Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Joukkopako Airbnb:stä alkoi – tulot tyrehtyivät, laskut juoksevat

Vuokramarkkinoille on tulvahtanut suuri määrä pieniä asuntoja. Yhteistä ilmoituksille on kliininen kalustus – aivan kuin kukaan ei olisi koskaan asunut näissä kohteissa.

Osa airbnb-emännistä ja -isännistä painaa nyt paniikkinappulaa. Kuvat ovat heidän kohteistaan.

– Aiemmin Airbnb-käytössä olleita asuntoja on tullut meillekin välitettäväksi paljon. Ja näyttää siltä, että lopuistakin Airnbn-asunnoista merkittävä osa ainakin väliaikaisesti vuokrataan normaaliin asuinkäyttöön, Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola vahvistaa.

Metsolan mukaan ilmiö on maailmanlaajuinen, eikä koske vain Helsinkiä. Se näkyy myös suomalaisten suosikkihohteessa Tallinnassa, jossa Vuokraturvalla on toimintaa.

Keskiviikkoiltana twiittasi tunnettu Tallinna-bloggari Henna Mikkilä: ”Mun pitäis varmaan jatkaa tätä pientä elämäntarinaani sooloiluja.com. Vaikeaa vaan vielä sanoa, että mikä sen seuraava luku on. Airbnb:t tyhjeni, tulot meni nollaan. Tarttis varmaan tehrä jottain”.

Metsolan mukaan airbnb-bisnes on nyt epätietoisuudessa.

– Loppua ei näy. Menee pitkään – ehkä pari vuotta – ennen kuin airbnb-asuntojen kysyntä palaa ennalleen.

Sen sijaan yksiöiden ja muiden pienten vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu muista syistä, joten airbnb-asuntojen paluu vuokramarkkinoille ei välttämättä vaikuta vuokrapyyntöihin.

Pienistä asunnoista on kysyntää muun muassa siksi, että kun parisuhteet päättyvät, näissä oloissa ei mennä kavereiden nurkkiin asumaan. Kysyntä kasvaa myös sen takia, että asuntokaupat pannaan toistaiseksi jäihin.

Kasvaneesta vuokrakysynnästä kertovat luvut:

– Saimme kahdessa viikossa 8 900 hakemusta, kun siirryimme koronan takia sähköiseen lomakkeeseen entisen paperisen hakukaavakkeen sijasta.

– Sen sijaan ostotarjousten määrä on valunut pieneksi.

Maaliskuussa asuntokauppa kävi Metsolan mukaan vielä normaalisti, mutta nyt se hiljenee. Maaliskuussa vietiin loppuuun aiemmin käynnistyneitä kauppoja, mutta aivan kuten autokaupassa, tästedes vältetään suurten päätösten tekoa.

Koskaan ei ole Metsolan mielestä näin vaikeaa tilannetta ennustaa asuntojen hintakehitystä.

– Ensinnäkin on liian aikaista sanoa vielä mitään.

– Korot pysyvät alhaalla todella pitkään.

– Pörssissä ja raaka-ainemarkkinoilla on vaikeaa. Muiden omaisuuslajien heikkous saa sijoittajat kiinnostumaan käteisestä ja asunnoista, mikä näkyy asuntojen hinnoissa, Metsola sanoo.