko Vuosaari-seura ja alueen asukkaat pystyneet vaikuttamaan siihen, että Mustavuoren liepeille tai muihin arvokkaisiin luontokohteisiin ei ole rakennettu?

– Uskoisimme, että kyllä olemme. Emme me aina vastusta kaikkea mahdollista. Monesta rakentamishankkeesta olemmekin olleet samaa mieltä, Ruuttu sanoo.

Ilman poikkeusaikaakin Mustavuori on vuosaarelaisille ja lähialueen asukkaille tärkeä hengähdyspaikka. Ja tullaanpa lähialueen metsiin kauempaakin.

– Vuosaareen tullaan ympäri pääkaupunkiseutua, kuten Vantaalta, Sipoosta, Tuusulasta. Onneksi meillä on Mustavuoren lisäksi myös Uutela ja Kallvik, ettei kaikkien tarvitse ahtautua samaan metsään, Ruuttu naurahtaa.

Mustavuori

Mustavuori (ruotsiksi Svarta backen) on osa-alue Itä-Helsingin Vuosaaressa.

Mustavuoren osa-alue käsittää osan suojelualuetta, joka tunnetaan nimellä Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintuvedet.

Alueella ei ole pysyvää asutusta.

Laajemmin käsitetty Mustavuoren alue kokonaisuudessaan on luonnonarvoiltaan kaupunkilaisten henkireikä ja merkittävä ulkoilumaasto.

Mustavuoren laitamia uhkaa rakentamispaineet monesta suunnasta, kuten Mellunmäestä ja Pohjois-Vuosaaresta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ihmismäärät Helsingin ruuhkaisilla ulkoilureiteillä nousivat jopa 200% – kaupunki ei voi sulkea täpötäyttä jalkapallokenttää 4.4.2020 7:10
  2. Asukkaat alkoivat kerätä adressia suositun kahvilan puolesta Helsingissä – "Tilamme vuokrattiin toimijalle, joka voi maksaa suurempaa vuokraa kuin me pienenä yrityksenä" 18.3.2020 6:00
  3. Urheilutalolle kaavaillaan laajennusta Vuosaaressa 6.3.2020 7:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut