Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin 78 000 helsinkiläistä yli 70-vuotiasta suljettiin kotiin – Olavi, 69:"Monelle liikkuvalle seniorille tämä on kova pala"

Yhä tiukentuvat koronamääräykset ovat tähän mennessä iskeneet ankarimmin yli 70-vuotiaisiin, joita on riskiryhmään kuuluvina vakavasti kehotettu pysyttelemään kotonaan.

Ryhmä on kooltaan melkoinen, sillä pelkästään Helsingissä on kaikkiaan noin 78 000 iältään vähintään 70-vuotiasta henkilöä.

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta on lisännyt huolta iäkkäiden keskuudessa.

Viikinmäessä asuva Lahja Sjöblom, 74, on miehensä kanssa pysytellyt varsin tiukasti sisätiloissa.

He ovat pari kertaa viikossa käyneet ruokakaupassa ja tarvittaessa apteekissa.

Pääsiäisenvietosta tyttären luona Vantaalla on luovuttu, eikä ystävien luona käydä.

– Onhan tämä tilanne monelle ikäihmiselle aika kamala. Mutta jos niin päätetään, että vielä tätäkin tiukempi karanteeni tulee voimaan, silloin vain pitää toimia niin, Sjöblom pohtii.

– Minulta leikattiin toissa vuonna munuaissyöpä, enkä sen jälkeen ole pelännyt minkäänlaisia kriisejä. En edes tätä koronaa.

Kontulan eläkeläisten puheenjohtajana toimiva Sirkka Kuivala, 78, puolestaan on huolissaan niiden ikäihmisten puolesta, joilla on jokin perussairaus, esimerkiksi astma, diabetes tai sydänvaivoja.

– Osa vanhimmista helsinkiläisistä ei myöskään osaa suodattaa mediasta tullutta tietoa. Silloin heistä voi tuntua siltä, että nyt on koronan vuoksi maailmanloppu tulossa, Kuivala arvioi.

– Itse olen käynyt kävelyllä lähimetsässä. Kauppaan olen mennyt aikaisin aamulla, kun silloin on meille mummoille varattu asiointiaika.

Konalassa asuva Olavi Nieminen, 69, on hänkin ikänsä puolesta lähes riskiryhmään kuuluva.

– Monelle liikkuvalle seniorille tämä karanteeni on kyllä kova pala, kun he eivät ole tottuneet istumaan sisällä pelaamassa tietokonepelejä, Nieminen pohtii.

– Jos vielä tulisi täydellinen ulkonaliikkumiskielto, se varmasti lisäisi ikäihmisten pelkoa ja ahdistusta.

Omaa vapaa-aikaansa hän on rajoittanut vapaaehtoisesti.

– Talin keilahalli ilmoitti heti aluksi, että keilavuorot on nyt lopetettu. Kävelemään silti voidaan mennä, Nieminen kertoo.

Käytännössä kaikkien eläkeläisjärjestöjen toiminta on koronapandemian vuoksi jouduttu nyt keskeyttämään.

Tämä harmittaa etenkin niitä ikäihmisiä, jotka ovat tottuneet toimimaan paikallisissa yhdistyksissä.

Esimerkiksi Eläkkeensaajien keskusliitto on peruuttanut kaikki liiton tapahtumat toukokuun loppuun saakka ja kehottaa myös jäsenyhdistyksiään tekemään samoin.

– Ei tämä ollut mikään yllätys, mutta kyllähän se ikävältä tuntuu. Meillä on yli 60 jäsenen yhdistys ja olemme kokoontuneet tuolla kirkon tiloissa. Nyt ei sitä toimintaa sitten ole, kertoo Lahja Sjöblom, joka on Itä-Helsingin eläkkeensaajien puheenjohtaja.

Sama tilanne koskee myös Kontulan eläkeläisten toimintaa.

– Nyt kokoontumisia ei toukokuun loppuun asti ole ollenkaan. Sitten alkaa kesä ja olemme pohtineet, että aloittaisimme toiminnan uudelleen vasta elokuun puolivälin jälkeen, suunnittelee Kontulan eläkeläisten puheenjohtaja Sirkka Kuivala.