Mari, 22, sijoitettiin vauvana laitokseen Helsinkiin, etsii nyt lapsuutensa puuttuvaa palasta – "Jännittää, että jos hän soittaa"

Mari Johansson päätti etsiä somen välityksellä omahoitajaansa Käpylän vastaanottokodista. Mari Johanssonin kotialbumi

Kaisa Paastela

Mari, 22, etsii lapsuutensa puuttuvia palasia.

Mari Johansson kirjoitti viime viikolla Käpylän Facebook-ryhmään päivityksen, jossa etsii entisen Käpylän vastaanottokodin henkilökuntaa.

Johansson vietti vastaanottokodissa ensimmäisen vuotensa, sillä hänet sijoitettiin kiireellisesti suoraan synnytyslaitokselta pois vakavasti päihdeongelmaiselta äidiltä.

Mari sai myöhemmin rakastavan sijaisperheen omalta, liki 30 vuotta vanhemmalta isosiskoltaan ja tämän puolisolta, ja piti yhteyttä myös nyttemmin jo menehtyneeseen biologiseen isäänsä.

Vauva-aika tuli uudelleen pohdintaan, kun Mari sai oman lapsen reilu vuosi siten.

– Kirjoittelin hänelle vauvakirjaa ja selailin omaakin vauvakirjaani, jota omahoitajani Sirkka-Liisa oli pitänyt vastaanottokodissa, Mari Johansson kertoo Helsingin Uutisille.

Marin ensimmäinen vuosi on tarkasti dokumentoitu kirjaan. Omahoitaja oli kertonut muun muassa hänen kastejuhlastaan, joka pidettiin äidin luona ja siitä, ketkä kaikki vierailivat katsomassa vauvaa vastaanottokodissa. Lisäksi Marilla on ajasta paljon valokuvia.

Marin oma vauvakirja 1997 -98 vuosilta. Vastaanottokodissa kirjaa täytettiin huolella. Kuva: Mari Johansson

Käpylä-ryhmän päivitys oli tiistaihin mennessä poikinut jo sen, että Mari oli tavoittanut vastaanottokodin entisen johtajan, jolla puolestaan oli tieto Marin entisestä omahoitajasta.

Tiistaina Mari kertoi, että omahoitajalle on annettu hänen numeronsa ja hoitaja oli sanonut muistavansa hänet.

– Jännittää, että jos hän soittaa. Olisi ihana päästä kiittämään ja kysyä, mitä kaikkea hän muistaa.

Mari on löytänyt puuttuvia palasia elämäänsä aiemminkin.

Kuusi vuotta sitten hän löysi sattumalta kaksi veljeään ja siskon äitinsä puolelta. Sosiaalityöntekijä oli käymässä ja kysyi, onko Mari tietoinen sisaruksistaan äidin puolelta. Tuolloin vielä teini-ikäisen Marin virallinen huoltaja eli isosisko isän puolelta kannusti etsimään heitä Facebookissa.

Marin mukaan isosisaruksille pikkusiskon löytyminen 16 vuoden jälkeen olikin todellinen shokki, sillä biologinen äiti oli valehdellut Marin kuolleen.

–  Äidille oli varmaankin helpompaa suodattaa se tarina niin, kuin kertoa, ettei hän pystynyt minusta huolehtimaan.

Mari pitää säännöllisesti yhteyttä ja vierailee sisarustensa luona Helsingissä.

– Äiti tulee joskus vastaan Malmilla, mutta ei hän meitä muista, nykyään Forssassa asuva Mari kertoo.

Hän ei ole katkera, vaikka biologinen äiti joi koko odotusajan ja Mari syntyi hyvin pienikokoisena ja sellaiseksi myös jäi.

– Alkoholismi on sairaus ja koin, että äitini kuitenkin myönsi itse sen, ettei hän minua pysty kasvattamaan, Mari toteaa.

Hän sanoo, että on pystynyt pelaamaan suhteellisen hyvin niillä korteilla, jotka elämässä sai.

– Sillä mennään mitä on annettu. Sain kuitenkin rakastavan kodin ja lapsuuden sukulaisten luona, ja tosi monella sijoitetulla lapsella se stoori ei mene niin.

– Koen vanhemmuuden ja äitiyden niin, että ei äiti ole välttämättä se joka sinut synnyttää, vain se joka sinua rakastaa, hoitaa ja kasvattaa, Mari jatkaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Sinkkukin voi olla sijaisvanhempi – helsinkiläinen Lotta Mutanen odotti lasta kolme vuotta: "Yhteys lapseen syntyi heti" 9.2.2020 19:50
  2. Helsinkiläispoikaa palloteltiin laitoksesta toiseen – nyt Denis, 17, kertoo kuinka hän muutti elämänsä suunnan 13.12.2017 19:20
  3. Kiireellisesti sijoitettavista lapsista suurin osa on 13–15-vuotiaita, ongelmat yhä rajumpia – "Monesti vanhemmat eivät vain enää pärjää nuoren kanssa" 10.12.2019 20:50
  4. Annemari huostaanotettiin 2-vuotiaana: "Sijaisperheestä on tullut perhe" – uusi hanke vahvistaa sijaisperheiden sisaruussuhteita 6.7.2018 6:50
  5. Helsingin ylläpitämään lastenkotiin tehtiin yllätystarkastus – Liian vähän henkilökuntaa, rajoitustoimenpiteet kiinnittivät huomion 24.4.2018 16:47

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut