Leipäjonon pyörittäjän puhelin meni tukkoon, avuntarvitsijoille jaetaan nyt akuuttikasseja – Tällainen on sen sisältö

Anniina Virtanen

Kun Sinikka Backmanille yrittää soittaa, linja tuuttaa varattua. Kun hän pian soittaa takaisin, selviää, että hänelle soitetaan kymmeniä puheluita päivässä, mikä on paljon enemmän kuin aikaisemmin.

Myllypuron elintarvikeavun toiminnanjohtajalle satelee avunpyyntöjä etenkin nyt, kun leipäjonotoiminta keskeytettiin ja monen talous on tiukilla koronaviruksen vuoksi.

– Hädässä olevilta tulee monenlaista puhelua. Niitä hoidamme sen mukaan, miten pystymme, ohjataan muun muassa oman seurakunnan diakoniatyöhön. Ketään avun pyytäjää ei jätetä tyhjän päälle, Backman kertoo.

Hän on erityisen huolissaan iäkkäistä yli 80-vuotiaista, joilta soittoja tulee paljon. Ahdingossa on myös moni lomautettu henkilö, tai vähävaraiset perheet, joiden lapset ovat käyneet koulua kotona, ja näin ollen ruokaakin kuluu enemmän.

Ruoka-apua ei lopetettu koronan vuoksi, mutta toimintatapaa muutettiin. Kun aiemmin ruokaa haettiin keskitetysti Myllypurosta, nyt ruokaa jaetaan hajautetusti Helsingin alueella akuuttikasseissa.

Ruoka pakataan valmiiksi kasseihin, jotta ruoan haku tapahtuisi mahdollisimman nopeasti, eikä väkijoukkoja ja jonoja syntyisi. Helsingin seurakuntayhtymän hankeasiantuntija Katja Lehtola on itse ollut pakkaamassa ruokakasseja täyteen.

– Kassien sisällöt ovat ehkä monipuolisempia, mutta emme pysty jakamaan ruokaa ihan niin paljoa kuin ennen. Ruuanjako hajautetusti ei myöskään ole niin tehokasta, koska ensin ruoka kuljetetaan Myllypuroon, josta se pakkaamisen jälkeen kuljetetaan eri puolelle Helsinkiä, Lehtola kertoo.

Myllypurosta lähtee liikkeelle noin 1 100–1 500 valmiiksi pakattua ruokakassia päivässä. Sinikka Backmanin mukaan tavallisesti leipäjonossa käy päivän aikana noin 1 600–1 800 henkeä.

Poikkeusolojen alkaessa kaksi viikkoa sitten elintarvikelahjoituksia tuli niukasti. Tuolloin kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään, eikä hävikkiä päässyt syntymään niin paljoa.

– Tämän viikon alussa on tullut lahjoitusruokaa ravintoloilta, jotka sulkevat oviansa. Saamme myös lahjoituksia eri tahoilta, joten tilanne on tähän saakka ollut hyvä, Lehtola sanoo.

Akuuttikassi voi sisältää vihanneksia, hedelmiä, leipää, mutta lihatuotteita on niukemmin.

Vapaaehtoiset, jotka ovat sairaita tai ovat iältään yli 70-vuotiaita, ovat miehityksestä poissa. Elintarvikeapuun on saatu Helsingin seurakuntayhtymältä ja kaupungilta lisää työvoimaa.

Lehtola uskoo, että akuuttikassien jakoa saadaan jatkettua, vaikka sairastumisia tulisi.

– Näillä näkymin jatkamme toimintaa, mutta jos viranomaisilta tulee jotakin säädöksiä, jotka vaikuttavat toimintaamme, se on asia erikseen, Lehtola sanoo.

Akuuttikassien jako Helsingissä

Kasseja on jaossa arkisin ma–pe kello 13 alkaen:

Matteuksen kirkon Varustamo, Turunlinnantie 3.

Malmin Varustamo, Pekanraitti 16.

Hermannin diakoniatalon Varustamo, Hämeentie 73.

Kasseja jaetaan myös maanantaisin Malminkartanon Toimintakeskus Jennyssä, Beckerintie 9.

keskiviikkoisin Munkkivuoren kirkolla, Raumantie 3.

torstaisin Huopalahden kirkolla, Vespertie 12.

Näiden kassien jakoaika on kello 13.

Keskiviikkoisin ja torstaisin myös Hurstin ruoka-apu pakkaa ja toimittaa ruokakasseja.

Aiheeseen liittyvää

  1. Korona sulkee myös leipäjonot ja maksuttomat yhteisruokailut – täältä saa nyt ruoka-apua 16.3.2020 9:26
  2. Uusi asiakasryhmä tuli ruokajakeluun – Myllypuron leipäjonossa yli 20 vuotta työskennellyt Sinikka Backman liikuttuu yhä ihmisten tarinoista 30.1.2020 7:18
  3. Helsingissä suunnitellaan koulujen hävikkiruoan tarjoamista nuorisotaloissa – Nuoriso-ohjaaja: "Lapset ovat usein tosi nälkäisiä tullessaan tänne" 13.1.2020 7:00
  4. Helsinkiin kehitetään jättivarastoa, jonka kautta kulkee pian valtaosa hävikkiruoasta – "Ruokakassin voisi hakea sisätiloista mahdollisimman lyhyellä odotusajalla" 16.1.2020 19:40
  5. Sini Hursti, 35, jatkaa isänsä työtä, eikä usko leipäjonojen loppuvan – "Miksi ne pitäisi piilottaa?" 28.8.2019 19:40
  6. Hurstin ruokajakelu palaa kesätauolta tuhansien avuksi – "Odotettavissa tavallista pidempi jono" 6.8.2019 7:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut