Pieni näyttö ja huono työasento rasittavat etätyöläisen silmiä – katso optikon vinkit kotona työskentelyyn ja silmäjumppaan

Kotona työskentely rasittaa usein silmiä enemmän kuin työpaikalla oleminen. Moni tekee nyt töitä läppärillä, jonka näyttö on pieni, eikä työergonomia ole läheskään aina kohdillaan.

– Suuri osa etätöitä tekevistä on aikuisia eli ikänäköisiä. Olisi hyvä, jos kotona olisi käytössä erillinen, isompi näyttö, Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo sanoo.

Iso näyttö on hyvä siksikin, että sitä voi katsoa kauempaa kuin pientä. Suositeltava etäisyys näytöstä on 60–80 senttimetriä.

– Jos sitä katsoo vaikkapa 30 sentin päästä, silmät rasittuvat moninkertaisesti.

Niskan ja hartioiden jumittuminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti väsymiseen ja myös näkemiseen.

– Työpaikoilla näistä asioista on yleensä huolehdittu, mutta nyt työntekijän on otettava itse vastuu siitä, että työskentelyolosuhteet ovat mahdollisimman hyvät.

Näkemisen kannalta on merkitystä silläkin, missä työpiste on. Ikkunan eteen sitä ei kannattaisi panna. Jos näyttö on ikkunan edessä, silmät mukautuvat kirkkaamman ulkomaiseman mukaan.

Näyttö kannattaa sijoittaa niin, ettei siihen tule ikkunasta edes heijastuksia.

Ulos on kuitenkin pystyttävä katsomaan toisinaan. Salon mukaan 20 minuutin välein pitäisi katsoa kaukaisuuteen parinkymmenen sekunnin ajan.

– Silloin silmät lepäävät, ja se on todella tärkeää. Lähelle katsominen rasittaa silmiä paljon. Tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka näkevät työpaikaltaan puun, ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät näe, hän mainitsee.

Silmäjumppa ei pelasta lasien uusimiselta tai paranna taittovirhettä, mutta hyötyä siitä on. Sen avulla silmän lihaksia voi vetreyttää ja rentouttaa. Liikaa silmäjumppaa ei voi tehdä.

Kumpaakin silmämunaa liikuttaa kuusi lihasta.

– Jos tuijotetaan pitkään samaan kohteeseen, ne kramppaavat ja väsyvät. Niitä voi vetreyttää liikuttelemalla silmiä esimerkiksi vasemmalle, oikealle, ylös ja alas ja piirtämällä kahdeksikkoa.

Silmän sisällä on kiliaarilihas, joka huolehtii katseen tarkentumisesta eri etäisyyksille. Kun katsotaan kauas, se on rentona, ja mitä lähemmäs katsotaan, sitä enemmän se jännittyy.

– Sen rentouttaminen onnistuu vain, kun katsotaan riittävän pitkälle riittävän kauan.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut