Korona toi ruuhkan pankkeihin ja myös velkaneuvontaan odotetaan ryntäystä – helsinkiläiset ovat nyt huolissaan maksukyvystään

Koronapandemia on näkynyt pääkaupungin pankeissa valtavasti lisääntyneinä yhteydenottoina.

Valtaosa pankeista on ilmoittanut tarjoavansa talousahdinkoon joutuneille perheille esimerkiksi asuntolainoilleen lyhennysvapaita kuukausia.

Lyhennysvapaat vaihtelevat pankkiryhmittäin 6-12 kuukauden välillä.

– Yhteydenottojen määrä on kuluneella viikolla selvästi lisääntynyt, myöntää Aktia-pankin Helsingin ja Uudenmaan aluejohtaja Oscar Taimitarha

– Nyt asiakkaat ovat kiinnostuneet omien lainojensa kohtalosta, mutta myös sijoitustensa turvaamisesta.

Taimitarhan mukaan Aktia käy asiakkaidensa kanssa läpi muun muassa sitä, pitääkö sijoitussuunnitelmiin tehdä jotain toimenpiteitä.

– Lähtökohtaisesti on niin, että kun pörssikurssit ovat laskusuunnassa, juuri silloin kannattaa jatkaa tai jopa lisätä säännöllistä sijoittamista, Taimitarha muistuttaa.

Mahdollisuus lainanlyhennyksiin kiinnostaa myös Osuuspankkien asiakkaita. Osuuspankki-ryhmän liiketoimintajohtaja Harri Nummela arvioi, että viime viikolla pyyntöjä lyhennysvapaisiin tuli peräti kymmenkertainen määrä normaaliviikkoon verrattuna.

– Enimmillään niitä on ollut 2 500 pyyntöä päivässä. Tilanne on pandemian vuoksi nyt todella poikkeuksellinen, Nummela kertoo.

Nordean Helsingin toimipaikan johtaja Sami Hämäläinen puolestaan arvioi, että koronapandemian vaikutukset aiheuttavat moniin kotitalouksiin selkeän shokin.

– Onneksi suomalaiset ovat kuitenkin jo ymmärtäneet, että on parempi reagoida talousahdinkoon heti kuin viivyttelemällä, Hämäläinen kiittelee.

– Koronaepidemia ei ole kenenkään syytä, eikä sen tuomia vaikeuksia tarvitse mitenkään hävetä.

Helsingin oikeusaputoimiston velkaneuvontaan odotetaan tulevina viikkoina ryntäystä.

Viime vuonna uusia asiakkaita oli noin 3 000, mutta tämä määrä ylittyy kuluvana vuonna roimasti.

– Varovaisenkin arvion mukaan lisäystä tulee noin 20 prosenttia, mutta tämä on pelkkä arvio ensimmäisen karanteeniviikon luvuista laskettuna, arvioi talous- ja velkaneuvonnan yksikkövastaava Virva Sirén

Hänen mukaansa luku kasvanee kevään edetessä huomattavastikin.

– Maksuhäiriömerkinnäthän eivät näy kotitalouksissa heti, vaan vasta kuukausien kuluttua, käytännössä kesällä, Virva Sirén sanoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut