Järjestöt jatkavat asunnottomien ja päihteidenkäyttäjien tukemista poikkeustilankin aikana

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Klaus Nurmi

Tuki asunnottomille ja päihteidenkäyttäjille jatkuu koronaviruksesta huolimatta, tiedottaa Sininauhasäätiö.

Sininauhasäätiön tiedotteen takana on kymmenkunta apua tarjoavaa järjestöä.

Asunnottomilla, päihteidenkäyttäjillä ja monilla erityisen tuen tarpeessa olevilla ihmisillä on suurentunut riski koronaviruksen aiheuttaman tartuntataudin vakaville seurauksille.

Riskiä suurentavat muun muassa päihteiden käyttö, opioidien ja bentsodiatsepiinin käyttö, korvaushoito, tupakointi sekä krooniset sairaudet.

Monella on myös puutteelliset asuinolot ja heikot mahdollisuudet hygieniasta huolehtimiseen. Ravitsemuskin on ollut sidoksissa ruoka-apuun, jota on nyt merkittävästi supistettu.

Epidemian takia asunnottomuus- ja päihdetyön toimijat ovat joutuneet sulkemaan monia erityisryhmille tarkoitettuja palveluita, kuten päiväkeskuksia, kohtaamispisteitä ja vertaistukiryhmiä, Sininauhasäätiö toteaa.

Säätiön mukaan asiakkaiden terveydestä joudutaan tällä hetkellä huolehtimaan järein keinoin. Viesti on, että tukea tarvitsevia ei hylätä.

Vaikka palvelupaikkoja on suljettu, tukea saa esimerkiksi netin kautta ja puhelimitse, ruoka-apuna ja kadulle jalkautuvina palveluina.

Diakonissalaitos tarjoaa liikkuvalle romaniväestölle ja paperittomille mahdollisuus peseytymiseen, ruuanvalmistukseen ja asiointiin Hirundo- ja Suojattomat päiväkeskuksissa. Liikkuvan väestön hätämajoitus on auki normaalisti 18-08 joka päivä.

Sininauhasäätiö tarjoaa asunnottomille ja päihteidenkäyttäjille tukea kadulle jalkautuen Helsingin kantakaupungin alueella. Asunnottomilla on myös mahdollisuus käydä suihkussa ja saada puhtaita vaatteita.

Ehkäisevällä Päihdetyöllä on kattava lista järjestöjen tarjoamasta tuesta ja palveluista poikkeustilanteen aikana.

Kriisikeskus Monikan maksuton auttava puhelin väkivaltaa kokeneille numerossa 0800 05058 ma–pe kello 9-16. Tukea tarjotaan arabian, englannin, ranskan, suomen ja venäjän kielillä.

Eri järjestöjen tarjoamasta avusta saa lisätietoja myös tästä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.