Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Epidemiahuipun ennuste: 100 potilasta teholla Husissa – vakavampi skenaario voi jopa kaksinkertaistaa lukeman

Koronavirusepidemian pahin huippu osuu ennusteiden mukaan Suomessa touko–kesäkuun vaihteeseen. Ennusteen mukaan Suomessa on huipun hetkellä noin 900 potilasta sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi, joista 280 tehohoidossa. Husissa tämä tarkoittaa noin 300 potilasta sairaalahoidossa, joista noin 100 tehohoidossa. Vakavammassa skenaariossa määrät saattavat lähes kaksinkertaistua

Husin sairaaloissa on noin 3 000 vuodeosastopaikkaa ja noin 200 teho- ja valvontapaikkaa. Ennusteen mukaan vuodeosastopaikoista kymmenesosa ja teho- ja valvontapaikoista puolet olisivat koronapotilaiden käytössä epidemian huipun yhteydessä.

Suurin osa sairaaloiden toiminnasta kohdistuisi edelleen muiden kuin koronapotilaiden hoitoon.

Hus varautuu kaikin keinoin ennusteita merkittävästi suurempiin koronapotilasmääriin muun muassa lisäämällä tehohoitokapasiteettia. Viime viikolla kerrottiin, että Kirurginen sairaala Kasarmikadulla otetaan kokonaan koronaviruspotilaiden hoitoon.

Kiireetäntä, ajanvaraukseen perustuvaa erikoissairaanhoitoa supistetaan. Lähtökohtaisesti ajanvaraukseen perustuvaa toimintaa ei supisteta enempää kuin on välttämätöntä.

Poikkeuksen muodostavat toiminnot, joissa potilaiden hoitaminen aiheuttaa merkittävän infektioriskin henkilökunnalle, esimerkkinä ei-kiireellinen hammashoito, ja toiminnot, joissa potilailla on merkittävä pitkittyneeseen tehohoitoon joutumisen riski, eikä hoitoa ole välttämätöntä antaa heti, esimerkkinä osa avosydänleikkauksista. Näitä toimintoja ei jatketa.

Kiireetöntä hoitoa supistetaan myös tilanteissa, joissa hoitoyksikössä ei ole riittävästi henkilökuntaa esimerkiksi sairauslomien, koronapotilaiden hoitoon liittyvien lisäkoulutusten tai koronapotilaiden hoitoon siirtymisen vuoksi.

– Emme halua tehdä kiireettömän hoidon supistamista liian aikaisin, koska se kostautuu pitkinä hoitojonoina epidemian jälkeen. Potilashoidon ja henkilöstön osalta tilanne on tällä hetkellä hyvä, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi toteaa tiedotteessa.

Potilaisiin, joiden ajanvaraukseen tulee muutoksia koronavirusepidemian vuoksi, ollaan yhteydessä Husista puhelimitse tai kirjeitse. Toivottavaa on, että ihmiset vastaavat myös tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin.