Häitä striimataan nyt suorana, vauvoille järjestetään "miniristiäisiä" – kirkkoherra: "Toivottavaa on, ettei siunaustilaisuuksia lykättäisi"

Anniina Virtanen

Vaikka maalis-huhtikuu ei ole häiden sesonkiaikaa, monet hääparit ovat joutuneet miettimään häänsä uudelleen poikkeustilan vallitessa. Harva niitä kuitenkaan on perunut.

Tapoja on monia: jotkut siirtävät häänsä vihkitoimituksineen myöhemmälle esimerkiksi syksyyn. Toiset pitävät minihäät nyt, ja isompi juhla siirretään myöhemmälle.

– Monet haluavat kuitenkin myöhemmälle siirretyn juhlan yhteyteen myös uuden kirkkotilaisuuden, jolloin paikalle tulee suurempi väkijoukko, Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä sanoo.

Hänen mukaansa uusiin poikkeusoloihin on suhtauduttu ymmärtäväisesti. Suurinta päänvaivaa aiheuttaa se, ketä rajataan kymmenen hengen ulkopuolelle.

– Ohjeistamme ja neuvomme, miten muut ovat ratkaisseet asian. Vaihtoehtoina on esimerkiksi, että sulhasen ja morsiamen sisarukset ovat paikalla, mutta ei heidän puolisoitaan, eli vain ydinperhe, Heltelä sanoo.

Kirkkoherra vinkkaa, että häävieraaksi kannattaa kutsua joku sellainen, joka osaa kuvata. Tällöin vihkitilaisuudesta voi näyttää video- tai valokuvia myöhemmin järjestetyssä hääjuhlassa.

Jotkut myös striimaavat tilaisuuden suorana omille läheisilleen esimerkiksi Facebookin kautta. Poikkeusoloissa häänsä järjestäneet parit ovat myös saaneet hääkuvia tyhjiltä Helsingin kaduilta.

Lue lisää:"Toivoa herättävä näky!" – helsinkiläinen pariskunta juhli häitä koronan tyhjentämällä Senaatintorilla

Moni lykkää myös hautajaisten järjestämistä. Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka kuitenkin toivoo, ettei siunaustilaisuutta lykättäisi.

– Tilanne on haastava, kun kylmätilat ovat rajallisia. Olisi toivottavaa, että ihmiset järjestäisivät siunaustilaisuuden, mutta siirtäisivät muistotilaisuuden myöhemmälle, kun koronan puolesta se on mahdollista.

Hallituksen linjaus rajata kokoontumiset vain korkeintaan kymmeneen henkeen on iskenyt ikävimmin hautajaisiin. Uudenmaan liikkumiskielto voi vaikuttaa entisestään siihen, ketä pääsee paikalle ja ketkä jäävät tilaisuuksien ulkopuolelle.

Kirkkoherra Arikka ymmärtää surua, ja kuinka tärkeää on päästä siunaustilaisuuksiin jättämään jäähyväiset.

– On tullut paljon harmitteluja tästä, ja olemme joutuneet käymään keskusteluja, miksi siunaustilaisuuksiin ei voida ottaa kaikkia. Pääsääntöisesti ihmiset ovat olleet ymmärtäväisiä.

– Samalla on tärkeää suojella olemassa olevia ihmishenkiä. Olemme samassa rintamassa valtiovallan kanssa, yritämme pitää meidän ihmisistämme huolta, Arikka jatkaa.

Piispat lievensivät linjaustaan reilu viikko sitten hautajaisten osalta, jonka myötä määrässä voidaan hieman joustaa (HU 19.3.). Arikka kertoo, että jos lähimpien lähiomaisten määrä olisi enemmän kuin kymmenen, se on mahdollista ylittää muutamalla.

Marja Heltelä kertoo, että riskiryhmät on otettu hienosti huomioon hautajaisten järjestelyissä.

– On mietitty tarkkaan kuljetukset, missä istutaan ja on pidetty huolta etäisyyksistä. Ylimääräistä halaamista vältetään, hän toteaa.

Lue lisää:Hautajaisten 10 osallistujan rajoitus herättää hämmennystä – nyt kirkko tarkensi ohjetta

Noin puolet kastetilaisuuksista on Malmin seurakunnassa siirretty myöhäisempään ajankohtaan. Nimi voidaan kuitenkin rekisteröidä jo maistraattiin, vaikka kastetilaisuus olisikin myöhemmin.

Toiset pitävät miniristiäiset nyt, ja isommat juhlat uudemman kerran myöhemmin.

– Muutamat ovat kyselleet, voisiko pappi olla mukana näissä toisissakin juhlissa ja mitä hän voisi siellä tehdä. Pappi voi esimerkiksi siunata lapsen ja kodin sekä laulaa jonkin virren, Arikka selventää.

Hän arvelee, että koronavirustilanteen myötä syntyy uudenlaisiakin tapoja juhlia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kierrätyskeskus hukkuu käytettyihin hääpukuihin – "Ostakaa, ei tarvitse edes mennä naimisiin" 31.1.2020 21:05
  2. Hautajaisten 10 osallistujan rajoitus herättää hämmennystä – nyt kirkko tarkensi ohjetta 19.3.2020 14:10
  3. Kirkkoherra oudoksuu bilemekkoilmiötä: Hautajaisiin tullaan jopa "pikkumustissa" 3.11.2018 20:00
  4. Pappi Mari Mattsson Helsingin Uutisissa: "Voisimmeko luopua alentavasta läpän ja vitsien heitosta? 8.1.2020 14:00
  5. Palkittu helsinkiläispappi Jaana Partti ei ymmärrä Päivi Räsästä – "Se on julmaa keskustelua" 14.11.2019 19:40
  6. Häihin ja hautajaisiin saa osallistua korkeintaan 10 henkilöä – kirkolta tuli ohjeet korona-ajalle 17.3.2020 9:02

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut