Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuotavat hanat korjataan nyt suojavarusteissa – Asukkaat eivät enää ilmoita pikkuvioista

Itäisen Helsingin taloyhtiöissä ja huoltoalan yrityksissä on koronaepidemian vuoksi vietetty poikkeuksellista aikaa.

Monesta tavallisesta työtehtävästä on luovuttu – ja pakolliset korjaustyötkin tehdään erikoisvarusteissa.

Vuokrakodeissa asuvat ovat hillinneet yhteydenottojaan, mikäli huoneistossa ilmenee pikkuvikoja.

– Tavallisesti meillä tulee vuodessa pitkälti toistasataatuhatta vikailmoitusta, mutta viimeisen kuukauden kuluessa niiden määrä on vähentynyt jopa viidenneksellä, kertoo Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu

– On siis selvästi näkyvissä, että asukkaat eivät pyydä näin korona-aikana pyydä apua varsinkaan pikkukorjauksiin.

Ilmiö koskee monia koteja, sillä pelkästään Hekan itäisen toimiston alueella on noin 10 000 asuntoa – ja koko Helsingissä niitä on 50 000.

Jurmun mukaan koronaepidemia on pudottanut myös monet urakat pois loppukevään työlistoilta.

– Esimerkiksi normioloissa tavalliset keittiöremontit ovat nyt keskeytyneet. Jo tilatut remontit kyllä hoidetaan loppuun, mutta uusia ei oteta työn alle.

– Asuntotarkastuksia tehdään silloin, kun vuokralainen vaihtuu. Jos muuttaja on kertonut olevansa flunssassa, silloin tarkastukselle ei yksinkertaisesti mennä, Jurmu kertoo.

Kontulan Huollon asuntoihin huoltomiehet menevät epidemian vuoksi suojavarusteissa ja -käsineissä.

– Edelleenkin huoneistoissa joudutaan käymään, jos niissä on vuotavia putkia tai hanoja. Vuotavat wc-pöntöt taas lisäävät talon vedenkulutusta, mainitsee huoltotyönjohtaja Simo Viirto Kontulan Huollosta.

– Jos asukas on riskiryhmiin kuuluva, esimerkiksi yli 70-vuotias, silloin pyydämme olemaan pois asunnosta tai ainakin siirtymään korjaustyön ajaksi toiseen huoneeseen.

Kontulan Huollon vastuulle kuuluu kaikkiaan viitisenkymmentä taloyhtiötä. Niiden huolloista vastaa kuusitoista huoltomiestä.

– Vaikka asunnoissa käydään nyt harvemmin kuin ennen, töiden määrä ei ole vähentynyt. Nyt tehdään sitten kunnostustöitä pihoilla ja muissa ulkotiloissa, Viirto kertoo.

Ikäihmisten koteihin parisensataa käyntiä vuodessa tekevä Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Timo Kuosma on huomannut koronaepidemian vaikuttavan myös omaan työhönsä.

– Viimeisten viikkojen aikana puhelinsoittojen määrä on vähentynyt noin kolmanneksella, Kuosma laskee.

Hänen työnään on arvioida vanhusten asuntojen korjaus- ja muutostarpeita.

– Itä-Helsingissä, esimerkiksi Kontulassa ja Vuosaaressa on runsaasti 1960-luvulla rakennettuja kerrostaloja, joissa linjasaneeraukset ovat nyt ajankohtaisia. Sen ikäisissä taloissa tyypillisimmät muutostyöt ovat esimerkiksi kynnysten poistamisia ja tukikahvojen asentamisia.

Kuosma on huomannut, että koronaepidemian aikana yhä useampi riskiryhmään kuuluva seniori ei ole paikalla, kun korjausneuvoja tulee kotiin.

Ikäihmisten omat lapset ovat halunneet, että heidän vanhempansa eivät olisi paikalla saamassa mahdollista tartuntaa.

– Omassa työssäni koronatilanne näkyy vasta jonkin ajan kuluttua. Jos korjausneuvojan ajan tilaa nyt, käynti saadaan sovittua vasta kolmen viikon päähän, Kuosma kertoo.