Mari, 22, sijoitettiin vauvana laitokseen Helsinkiin, etsii nyt lapsuutensa puuttuvaa palasta – "Jännittää, että jos hän soittaa"

Mari Johansson päätti etsiä somen välityksellä omahoitajaansa Käpylän vastaanottokodista. Mari Johanssonin kotialbumi

Kaisa Paastela

Mari, 22, etsii lapsuutensa puuttuvia palasia.

Mari Johansson kirjoitti viime viikolla Käpylän Facebook-ryhmään päivityksen, jossa etsii entisen Käpylän vastaanottokodin henkilökuntaa.

Johansson vietti vastaanottokodissa ensimmäisen vuotensa, sillä hänet sijoitettiin kiireellisesti suoraan synnytyslaitokselta pois vakavasti päihdeongelmaiselta äidiltä.

Mari sai myöhemmin rakastavan sijaisperheen omalta, liki 30 vuotta vanhemmalta isosiskoltaan ja tämän puolisolta, ja piti yhteyttä myös nyttemmin jo menehtyneeseen biologiseen isäänsä.

Vauva-aika tuli uudelleen pohdintaan, kun Mari sai oman lapsen reilu vuosi siten.

– Kirjoittelin hänelle vauvakirjaa ja selailin omaakin vauvakirjaani, jota omahoitajani Sirkka-Liisa oli pitänyt vastaanottokodissa, Mari Johansson kertoo Helsingin Uutisille.

Marin ensimmäinen vuosi on tarkasti dokumentoitu kirjaan. Omahoitaja oli kertonut muun muassa hänen kastejuhlastaan, joka pidettiin äidin luona ja siitä, ketkä kaikki vierailivat katsomassa vauvaa vastaanottokodissa. Lisäksi Marilla on ajasta paljon valokuvia.

Marin oma vauvakirja 1997 -98 vuosilta. Vastaanottokodissa kirjaa täytettiin huolella. Kuva: Mari Johansson

Käpylä-ryhmän päivitys oli tiistaihin mennessä poikinut jo sen, että Mari oli tavoittanut vastaanottokodin entisen johtajan, jolla puolestaan oli tieto Marin entisestä omahoitajasta.

Tiistaina Mari kertoi, että omahoitajalle on annettu hänen numeronsa ja hoitaja oli sanonut muistavansa hänet.

– Jännittää, että jos hän soittaa. Olisi ihana päästä kiittämään ja kysyä, mitä kaikkea hän muistaa.

Mari on löytänyt puuttuvia palasia elämäänsä aiemminkin.

Kuusi vuotta sitten hän löysi sattumalta kaksi veljeään ja siskon äitinsä puolelta. Sosiaalityöntekijä oli käymässä ja kysyi, onko Mari tietoinen sisaruksistaan äidin puolelta. Tuolloin vielä teini-ikäisen Marin virallinen huoltaja eli isosisko isän puolelta kannusti etsimään heitä Facebookissa.

Marin mukaan isosisaruksille pikkusiskon löytyminen 16 vuoden jälkeen olikin todellinen shokki, sillä biologinen äiti oli valehdellut Marin kuolleen.

–  Äidille oli varmaankin helpompaa suodattaa se tarina niin, kuin kertoa, ettei hän pystynyt minusta huolehtimaan.

Mari pitää säännöllisesti yhteyttä ja vierailee sisarustensa luona Helsingissä.

– Äiti tulee joskus vastaan Malmilla, mutta ei hän meitä muista, nykyään Forssassa asuva Mari kertoo.

Hän ei ole katkera, vaikka biologinen äiti joi koko odotusajan ja Mari syntyi hyvin pienikokoisena ja sellaiseksi myös jäi.

– Alkoholismi on sairaus ja koin, että äitini kuitenkin myönsi itse sen, ettei hän minua pysty kasvattamaan, Mari toteaa.

Hän sanoo, että on pystynyt pelaamaan suhteellisen hyvin niillä korteilla, jotka elämässä sai.

– Sillä mennään mitä on annettu. Sain kuitenkin rakastavan kodin ja lapsuuden sukulaisten luona, ja tosi monella sijoitetulla lapsella se stoori ei mene niin.

– Koen vanhemmuuden ja äitiyden niin, että ei äiti ole välttämättä se joka sinut synnyttää, vain se joka sinua rakastaa, hoitaa ja kasvattaa, Mari jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 4. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 5. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 8. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 9. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 10. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 11. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 12. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 13. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 14. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 15. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 3. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 4. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 5. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 10. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 11. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.