Laajasaloon avautuu kauppalaituri – "Helsingissä on aika vähän paikkoja, joissa voi käydä kaupassa veneellä"

Janne Koivisto

Jollakseen valmistuu kevääksi laituri, jota asukkaat ovat toivoneet ja odottaneet pitkään.

Laituri sijaitsee Jollaksentien varressa Jollaksen Alepaa vastapäätä. Se on tarkoitettu ensisijaisesti septitankin tyhjentäjille, mutta laituri mahdollistaa myös kauppa-asioinnin veneellä.

Laajasalon pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja Mika Penttinen kertoo, että paikalla oli vielä 1990-luvulla puinen laituri, jota kauppa piti yllä.

– Varsinkin villinkiläiset käyttivät laituria kauppareissuillaan. Helsingissä on aika vähän paikkoja, joissa voi käydä kaupassa veneellä. Seuraava mahdollisuus taitaa olla Karhusaaressa. En ole keksinyt muita paikkoja, Penttinen sanoo.

Hänen mukaansa Laajasalon pienkiinteistöyhdistys ja Laajasalo-Degerö Seura toivoivat Helsingin kaupungilta uutta laituria pitkään.

Projektipäälliköt Jussi Mäkinen ja Hannu Airola Helsingin kaupungilta kertovat, että laituri rakennettiin ensisijaisesti septitankin tyhjennystä varten. Se on veneissä käytettävä jätesäiliö, joka on yhdistetty WC-istuimeen.

Laituri sijoitettiin Jollaksentien varteen, koska veneilijöiden on helppo ajaa siihen ja septitankin tyhjennyspiste pystyttiin kytkemään suoraan viemäriverkkoon.

Laituria saa käyttää lyhytaikaisesti muutenkin, kunhan ei estä septitankin tyhjentäjiä pääsemästä laituriin. Mäkisen mukaan kaupunki harkitsee vielä, tuleeko laituriin esimerkiksi tunnin aikaraja veneiden kiinnittämiselle.

– Siinä saa pysähtyä, mutta se ei ole mikään venepaikka. Pitkäaikainen pysäköinti ei ole sallittu, Mäkinen sanoo.

Tähän asti septitankin tyhjennyspiste on ollut viereisessä Sarvaston venesatamassa, mutta Airolan mukaan se on ollut hankalassa paikassa.

– Uuteen laituriin on helppo tulla, ja se saatiin kytkettyä kunnallistekniikkaan, jolloin jätevedet menevät suoraan jätevesiviemäriin.

Laituriin saavutaan väylältä suoraan etelään laiturin suuntaisesti. Laiturin molemmilla puolilla on vettä 2,6 metriä.

Uusi laituri pyritään saamaan käyttöön veneilykauden alkaessa vapun tienoilla.Laiturin rakentaminen maksoi Mäkisen mukaan reilut 100 000 euroa. Hintaa nosti se, että rantaa piti ruopata, laiturille piti rakentaa polku ja laituri piti kytkeä vesi-, sähkö- ja viemäriverkkoon.

– Nämä ovat tietysti suurehkoja investointeja, mutta ympäristöön tehty investointi maksaa itsensä takaisin.

Helsingissä on 16 yleisessä käytössä olevaa septitankin tyhjennyspaikkaa. Venekerhoilla on toistakymmentä tyhjennyspaikkaa, jotka ovat niiden jäsenten käytössä.

– En osaa sanoa, kuinka paljon niihin päätyy jätevettä, mutta kyllä veneilijät ovat enenevissä määrin ympäristötietoisia. Tällä laiturilla pyritään siihen, että ympäristötietoisuus edelleen kasvaisi, Mäkinen sanoo.

Kielto voimaan vuonna 2005

Käymäläjätteen päästäminen vesistöihin kiellettiin vuonna 2005.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n mukaan suurelle osalle veneilijöitä asianmukainen imutyhjennys on itsestäänselvyys mutta silti käymäjäjätteiden tyhjentäminen veteen on edelleen yleistä.

Käymäläjätteet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia. Ulosteen mukana voi levitä bakteereja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 4. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 5. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 8. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 9. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 10. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 11. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 12. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 13. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 14. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 15. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 3. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 4. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 5. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 10. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 11. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.