Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Joka kymmenes aikuinen sairastuu mystiseen ihosairauteen – oireita voivat pahentaa tuliset ruuat, alkoholi ja sauna

Moni kärsii aikuisiässä ikävästä ihosairaudesta. Posket punoittavat ja kasvoille ilmaantuu kummallisia punoittavia näppylöitä tai märkänäppylöitä. Poskien ja nenän hiusverisuonetkin laajentuvat.

Ruusufinni on tulehduksellinen ihosairaus, joka kiusaa tyypillisesti 30–50-vuotiaita.

– Suomalaisessa aikuisväestössä ruusufinniä esiintyy jonkinasteisena jopa joka kymmenennellä, kertoo Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Hintsanen

Ruusufinni eli acne rosacea on melko krooninen eli pitkäaikainen ja toistuva ihosairaus.

– Usein sen oireet alkavat pikkuhiljaa, tyypillisesti ensin punoituksella. Ruusufinni voi rauhoittua jossain vaiheessa mutta on luonteeltaan krooninen, Hintsanen kuvaa.

Ruusufinnin syy on lääketieteelle yhä mysteeri. Tutkimuksissa ei ole myöskään saatu selville, miksi ihosairaus iskee yleensä juuri 30–50-vuotiaisiin.

– On hyvin tavallista, ettei ihosairauden syytä tiedetä. Ruusufinnissä ihon immuunipuolustuksessa ja tulehduksen säätelyssä on poikkeavuutta, mutta sairauden syy on suurelta osin selvittämättä, Hintsanen kertoo.

Se on kuitenkin selvinnyt, ettei teiniajan aknella ja ruusufinnillä ole yhteyttä.

Kasvojen punoituksen ja näppylöiden lisäksi ruusufinniin voi liittyä muitakin oireita. Joka viidennellä siitä kärsivällä on silmäoireita eli kuivasilmäisyyttä, luomitulehdusta, näärännäppyjä, sidekalvon tulehdusta tai luomirakkuloita.

Ruusufinnin harvinainen muoto on rinofyyma, jossa nenä punoittaa, sen talirauhaset suurentuvat ja nenä kasvaa muhkuraiseksi.

– Tätä muotoa esiintyy yleensä miehillä, Hintsanen kertoo.

Ruusufinni voi haitata ihmisen hyvinvointia monin tavoin: se voi aiheuttaa kipua, ahdistusta ja häpeää.

– Voimakas punoitus on sosiaalisesti häiritsevää. Näppylämuutokset voivat olla kivuliaita. Rinofyyma voi olla vaikea hoitaa, jos se pääsee kehittymään. Pintaverisuonten laajeneminen on pysyvää, Hintsanen listaa.

Hyvä uutinen on se, ettei ruusufinni ole terveydelle vaarallinen, edes hoitamattomana.

Ruusufinniä hoidetaan erilaisten paikallishoitotuotteiden, muutaman kuukauden antibioottikuurien ja isotretinoiinikuurien avulla. Muutaman paikallishoitoaineen saa apteekista ilman reseptiä, mutta muuten lääkkeet ovat reseptivalmisteita.

– Paikallishoitojen teho on vaihteleva eikä aina riittävän hyvä. Antibioottikuurilla ruusufinni yleensä rauhoittuu, mutta se voi uusia. Isotretinoiini eli a-vitamiinipohjainen suun kautta otettava lääke rauhoittaa ruusufinnin useimmiten hieman pidemmäksi aikaa, Hintsanen selvittää.

Pinnallisia laajentuneita verisuonia ja rinofyymaa voidaan hoitaa laserilla.

Poskien punoitusta voivat pahentaa lämpötilanvaihtelut, tuliset ruoat, alkoholi ja jännittävät sosiaaliset tilanteet.

Ruusufinniä pahentavia tekijöitä ovat myös uv-säteily ja kortisonivoiteet.

– Auringolta suojautuminen onkin osa hoitoa, Hintsanen sanoo.