Ruuhkat kiristävät tunnelmaa Sipoonkorvessa – puistomestari ohjeistaa retkeilijöitä: "Kävijöitä on nyt liikaa"

Sipoonkorven Kalkinpolttajanpolku on suosittu reitti, jonka luo ei kannata suunnata autolla. Arkisto/Aki Saranen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kevät ja korona ovat osoittautuneet vaikeaksi yhdistelmäksi Sipoonkorven kansallispuistossa. Kävijöitä on nyt reippaasti yli kapasiteetin, ja Metsähallituksessa pelätään pääsiäisen pahentavan tilannetta.

Uusimaa on suljettu ja ulkomaanmatkat unohdettu, joten Sipoonkorpi näyttäytyy entistä houkuttelevampana kohteena..

Puistomestari Rami Koskinen laskee Sipoonkorven kävijämäärän jo kolminkertaistuneen normaalista, ja vauhdilla.

Esimerkiksi alueen tulipaikat ovat korona-aikana ruuhkautuneet, kun jopa 20–40 ihmistä on kerääntynyt niille grillaamaan samaan aikaan.

– Koronavirus tarttuu kyllä Sipoonkorvessakin, mutta se tuntuu ihmisiltä unohtuneen, Koskinen sanoo.

Lisääntynyt suosio on tuonut myös lisäpainetta pysäköintiin, joka oli jo valmiiksi ongelmallista etenkin viikonloppuisin.

– Olemme toivoneet kävijöitä Sipoonkorpeen, mutta nyt heitä on liikaa, Koskinen sanoo.

– Rentouttavan kokemuksen sijaan tarjolla on ruuhkia, pysäköintiongelmia ja mahdollisesti vielä sakot väärästä parkkeerauksesta.

Suurin osa retkeilijöistä tulee Sipoonkorpeen autolla, mutta parkkipaikkoja on liian vähän.

Etenkin Vantaan puolella pysäköinnistä on tullut alueen asukkaille jatkuva riesa, koska retkeilijät parkkeeraavat autojaan kapeiden teiden varsiin ja kiinteistöille.

Pahimmillaan pysäköidyt autot jopa tukkivat asukkailta pääsyn kotipihaan tai estävät hälytysajoneuvojen kulun.

Maanomistajat, yksityisteiden osakkaat ja tiekunnat ovat palkanneet alueelle yksityisiä pysäköinninvalvojia ja hankkineet aluepysäköintikieltoja.

Puistomestari Koskinen kertoo Metsähallituksen puolestaan lisänneen Sipoonkorven pysäköintipaikkoja alkuvuosista, mutta edelleenkään niitä ei ole riittävästi.

Oma lukunsa on julkinen liikenne, joka pitäisi saada kulkemaan Sipoonkorpeen selvästi nykyistä enemmän.

– Ongelmat ovat Metsähallituksen tiedossa, mutta kattavia ratkaisuja ei saada tähän hätään, koska ne vievät aikansa, Koskinen sanoo.

Puistomestarilla on nyt kolme tärkeää viestiä, yksi alueen asukkaille ja kaksi Sipoonkorpeen suuntaaville ulkoilijoille. Ensinnäkin hän pyytää asukkailta kärsivällisyyttä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Metsähallitus on palkannut liikenteenohjausta hoitamaan turkulaisen yrityksen, joka oli paikalla ensimmäisen kerran viime viikonloppuna.

Kokemus oli turkulaisille karu.

– He saivat niskaansa palauteryöpyn, joka kuuluu Metsähallitukselle. Siellä on aluetta tuntematon liikenteenohjaaja kuunnellut jopa tunninkin tilitystä, kun asukkaat ovat tulleet purkamaan heihin vuosien turhautumistaan, Rami Koskinen kertoo.

– Asukkaat valittavat ihan aiheesta, mutta osoite on väärä.

Hän lupaa Metsähallituksen järjestävän viimeistään syyskesällä asukasillan Sipoonkorven villistä pysäköinnistä kärsiville.

Puistomestarin kaksi viestiä ulkoilijoille ovat: käyttäkää mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä, mutta jos tulette Sipoonkorpeen autolla, ajakaa Sipoon puolelle Knutersintie 667:n uudelle pysäköintialueelle. Vaihtoehtoisesti käyttäkää Vantaalla Kuusijärven ulkoilualueen pysäköintialuetta

– Ruuhkaisimmat parkkipaikat ovat Vantaalla Kalkkiuunintien ja Nybyggetintien luona. Älkää menkö sinne, koska ne ovat aina täynnä, Koskinen neuvoo.

Hän sanoo suoraan, että vallitsevassa tilanteessa retkeilijöiden kannattaa miettiä Sipoonkorven vaihtamista lähimetsään.

– Tänne tulevat nyt kaikki, joten suosittelen suuntaamaan mieluummin omaan lähimetsään tai pienemmille virkistysalueille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 4. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 5. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 8. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 9. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 10. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 11. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 12. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 13. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 14. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 15. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 4. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 10. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 11. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 14. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 15. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.