Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leipäjonon pyörittäjän puhelin meni tukkoon, avuntarvitsijoille jaetaan nyt akuuttikasseja – Tällainen on sen sisältö

Kun Sinikka Backmanille yrittää soittaa, linja tuuttaa varattua. Kun hän pian soittaa takaisin, selviää, että hänelle soitetaan kymmeniä puheluita päivässä, mikä on paljon enemmän kuin aikaisemmin.

Myllypuron elintarvikeavun toiminnanjohtajalle satelee avunpyyntöjä etenkin nyt, kun leipäjonotoiminta keskeytettiin ja monen talous on tiukilla koronaviruksen vuoksi.

– Hädässä olevilta tulee monenlaista puhelua. Niitä hoidamme sen mukaan, miten pystymme, ohjataan muun muassa oman seurakunnan diakoniatyöhön. Ketään avun pyytäjää ei jätetä tyhjän päälle, Backman kertoo.

Hän on erityisen huolissaan iäkkäistä yli 80-vuotiaista, joilta soittoja tulee paljon. Ahdingossa on myös moni lomautettu henkilö, tai vähävaraiset perheet, joiden lapset ovat käyneet koulua kotona, ja näin ollen ruokaakin kuluu enemmän.

Ruoka-apua ei lopetettu koronan vuoksi, mutta toimintatapaa muutettiin. Kun aiemmin ruokaa haettiin keskitetysti Myllypurosta, nyt ruokaa jaetaan hajautetusti Helsingin alueella akuuttikasseissa.

Ruoka pakataan valmiiksi kasseihin, jotta ruoan haku tapahtuisi mahdollisimman nopeasti, eikä väkijoukkoja ja jonoja syntyisi. Helsingin seurakuntayhtymän hankeasiantuntija Katja Lehtola on itse ollut pakkaamassa ruokakasseja täyteen.

– Kassien sisällöt ovat ehkä monipuolisempia, mutta emme pysty jakamaan ruokaa ihan niin paljoa kuin ennen. Ruuanjako hajautetusti ei myöskään ole niin tehokasta, koska ensin ruoka kuljetetaan Myllypuroon, josta se pakkaamisen jälkeen kuljetetaan eri puolelle Helsinkiä, Lehtola kertoo.

Myllypurosta lähtee liikkeelle noin 1 100–1 500 valmiiksi pakattua ruokakassia päivässä. Sinikka Backmanin mukaan tavallisesti leipäjonossa käy päivän aikana noin 1 600–1 800 henkeä.

Poikkeusolojen alkaessa kaksi viikkoa sitten elintarvikelahjoituksia tuli niukasti. Tuolloin kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään, eikä hävikkiä päässyt syntymään niin paljoa.

– Tämän viikon alussa on tullut lahjoitusruokaa ravintoloilta, jotka sulkevat oviansa. Saamme myös lahjoituksia eri tahoilta, joten tilanne on tähän saakka ollut hyvä, Lehtola sanoo.

Akuuttikassi voi sisältää vihanneksia, hedelmiä, leipää, mutta lihatuotteita on niukemmin.

Vapaaehtoiset, jotka ovat sairaita tai ovat iältään yli 70-vuotiaita, ovat miehityksestä poissa. Elintarvikeapuun on saatu Helsingin seurakuntayhtymältä ja kaupungilta lisää työvoimaa.

Lehtola uskoo, että akuuttikassien jakoa saadaan jatkettua, vaikka sairastumisia tulisi.

– Näillä näkymin jatkamme toimintaa, mutta jos viranomaisilta tulee jotakin säädöksiä, jotka vaikuttavat toimintaamme, se on asia erikseen, Lehtola sanoo.