Helsingin suosituimmilla ulkoliikuntapaikoilla on ollut koronan vuoksi +200 prosenttia enemmän kävijöitä kuin ennen.
– Esimeriksi Vanhankaupungin laskentapisteen laskuri kertoi viime lauantaina ulkoilijoiden määräksi noin 3 400. Normaalisti liikkujia on 1 200, kertoo Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen
Keskuspuistossa kävijäpiikkejä on viikonloppuisin ja arkisin kello 16 jälkeen. Aivan kuten normaalistikin.
– Pääreiteillä kulkee paljon ihmisiä suosituimpiin aikoihin. Heti sivummalla on hienoja polkuja, joilla ei törmää kehenkään, Loikkanen vinkkaa.
Vilskettä riittää myös kuntoportailla ja ulkokuntoilupaikoilla.
– Vinkkini on mennä ulkoilemaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Rauhallisempia kuntoilupisteitä löytyy ulkoilureittien varsilta esimerkiksi Keskuspuistossa.
Ruuhkautuneet liikuntapaikat herättävät ristiriitaisia tunteita. Toisaalta ihmisten pitäisi pysyä koronaepidemian vuoksi sisällä, mutta liikunta on terveyden kannalta tärkeää.
– Tämä on haasteellista. Pitkään jatkunut liikkumattomuus ei tee hyvää millekään ikäryhmälle, Loikkanen sanoo.
Helsingin Uutisten lukija kertoi, että Väinö Tannerin kentällä oli maanantai-iltana suuret jalkapalloharjoitukset. Hänen näyttämän valokuvan perusteella kentällä oli nelisenkymmentä henkeä, vaikka yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty.
Loikkasen mukaan vastaavista tilanteista on tullut yksittäisiä palautteita helsinkiläisiltä.
– Teemme yhteistyötä Palloliiton Helsingin piirin kanssa. Jos huomataan tietyn seuran peliasuja, niin olemme toisiimme yhteydessä ja kehotamme seuroja välttämään isoja kokoontumisia.
Kaikille avoimien kenttien ja ulkoliikuntapaikkojen sulkeminen ei ole Loikkasen mukaan mahdollista.
– Helsingissä on paljon jalkapallokenttiä, missä treenataan 2–3-hengen porukoissa. Pienet porukat treenaavat eri puolilla kenttiä. Minulla on tunne, että ihmiset ovat alkaneet noudattaa valtiovallan ohjeistuksia paremmin. He ymmärtävät, että ovat vastuussa myös muiden liikkujien terveydestä.
Poliisilta ei ole Loikkasen mukaan antanut kaupungille ohjeistusta ulkoliikuntapaikoista.
– En ole kuullut, että poliisit olisivat käyneet kentillä kieltämässä pelaamista.
Tällä viikolla kaupunki alkaa kyltittää liikuntapaikkoja, joissa on havaittu olevan kerrallaan yli 10 henkeä.
– Viemme paikalle yleiset ohjeet ja suositukset muun muassa turvavälin pitämisestä ja hygieniasta.
Uimahalleissa tehdään nyt remontteja.
– Kun sisäliikuntapaikat suljettiin koronan vuoksi, aloitimme välittömästi seuraavana päivänä todella isot kunnostustyöt. Pirkkolan uimahallissa on esimerkiksi purettu saunalauteita ja Itäkeskuksen uimahallissa tehdään uima-altaan laatoitusta. Pyrimme tekemään nyt kaikki kunnostustyöt, jotka normaalisti tehdään kesällä vuosihuollon yhteydessä.
Normaalisti Helsingin uimahallit ovat pääsääntöisesti suljettuina heinäkuussa.
– Emme ole vielä tehneet päätöksiä, millä tavalla uimahallit pidetään auki koronarajoitusten jälkeen. Ensin pitää päättää, milloin maauimalakausi Uimastadionilla ja Kumpulassa alkaa.
Helsinki on suunnitellut muun muassa Liikuntamyllyn voimistelusalin mittavaa remonttia. Sen pitäisi alkaa kesällä. Voidaanko remonttia tehdä jo nyt?
– Aikataulu ei ole vielä selvillä, mutta remontin kilpailutus on jo käynnistynyt. Liikuntamyllyn remontti riippuu muun muassa siitä, kuinka urakoitsijat pystyvät tekemään remontteja. Toistaiseksi tilanne on vielä hyvä, liikuntajohtaja Tarja Loikkanen sanoo.