Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pekka Puska varoittaa: "Korona iskee keuhkoihin, joten tupakoivilla on kohonnut riski sairastua vakavasti"

Suomalaisten savuttomuuden sydämen asiakseen ottanut professori Pekka Puska varoittaa koronaviruksen moninkertaistavan nyt tupakoinnin riskit.

Puska peräänkuuluttaa tupakoitsijoille tukea tupakoinnin lopettamiseen.

Professorin mukaan nyt olisi erityisen tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaiset, järjestöt ja apteekit kiinnittäisivät asiaan tavallista enemmän huomiota.

– Tupakoivilla on kohonnut riski sairastua koronavirukseen ja sen vakavaan muotoon. Koronavirus iskee keuhkoihin, joiden puolustusmekanismia tupakointi heikentää entisestään, Pekka Puska sanoo Suomen ASH:n tiedotteessa.

Hän on yhdistyksen puheenjohtaja.

– Tilanne on nyt haastava, sillä terveydenhuolto on kuormittunut. Toivottavasti tupakasta vieroituksen tuki voidaan silti pitää saatavilla myös koronaviruspandemian aikana esimerkiksi puhelimitse tai verkkopalveluiden avulla, Puska jatkaa.

Maailman Terveysjärjestö WHO on jo todennut, että tupakoidessa käsiä viedään lähelle kasvoja ja huulia, jolloin riski viruksen tarttumiseen lisääntyy.

WHO:n mukaan tupakoivilla on usein keuhkoahtaumatauti tai heikentynyt keuhkokapasiteetti, mikä osaltaan lisää todennäköisyyttä sairastua koronaviruksen vakavaan muotoon.

Pekka Puskan toive on, että koronapandemia sysäisi ihmisiä entistä enemmän tupakoinnin lopettamiseen, koska tupakointi lisää taudin riskejä.

Hän muistuttaa, että tupakoinnin lopettamisen jälkeen tupakansavun haitallisten kemikaalien vaikutus jää heti pois ja keuhkojen toiminta alkaa palautua.

– Moni varmasti haluaa nyt vielä aiempaa enemmän lopettaa tupakoinnin. Heidän haluaan savuttomaan elämään pitäisi tukea. On hienoa, että myös monet järjestöt tarjoavat vieroitusapua etäyhteyksillä.

Professori Puskan mukaan koronavirus ja siitä johtuvat kotikaranteenit korostavat myös parveketupakoinnin haittoja.

– Järjestömme saa nyt paljon yhteydenottoja henkilöiltä, jotka karanteenien vuoksi viettävät aikaa kotonaan. Kenenkään ei pitäisi joutua hengittämään tupakansavua kotonaan vasten tahtoaan ja altistumaan vakaville terveyshaitoille. Olisi tärkeää, että nyt muistettaisiin lähellä elävät myös tässä asiassa, Puska painottaa tiedotteessa.

Suomen ASH koordinoi parhaillaan sosiaalisessa mediassa kampanjaa tupakoinnin lopettamisen puolesta. Mukana ovat Filha ry, Hengitysliitto, Savuton Suomi 2030 -verkosto, ja Sydänliitto.

Tukea ja neuvontaa tupakoinnin lopettamiseen tarjoaa netissä ja puhelimitse Hengitysliiton Stumppi.fi -palvelu.