Kela: Työttömyysturvan hakijoiden määrä kasvaa vauhdilla – toimeentulotuen hakemuksissa ei vielä näy piikkiä

Kaisa Paastela

Kelan palvelupisteet pääkaupunkiseudulla palvelevat lähinnä puhelimitse. Asiakaspalvelutilat on suljettu toistaiseksi koronavirustilanteen takia. Vaikka konttoriasioinnit vähentyivät viime viikolla noin kolmannekseen normaalista, asiakastilat täyttyivät silti ajoittain liikaa, eikä turvavälejä onnistuttu takaamaan.

Kelan mukaan poikkeustilanteesta huolimatta valtakunnalliseen puhelinpalveluun ei ole muodostunut ruuhkaa. Pääkaupunkiseudulla on edelleen tarjolla muitakin palvelutapoja, mutta valikoidusti.

– Erityistilanteissa voimme sopia ajan, jolloin asiakas tulee käymään palvelupisteessä. Aika kannattaa sopia esimerkiksi silloin, jos asiakas yrittää hoitaa asiaansa verkossa tai puhelimessa eikä onnistu siinä, tai jos hän tarvitsee tukea kasvokkain.

Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi toimeentulotuen kiireellinen tarve.

Kelan ratkaisukeskuksen päällikkö Anita Vohlonen kertoo, että koronan aiheuttama poikkeustilanne ei vielä näy perustoimeentulotuen ja asumistuen käsittelyssä lisääntyneinä hakemuksina, joten nämä etuudet toimivat normaaliin tapaan.

– Hakemusmäärät tulevat varmasti tilanteen edetessä lisääntymään myös näissä etuuksissa merkittävästi, joten seuraamme tilannetta tällä hetkellä hyvin tarkasti.

– Työttömyysturvan osalta hakemusmäärät ovat lähteneet jo reippaaseen kasvuun, Vohlonen jatkaa.

Hakemukset ja liitteet kannattaa toimittaa verkossa asiointipalvelussa. Liitteeksi riittää älypuhelimella otettu kuva, jos se on tarpeeksi tarkka. Asiointipalvelusta näkee myös, jos jokin liite puuttuu tai hakemusta pitää muuten täydentää.

Jos verkkoasiointi ei ole mahdollista, hakemukset ja liitteet voi lähettää postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Useimmat Kela-asiat voi hoitaa puhelimitse. Jos selvitettävää on paljon, puhelinpalveluun voi varata ajan. Soittoaikoja saa yleensä yhden tai kahden viikon päähän.

Kelan palautepalvelu on suljettu toukokuun loppuun saakka saakka koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Kela keskittyy ydintoimintojensa hoitamiseen.

Aiheeseen liittyvää

 1. Koronan riivaamille yksinyrittäjille rahallista tukea luvassa – haku alkaa pian
  31.3.2020 13:12
 2. Tutkimus: Moni muuttaa työn perässä työttömäksi jäätyään – asuinpaikkaa vaihtaneet työllistyvät todennäköisemmin uudelleen ja palkkakin kasvaa
  30.12.2019 8:43
 3. Miten koronatilanne vaikuttaa lastenhoidon tukiin? Näin Kela vastaa
  18.3.2020 16:30
 4. Helsinki yrittää välttää kaupungin henkilöstön lomautukset – selvittää keinot siirtää työntekijöitä yli virastorajojen
  24.3.2020 16:45
 5. Näyttelijät joutuivat ahtaalle – Olga Temonen on pääroolissa elokuvassa, jonka esitys tyssäsi 3 päivän jälkeen: "Siitä oli määrä tulla näyttelijänurani merkittävin työ"
  27.3.2020 20:45
 6. Yritysten rahoitushakemukset kymmenkertaistuivat äkkiä – Finnvera hakee ruuhkan purkajia eläkeläisistäkin
  23.3.2020 16:48

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut