Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapinlahden ideakilpailusta pudonneet nykykäyttäjät vaativat ehdotustaan käsittelyyn – "Olisi suuri menetys, jos kaupunki ei tätä hyödynnä"

Lapinlahden sairaalarakennuksen nykyiset toimijat ihmettelevät, miten ideakilpailun voittaneen Lapinlahden Kevään suunnitelmat sopivat paikkaan.

Ehdotuksen johtavana ideana on rakentaa alueen eteläreunalle hotelli. Toisesta sairaalasiivestä tulisi hostelli ja toiseen sijoittuisivat Moomin Charactersin tilat sekä Tove Janssonin kotimuseo.

– Jos kaupunki hyväksyy suunnitelman ja lähtee toteuttamaan sitä, ei silloin ainakaan toteudu kaupungin aiemmin asettama vaatimus kokonaisuuden avoimuudesta. Ei se olisi enää kaikkien Lapinlahti, joka oli meidän ajatuksemme, pohtii Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtaja Tuula Sundman

Loppukilpailuun oli alun perin valittu myös Lapinlahden Lähteen, Lapinlahden Tilajakamon ja Y-säätiön hanke, mutta Y-säätiö vetäytyi viime hetkellä kilpailusta ja koko hanke raukesi.

Lapinlahden Lähde pyörittää entisessä mielisairaalassa kansalaislähtöistä mielenterveyttä edistävää toimintaa. Eri toimijoille vuokrattujen tilojen ohella Lapinlahdessa on kahviloita, sairaalan historiasta kertova Mental Museum ja tapahtumia.

Toinen käyttäjä on Lapinlahden Tilajakamo, joka vuokraa työhuoneita. Tilajakamolla on yhteensä 170 vuokralaista, Lapinlahden Lähteellä 100.

– Hotellista tulee maisemallisesti suuri ja se edellyttäisi mittavaa autoliikennettä, joka vaikuttaa myös puistoon. Me pidimme ehdotuksessamme tärkeänä, ettei puistoon tulisi lisää autoliikennettä, Sundman muistuttaa.

Häntä kummastuttaa myös ajatus Tove Janssonin museosta.

– Totta kai Tove Jansson on arvokas suomalaisille, mutta miten hän liittyy Lapinlahteen, Sundman hämmästelee.

Ideakilpailun voittaneen ehdotuksen veturi on kiinteistösijoitusyhtiö NREP. Se ei ole ainakaan vielä kysynyt Lapinlahden Lähdettä yhteistyöhön. Voittaneen ehdotuksen tilasuunnitelmassa ei myöskään näytä jäävän vapaata tilaa sen tyyppiselle toiminnalle.

Lähde vetoaa kaupunkiympäristölautakuntaan, jonne Lapinlahden asia päätyy seuraavaksi.

– Ensisijaisesti toivomme, että lautakunta ottaa Lapinlahti 360 -ehdotuksemme mukaan päätöksentekoon. Olisi suuri menetys, jos kaupunki ei tätä tilaisuutta nyt hyödynnä, Sundman miettii.

Lapinlahden Tilajakamon hallituksen puheenjohtaja Teemu Lehto harmittelee, että jos voittanut kilpailuehdotus toteutuu, sairaalan puisto rakennetaan pääpiirteittäin täyteen.

– Tämä on aikoinaan ollut Kaivopuiston kokoinen paratiisi, josta suurin osa on jo tuhottu. Puistoon ei saisi enää rakentaa, hän vetoaa.