Häitä striimataan nyt suorana, vauvoille järjestetään "miniristiäisiä" – kirkkoherra: "Toivottavaa on, ettei siunaustilaisuuksia lykättäisi"

Anniina Virtanen

Vaikka maalis-huhtikuu ei ole häiden sesonkiaikaa, monet hääparit ovat joutuneet miettimään häänsä uudelleen poikkeustilan vallitessa. Harva niitä kuitenkaan on perunut.

Tapoja on monia: jotkut siirtävät häänsä vihkitoimituksineen myöhemmälle esimerkiksi syksyyn. Toiset pitävät minihäät nyt, ja isompi juhla siirretään myöhemmälle.

– Monet haluavat kuitenkin myöhemmälle siirretyn juhlan yhteyteen myös uuden kirkkotilaisuuden, jolloin paikalle tulee suurempi väkijoukko, Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä sanoo.

Hänen mukaansa uusiin poikkeusoloihin on suhtauduttu ymmärtäväisesti. Suurinta päänvaivaa aiheuttaa se, ketä rajataan kymmenen hengen ulkopuolelle.

– Ohjeistamme ja neuvomme, miten muut ovat ratkaisseet asian. Vaihtoehtoina on esimerkiksi, että sulhasen ja morsiamen sisarukset ovat paikalla, mutta ei heidän puolisoitaan, eli vain ydinperhe, Heltelä sanoo.

Kirkkoherra vinkkaa, että häävieraaksi kannattaa kutsua joku sellainen, joka osaa kuvata. Tällöin vihkitilaisuudesta voi näyttää video- tai valokuvia myöhemmin järjestetyssä hääjuhlassa.

Jotkut myös striimaavat tilaisuuden suorana omille läheisilleen esimerkiksi Facebookin kautta. Poikkeusoloissa häänsä järjestäneet parit ovat myös saaneet hääkuvia tyhjiltä Helsingin kaduilta.

Lue lisää:"Toivoa herättävä näky!" – helsinkiläinen pariskunta juhli häitä koronan tyhjentämällä Senaatintorilla

Moni lykkää myös hautajaisten järjestämistä. Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka kuitenkin toivoo, ettei siunaustilaisuutta lykättäisi.

– Tilanne on haastava, kun kylmätilat ovat rajallisia. Olisi toivottavaa, että ihmiset järjestäisivät siunaustilaisuuden, mutta siirtäisivät muistotilaisuuden myöhemmälle, kun koronan puolesta se on mahdollista.

Hallituksen linjaus rajata kokoontumiset vain korkeintaan kymmeneen henkeen on iskenyt ikävimmin hautajaisiin. Uudenmaan liikkumiskielto voi vaikuttaa entisestään siihen, ketä pääsee paikalle ja ketkä jäävät tilaisuuksien ulkopuolelle.

Kirkkoherra Arikka ymmärtää surua, ja kuinka tärkeää on päästä siunaustilaisuuksiin jättämään jäähyväiset.

– On tullut paljon harmitteluja tästä, ja olemme joutuneet käymään keskusteluja, miksi siunaustilaisuuksiin ei voida ottaa kaikkia. Pääsääntöisesti ihmiset ovat olleet ymmärtäväisiä.

– Samalla on tärkeää suojella olemassa olevia ihmishenkiä. Olemme samassa rintamassa valtiovallan kanssa, yritämme pitää meidän ihmisistämme huolta, Arikka jatkaa.

Piispat lievensivät linjaustaan reilu viikko sitten hautajaisten osalta, jonka myötä määrässä voidaan hieman joustaa (HU 19.3.). Arikka kertoo, että jos lähimpien lähiomaisten määrä olisi enemmän kuin kymmenen, se on mahdollista ylittää muutamalla.

Marja Heltelä kertoo, että riskiryhmät on otettu hienosti huomioon hautajaisten järjestelyissä.

– On mietitty tarkkaan kuljetukset, missä istutaan ja on pidetty huolta etäisyyksistä. Ylimääräistä halaamista vältetään, hän toteaa.

Lue lisää:Hautajaisten 10 osallistujan rajoitus herättää hämmennystä – nyt kirkko tarkensi ohjetta

Noin puolet kastetilaisuuksista on Malmin seurakunnassa siirretty myöhäisempään ajankohtaan. Nimi voidaan kuitenkin rekisteröidä jo maistraattiin, vaikka kastetilaisuus olisikin myöhemmin.

Toiset pitävät miniristiäiset nyt, ja isommat juhlat uudemman kerran myöhemmin.

– Muutamat ovat kyselleet, voisiko pappi olla mukana näissä toisissakin juhlissa ja mitä hän voisi siellä tehdä. Pappi voi esimerkiksi siunata lapsen ja kodin sekä laulaa jonkin virren, Arikka selventää.

Hän arvelee, että koronavirustilanteen myötä syntyy uudenlaisiakin tapoja juhlia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.