Joukkopako Airbnb:stä alkoi – tulot tyrehtyivät, laskut juoksevat

Airnb-asuntojen kysyntä on hiipunut samaa tahtia matkailun kanssa. Nyt asuntoja tulee tarjolle vuokramarkkinoille. Kuvituskuva. Arkisto/Päivi Tuovinen

Sakari Nupponen

Vuokramarkkinoille on tulvahtanut suuri määrä pieniä asuntoja. Yhteistä ilmoituksille on kliininen kalustus – aivan kuin kukaan ei olisi koskaan asunut näissä kohteissa.

Osa airbnb-emännistä ja -isännistä painaa nyt paniikkinappulaa. Kuvat ovat heidän kohteistaan.

– Aiemmin Airbnb-käytössä olleita asuntoja on tullut meillekin välitettäväksi paljon. Ja näyttää siltä, että lopuistakin Airnbn-asunnoista merkittävä osa ainakin väliaikaisesti vuokrataan normaaliin asuinkäyttöön, Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola vahvistaa.

Metsolan mukaan ilmiö on maailmanlaajuinen, eikä koske vain Helsinkiä. Se näkyy myös suomalaisten suosikkihohteessa Tallinnassa, jossa Vuokraturvalla on toimintaa.

Keskiviikkoiltana twiittasi tunnettu Tallinna-bloggari Henna Mikkilä: ”Mun pitäis varmaan jatkaa tätä pientä elämäntarinaani sooloiluja.com. Vaikeaa vaan vielä sanoa, että mikä sen seuraava luku on. Airbnb:t tyhjeni, tulot meni nollaan. Tarttis varmaan tehrä jottain”.

Metsolan mukaan airbnb-bisnes on nyt epätietoisuudessa.

– Loppua ei näy. Menee pitkään – ehkä pari vuotta – ennen kuin airbnb-asuntojen kysyntä palaa ennalleen.

Sen sijaan yksiöiden ja muiden pienten vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu muista syistä, joten airbnb-asuntojen paluu vuokramarkkinoille ei välttämättä vaikuta vuokrapyyntöihin.

Pienistä asunnoista on kysyntää muun muassa siksi, että kun parisuhteet päättyvät, näissä oloissa ei mennä kavereiden nurkkiin asumaan. Kysyntä kasvaa myös sen takia, että asuntokaupat pannaan toistaiseksi jäihin.

Kasvaneesta vuokrakysynnästä kertovat luvut:

– Saimme kahdessa viikossa 8 900 hakemusta, kun siirryimme koronan takia sähköiseen lomakkeeseen entisen paperisen hakukaavakkeen sijasta.

– Sen sijaan ostotarjousten määrä on valunut pieneksi.

Maaliskuussa asuntokauppa kävi Metsolan mukaan vielä normaalisti, mutta nyt se hiljenee. Maaliskuussa vietiin loppuuun aiemmin käynnistyneitä kauppoja, mutta aivan kuten autokaupassa, tästedes vältetään suurten päätösten tekoa.

Koskaan ei ole Metsolan mielestä näin vaikeaa tilannetta ennustaa asuntojen hintakehitystä.

– Ensinnäkin on liian aikaista sanoa vielä mitään.

– Korot pysyvät alhaalla todella pitkään.

– Pörssissä ja raaka-ainemarkkinoilla on vaikeaa. Muiden omaisuuslajien heikkous saa sijoittajat kiinnostumaan käteisestä ja asunnoista, mikä näkyy asuntojen hinnoissa, Metsola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 11. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.