"Päätös on hyvin poikkeuksellinen" – synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäoloon rajoituksia

toimitus

Hus rajoittaa synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäoloa kaikissa synnytyssairaaloissaan koronavirustartuntariskin vähentämiseksi. Rajoitus astuu voimaan välittömästi ja on voimassa toistaiseksi, kerrotaan tiedotteessa.

Tukihenkilö voi olla mukana normaalissa alatiesynnytyksessä sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyshuoneessa. Tämä tarkoittaa aikaa synnytyksen käynnistymisestä siihen asti, kun äiti ja vastasyntynyt siirtyvät synnyttäneiden osastolle. Tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa tai Helsingin Perhepesähotellissa synnytyksen jälkeen.

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta, että synnyttäjän mukana voi olla yksi tukihenkilö/puoliso. Hus on joutunut tämän jälkeen tiukentamaan linjausta omien synnytyssairaaloidensa osalta.

– Päätös tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuden rajaamisesta on hyvin poikkeuksellinen ja se tehtiin huolellisen harkinnan jälkeen. Ymmärrämme, että tämä on iso asia synnyttäjille. Emme olisi tehneet rajausta, jos se ei olisi ollut välttämätön potilasturvallisuuden ja henkilöstön suojaamiseksi, sanoo Husin naistentautien ja synnytysten tulosyksikön toimialajohtaja Seppo Heinonen tiedotteessa.

Hus-alueen synnytyssairaalat sijaitsevat Helsingissä Naistenklinikalla sekä Espoon, Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa.

– Epidemian levittyä on tullut välttämättömäksi rajata kaikkien sairaalassa olevien määrää hoidon kannalta vain täysin välttämättömiin henkilöihin. Rajauksella suojaamme sairaalassa olevia synnyttäjiä, muita potilaita sekä hoitohenkilöstöä koronavirustartunnoilta. Lisäksi saatamme tarvita synnyttäneiden perhehuoneita useamman äidin käyttöön, Heinonen jatkaa.

Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että synnyttäjä ja tukihenkilö kertovat ennakkoon rehellisesti mahdollisista ylähengitystieinfektion oireistaan tai altistumisesta koronavirustartunnalle.

– Muistutamme, että jokaisen synnyttäjän tulee soittaa synnyttäjien vastaanottoon aina ennen saapumistaan sairaalaan. Kun tiedämme ennakkoon mahdollisista synnyttäjän ja hänen lähipiirinsä tartuntaoireista, voimme varautua ja tarjota mahdollisimman hyvän hoidon, Heinonen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Synnytyksissä käytetään apuna jopa Google-kääntäjää – "Arabiaa puhuvia tulkkeja tarvittaisiin enemmän"
    26.2.2020 6:16
  2. "Itkin, kuinka koko kotisynnytys oli maailman surkein ajatus" – Lotta Leinon synnytys sai yllätyskäänteen ja päättyi ensihoitajillekin uuteen tilanteeseen
    3.12.2019 19:48
  3. Hus: Helsingin toisen synnytyssairaalan sulkeminen ei ollut virhe – "Synnyttäjiä voidaan lähettää tarvittaessa vaikka Turkuun"
    16.8.2019 6:40

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut