Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Suorista housuista en luovu", sanoo Leif Hagert, 31, joka tietää että syrjintä on romaninuorille arkipäivää – Näin hän parantaisi tilannetta kouluissa

Syrjintä ja kaltoinkohtelu on Helsingin romaneille yhä ikävää arkea.

Romaninuorten neuvoston tuore puheenjohtaja, helsinkiläinen Leif Hagert, 31, on itse kokenut syrjintää pienestä pitäen.

– Kouluissa ongelmana on se, että romanilasten ja -nuorten annetaan liian usein alisuoriutua, eikä heiltä vaadita samoja asioita kuin muilta oppilailta, Hagert arvioi.

– Tästä on seurauksena se, että kun osaaminen peruskoulussa jää heikoksi, silloin on hankalaa lähteä opiskelemaan muutakaan. On toki olemassa mahtavan ihania opettajia, mutta ongelma tämä on silti.

Hagert on itse törmännyt ennakkoluuloihin oppilaitoksissa ja työelämässä. Hän on opiskellut niin myyjäksi kuin kokiksikin, mutta alan töitä ei ole löytynyt.

– On aika turhauttavaa, kun harjoittelupaikkaa ei saa millään tavalla, kun on romani. Esimerkiksi kaupan kassalla ei kaupallisen koulutuksen saaneita romaninuoria näy missään, Hagert muistuttaa.

Kaupoissa kulkeminenkin on toisinaan vaikeaa.

– Todella moni romani joutuu sietämään sitä, että myyjä tai vartija seuraa perässä. On aika raskasta asioida missään, jos koko ajan luokitellaan mahdolliseksi myymälävarkaaksi, Hagert pahoittelee.

– Jos joku muu ryhmä joutuisi samanlaisen syrjinnän kohteeksi, näkyisi selvästi kuinka rumaa tällainen on.

Romanien oma identiteetti on Leif Hagertille kaikesta huolimatta tärkeä.

– Se näkyy esimerkiksi vaatteiden käytössä. Haluan aina pukeutua mustiin, suoriin housuihin, koska sillä tavoin kunnioitan perinteitä ja vanhempia romaneita, Hagert kertoo.

– Toisaalta voin käyttää myös hupparia ja vaikka pusakkaa, mutta suorista housuista en luovu.

Romanikieltä hyvin osaava Hagert pitää omaa kieltään merkittävänä osana omaa kulttuuriaan.

– Olen oppinut sen jo kotona ja sitä on luontevaa käyttää.

Laajasalon opistossa radiotoimittajaksi kouluttautunut Hagert on kirjoittanut kolumneja Iso Numero -lehteen ja hakee parhaillaan apurahaa kirjaprojektia varten.

– Tarkoituksenani on tehdä haastatteluihin pohjautuva kirja siitä, miten vanhempi romanipolvi koki lapsuutensa ja nuoruutensa. Nyt ovat käsillä viimeiset hetket haastatella näitä romanivanhuksia. Heidän kokemuksensa ovat ainutlaatuisia.

Romanien kansallispäivä on 8. huhtikuuta.