"On tunnustettava, että Helsinki on talousveturi koko maalle" – Kaupungin uusi strategiajohtaja pitää juopaa Helsingin ja maaseudun välillä vahingollisena

Jari Pietiläinen

Helsingin uutena strategiajohtajana huhtikuun alussa aloittava Markus Kühn on innostunut siitä, että pääkaupungin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki.

– Tätä toimivuutta ei voi saada aikaan vain tiukoilla raameilla, vaan sillä, että monta pientä yksityiskohtaa hitsataan yhteen aiempaa paremmin, Kühn linjaa.

– Kunnon digitalisaation avulla voidaan esimerkiksi tila- ja ajanvaraukset sekä yhteinen päätöksenteko saada toimimaan kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Hänen mukaansa kaupunki on toimivin silloin, kun kaupunkilaisten tarpeita voidaan ennakoida jo etukäteen.

Vaikka Helsinki on suurkaupunki, se koostuu kymmenistä osa-alueista: pelkästään kaupunginosia on toistasataa.

Se sopii hyvin Kühnin ajatuksissa Helsinki-strategiaan toimeenpanoon: hän luottaa siihen, että paikallisuus on edelleen vahva voima pääkaupungissa.

– En alkuunkaan usko, että esimerkiksi kaupunginosahenki vähentyy Helsingissä millään tavalla, päinvastoin.

– Vaikka jo otsaluulla voi nähdä, että eri alueet ovat keskenään hyvinkin erilaisia, liiallinen sosiaalinen segregaatio muodostaa tietenkin suuren riskin. Sitä riskiä pitää ennakoida ja hallita jo hyvissä ajoin.

Helsingin kasvu jatkuu vahvana. Keskiviikkona selvisi, että pääkaupunkilaisia oli vuodenvaihteessa yhteensä noin 654 000 henkeä eli väkimäärä on lisääntynyt vuodessa noin 5 800 asukkaalla.

Näillä näkymin 700 000 asukkaan raja rikkoutuu viimeistään vuonna 2030.

– Nyt tarvitaan paljon nopeita kokeiluja, jotta koronapandemian jälkeiseen muutokseen voidaan kaupungissa reagoida ketterästi.

– Paluuta entiseen ei yksinkertaisesti ole, mutta muutos synnyttää varmasti paljon positiivista.

Helsingin ja muun Suomen välistä juopaa hän pitää turhana ja vahingollisena.

– Olisi tunnustettava, että Helsinki yksinkertaisesti on Suomen pääkaupunki ja samalla vahva talousveturi koko maalle.

Kaupungin ja maaseudun välinen kyräily ei hänen mukaansa johdu tiedon puutteesta, vaan siitä, että tietoa ei välttämättä osata tuoda kaikkien arkeen.

Pyöräilyn, yksityisautoilun ja joukkoliikenteen välisen tasapainoilun Kühn katsoo kaupunkilaisena onnistuneen Helsingissä tähän saakka varsin mallikkaasti.

– Jatkuvat tietyöt ärsyttävät varmasti hyvin monia kaupunkilaisia, enkä ihmettele sitä lainkaan.

– Esimerkiksi Tukholmassa on mahdollista velvoittaa siihen, että yksittäistä katuosuutta ei saa kaivattaa uudelleen auki kolmeen vuoteen. Helsingissä tällaista mahdollisuutta ei ole, Kühn pahoittelee.

Kevään aikana Kühn on tutustunut lukuisiin uusiin kollegoihin. Me-henki näyttää olevan Helsingissä mainio ja valtaosa toimialoista on vahvassa kunnossa.

– Koronan tapainen akuutti kriisi osoittaa kuitenkin aika selvästi sen, että tietyt kaupungin rakenteet vaativat päivitystä ja parhaita mahdollisia osaajia, Kühn pohtii.

– Nopeasti muuttuviin tilanteisiin ei silloin voida reagoida riittävän nopeasti. Tämä on saatava ehdottomasti kuntoon.

Kuka?

Helsingin kaupungin uusi strategiajohtaja 1. huhtikuuta 2020 alkaen.

44-vuotias kauppatieteiden maisteri.

Asuu Lauttasaaressa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.