Helsinki kaavailee ainutlaatuiseen saareen elämysmökkikylää, ravintolaa ja metsäkappelia – Kaupunki: Rakentamisalue ei poikkeuksellisen arvokasta

Kaisa Paastela

Vallisaaren vieressä sijaitsevaan Kuninkaansaareen ollaan kaavoittamassa 26 talon elämysmökkikylä.

Vallisaaren satama ja rakentuva kyläalue puolestaan olisi saarikaksikon päänähtävyyskohde. Alueella on luolastoja, joihin on ideoitu muun muassa maanalaista taidegalleriaa sekä ravintolaa suurempine asiakastiloineen.

Vallisaaren ja Kuninkaansaaren kaavoituksessa on haettu tasapainoa kulttuuri-, luontomatkailu- ja virkistyskäytön sekä luonnonsuojelun välillä. Saaret sijaitsevat 20 minuutin laivamatkan päässä Kauppatorilta ja niiden käyttöä halutaan lisätä.

Kuninkaansaaressa majoittuvat voisivat harrastaa muun muassa kalastusta ja melontaa, saunoa ja uida hiekkarannalla, syödä ravintolassa sekä patikoida hiljentymään saaren eteläosan metsäkappeliin.

Kartta suunnittelualueesta. Kuva: Helsingin kaupunki, asemakaavaosasto

Kaupungin mukaan Kuninkaansaaren pohjoisosaan suunniteltu rakentamisalue ei sisällä suojeltavia luontotyyppejä tai poikkeuksellisen arvokkaita kohteita. Aluetta hallinnoi Metsähallitus.

Suurin osa saarista tullaan suojelemaan luonnonsuojelualueeksi.

Saaret ovat entistä sotilasaluetta ja niiden linnoittaminen käynnistyi jo 1850-luvulla, joten alue on merkittävää kulttuurihistoriallisesti. Rakennukset ja linnoituslaitteet tullaan suojelemaan. Pitkään suljettuna olleet saaret ovat kehittyneet luonnontilaisiksi.

Kuninkaansaaren pohjoisosa havainnekuvassa mereltä päin. Kuva: Studio Puisto Arkkitehdit

Alueen nykykäyttöön vaikuttaa myös vuonna 1937 Vallisaaressa tapahtunut räjähdeonnettomuus, jonka seurauksena ympäristössä on edelleen räjähdystarvikkeita maaperässä. Ne on saatava siivottua ennen kuin alue kokonaisuudessaan voidaan avata.

Kaavaratkaisu jäi tiistain kaupunkiympäristölautakunnassa pöydälle.

Vallisaaren ydin olisi kyläaukio, josta löytyisi muun muassa ravintolapalveluita. Kuva: Helsingin kaupunki, asemakaavoitus, Eteläinen yksikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.