Neuvontapuhelin avuksi riskiryhmien kauppa-asiointiin – Keskon pääjohtaja: "Viestimme on, ettei ketään saa jättää yksin"

Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan kaupan työntekijöiden arvostus on noussut koronakriisin aikana. Jenni Kivimäki

toimitus

K-ryhmä ottaa tänään perjantaina käyttöön uusia keinoja, joilla helpotetaan korona-aikana yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmien kauppapalveluja. Ne tulevat jo yli 600 K-ruokakaupan riskiryhmille tarjoaman palvelun lisäksi.

Kaupparyhmä on avannut uudet neuvonta- ja puhelintilauspalvelut, jotka auttavat ikäihmisiä tekemään ruokaostoksia K-ruokakaupoissa.

Neuvontapuhelimessa seniorikansalaiset saavat apua ruokaostosten verkkokauppatilauksen omatoimiseen tekemiseen tai kaupoissa asiointiin.

Puhelintilauspalvelussa K-ryhmän asiakaspalvelijat tekevät ruokatilauksen puhelimessa asiakkaan puolesta kotiovelle toimitettavaksi. Molemmat palvelut ovat maksullisia.

Keskon pääjohtajanMikko Helanderin mukaan neuvontapalveluissa on iso miehitys. Henkilökuntaa on siirretty niihin muun muassa Kespro-tukusta, joiden toiminta on pienentynyt ravintoloiden sulkemisen takia.

Helander huomauttaa, että kaupoissa on jo käytössä yli 70-vuotiaille useita innovatiivisia ratkaisuja. Kuljetusrinkejä on muodostettu muun muassa paikallisten taksiyrittäjien ja urheiluseurojen kanssa.

Palvelujen kohderyhmä on iso. Suomessa on 875 000 yli 70-vuotiasta.

– Erityisesti ikäihmiset sekä heidän läheisensä ovat toivoneet meiltä apua ruoan verkkokauppatilausten tekemiseen. Puhelintilaus- ja neuvontapalvelut sekä kattava digitaalinen kauppaopas ovat ratkaisuja tähän tarpeeseen, Helander sanoo.

– On paljon ihmisiä, jotka asuvat yksin tai heillä ei ole lähialueella omaisia tai tuttavia, jotka pystyisivät auttamaan. Viestimme on, ettei ketään saa jättää yksin.

Helanderin mukaan Uudenmaan eristäminen lisäsi tarvetta uudenlaiselle palvelulle, kun läheiset eivät pääse auttamaan maakuntarajan yli.

Helanderin mukaan K-kauppiaat ja heidän henkilökuntansa auttavat jo nyt monin tavoin yli 70-vuotiaita ja muita riskiryhmäläisiä tekemään ruokaostoksia tässä poikkeusajassa.

Helanderin mukaan kaupat eivät selviä ikäihmisten kauppapalvelujen helpottamisesta ja kuljetuksista yksin, sillä ruokakauppiaat ja henkilökunta ovat erittäin kovilla poikkeusaikana.

– Haastamme kaikkia yksittäisiä ihmisiä, paikallisia yrittäjiä, urheiluseuroja ja järjestöjä mukaan yhdessä tekemiseen ja auttamaan yli 70-vuotiaita – jokainen meistä voi tässä poikkeusajassa olla kauppa-apulainen. Varmasti pystymme vähentämään tartuntoja ja säästämään ihmishenkiä, kun riskiryhmien ei tarvitse tulla itse kauppaan.

Korona on nostanut ruoan verkkokaupan hurjaan kasvuun.

– Nyt vauhti on 4–4,5-kertainen viime vuoteen verrattuna, Helander kertoo.

K-ryhmässä ruoan verkkomyynti jo kolminkertaistui kahtena edellisenä vuotena.

Kova kasvu on johtanut viime aikoina pitkiin toimitusaikoihin ja jopa verkkokaupan tukkeutumisiin. Pääjohtaja sanoo, että tilanne paranee koko ajan, kun tarjonta lisääntyy.

Nyt lähes 300 K-ruokakauppaa tarjoaa verkkokauppapalveluita. Määrä kasvaa 15 kaupalla viikossa.

– Olen varma, että sitten kun korona on jäänyt taakse, se jättää jäljen myös kaupan alalle. Olen ihan varma, että kun kriisistä on selvitty, hyvin moni uusi asiakas on tullut verkkokaupan käyttäjäksi.

Koronakriisin alussa asiakkaat hamstrasivat ruokaa valtavia määriä. Helander uskoo, että jos kriisi olisi iskenyt päälle vanhojen tietojärjestelmien aikana, hyllyt olisivat olleet tyhjinä monista tuotteista.

– Jos 2–3 vuotta sitten olisi törmätty tällaiseen tilanteeseen ja kysyntäpiikkiin, ei olisi selviydytty niin hyvin kuin nyt.

Kesko on panostanut jättisummia digitalisaatioon, robotiikkaan ja asiakastiedon hyödyntämiseen.

– Tämä on mahdollistanut eri tavalla poikkeustilanteen hoitamisen. Kun kysyntähuiput alkoivat olla valtavia, meidän tietojärjestelmämme, robotit, laskivat ja ennustivat kauppakohtaisesti eri tuotteiden tarpeita. Kaupoille voitiin ilmoittaa, että teille on tulossa näitä ja näitä tuotteita, vaikka ette ole ennättäneet edes tilaamaan.

Helanderin mielestä jatkossakin on hyvin tärkeää, että merkittävä osa elintarvikkeista tuotetaan ja valmistetaan Suomessa.

– Sellainen maa jolla ei ole riittävää maataloutta ja elintarviketeollisuutta, on vaikeassa tilanteessa.

Suomessa kotimaisen tuotannon osuus ruoan kulutuksesta on edelleen 80 prosentin tasolla, kun esimerkiksi Ruotsissa ruoan kotimaisuusaste on enää noin 50 prosenttia.

Koronapandemia on Helanderin mukaan osoittanut, että kriisitilanteet tulevat nopeasti ilman sotatilaakin. Myös esimerkiksi vaikeat sääolot voivat tuoda isoja ongelmia.

– Kriisitilanteessa ei voida lähteä siitä, että elintarvikekuljetukset tulevat isossa mittakaavassa meille Itämeren yli. Tästäkin syystä olemme jo pitkään puhuneet kotimaisen ruuantuotannon ja omavaraisuuden merkityksestä.

Helander korostaa, että huoltovarmuus ei ole jatkossa itsestäänselvyys.

– Maataloustuottajat ovat edelleen hyvin ahtaalla ja elintarviketeollisuuden kannattavuus ei ole riittävällä tasolla, hän nostaa esiin perusongelman.

– Meidän pitää jatkaa ponnisteluja, jotta ruoan tuottaminen on kannattavaa kaikille, jotka ovat ketjussa mukana. Ainoa keino on, että saadaan kotimaisen ruoan arvostusta nostettua. Omavaraisuus on iso etu ja asia, jota kannattaa jatkossakin vaalia.

Teksti: Jorma Rahkonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 4. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 5. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 8. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 9. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 10. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 11. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 12. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 13. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 14. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 15. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 4. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 10. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 11. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 14. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 15. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.