Kansallisteatteri ja SRV ovat allekirjoittaneet sopimuksen Kansallisteatterin 1930‒1950-luvuilla rakennetun uuden puolen kunnostamisesta. Korjatut tilat on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023.
Tilat kunnostetaan tavalla, joka mahdollistaa uusia teatterintekemisen muotoja mutta kunnioittaa myös kulttuurihistoriallisesti merkittävän arvokohteen arkkitehtuuria.
– Uskon, että peruskorjauksen myötä Suomen ensimmäinen moderni teatteritila nousee uuteen kukoistukseen. Uusitut tilat antavat entistä paremmat puitteet monipuoliselle ohjelmistolle. Tavoitteenamme on, että uusitut tilat palvelevat optimaalisella tavalla yhä moninaisempia yleisöjä sekä teatterintekijöitä ja heidän taiteellista osaamistaan, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kertoo tiedotteessa,
– Uuden teatterikahvilan myötä Kansallisteatterin ovet myös avautuvat laajemmin kaikille kiinnostuneille, hän lupaa.
Hankkeeseen sisältyvät Pieni Näyttämö ja Willensauna katsomoineen, esitysharjoitustiloja, teatterin tukitoimien työ-, logistiikka- ja teknisiä tiloja sekä kahvilatiloja.
Peruskorjauksen toteuttava SRV on tehnyt vaativia saneerauksia useissa muissakin historiallisissa kiinteistöissä, kuten Helsingin Kaupunginteatterissa, Brondan kulmassa, Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja Kaisa-talossa.
Nykyinen Kansallisteatterin rakennuskanta on rakentunut kolmessa päävaiheessa. Rautatientorin puoleinen, teatterin päärakennukseksi mielletty rakennus, Suuri näyttämö, valmistui 1902. Päärakennusta laajennettiin 1930 luvulla suuren näyttämön taustatiloilla, ja 1954 korttelin pohjoisosaan valmistui Pienen Näyttämön rakennus.
Viimeksi Kansallisteatterissa on peruskorjattu Suuri näyttämö, jonka peruskorjaus valmistui 2000-luvun alussa.