Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin Tallinnan uusi satama voisi vaikuttaa Helsingin rekkaralliin – "Siirretäänkö kulkemaan rahtisatamaan?"

Laivayhtiö Tallinkin ja Tallinnan kaupungin päätös uudesta satamasta saattaa muuttaa Helsingin ja Tallinnan välistä liikennettä merkittävästi, arvioi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr).

Hän odottaa, ohjaako muutos rekkaliikennettä Vuosaaren sataman suuntaan. Kivekäs pitää mahdollisena, että kaupunkien keskustojen laivaliikenne jäisi jatkossa vain matkustajille.

Linnahallin uusi satama tulee vanhojen terminaalien viereen lähelle Tallinnan vanhaa kaupunkia. Uudesta satamasta on helppo ohjata matkustajia myös suosituille Telliskiven ja Noblessnerin turistialueille.

– Mitä liikennettä Tallink siirtää uuteen satamaan ja mitä Muugan rahtisatamaan? Uutta satamaa tehdän tuskin rekkoja varten. Yksi mahdollinen kehityskulku on, että Tallink siirtäisi rekat kulkemaan rahtisatamaan, Kivekäs pohtii.

Sekä Eckerö Linella että Tallinkilla on laivat, jotka ovat kulkeneet myös Vuosaaren ja Muugan välillä.

Kevyitä katamaraanialuksia ei ole näkynyt Helsingin ja Tallinnan liikenteessä muutamaan vuoteen. Ne joutuivat jäämään useasti satamaan kovan merenkäynnin vuoksi.

– Tiedän, että tällaisia konsepteja kehitetään taas. Riippuu, miten kevyiden veneiden kehitys etenee, voivat ne muuttua jälleen kannatettavaksi, Kivekäs kommentoi.

Tallinnan satamassa on Kivekkään mukaan monimutkaisia jännitteitä, koska omistajasuhde on erilainen kuin Helsingissä.

– Helsingin sataman omistaa kaupunki ja Tallinnassa valtio-omisteinen pörssiyhtiö. Nyt Tallink ja Tallinnan kaupunki ovat rakentamassa kilpailevaa satamaa. Tallinan satamassa tehtävät ratkaisut heijastuvat tietysti myös Helsinkiin.

Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari ei usko Tallinnan uuden sataman vaikuttavan Helsinkiin vielä lähivuosina. Hän pitää kehityssuuntaa mielenkiintoisena.

– Uusi satama osoittaa, kuinka tärkeänä matkailua pidetään. Liikennejärjestelyt joudutaan miettimään Tallinnassa uusiksi. On mielenkiintoista nähdä, miten satama integroidaan keskustaan. Samaa mietitään myös Helsingissä.

Haapasaari arvioi, että rekat ja matkustajat kulkevat vielä pitkään samalla laivalla.

– Rauman telakalla valmistetaan parhaillaan sisaralusta Tallink Megastarille. Se on samanlainen laiva ja siinä kulkee myös rekkoja

Haapasaari ei pidä mahdottomana, että pienemmän kokoluokan matkustaja-alukset tekisivät paluun tulevaisuudessa.

–  Linnahallin satama tulee samaan paikkaan, jossa oli Linda Linen katamaraanien terminaali.